image

OM bespreekt cybercrime met jongeren via Facebook

maandag 7 oktober 2013, 16:48 door Redactie, 1 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat vanaf donderdag 10 oktober met jongeren op Facebook over cybercrime discussiëren. Volgens het OM zitten jongeren massaal op het web en komen daar ook vaak in de problemen. "Zij plegen soms zelf strafbare feiten of lopen het risico om slachtoffer te worden."

Het OM wil dit voorkomen en wil graag van jongeren weten hoe zij tegen cybercrime aankijken en welke ideeën zij hebben voor de aanpak van computercriminaliteit. Vanaf 10 oktober gaat Lodewijk van Zwieten, landelijk officier van justitie op het gebied van cybercrime, een week lang met jongeren via de Facebookpagina van het OM in discussie.

Discussie

De discussies worden gevoerd aan de hand van vijf herkenbare situaties, namelijk het inbreken in computers, het uiten van bedreigingen via social media, heling van gestolen spullen via internet en het online verspreiden van naaktfoto's. De Facebook-discussie is bedoeld voor jongeren van 12 tot 23 jaar.

De jongeren die het actiefst meediscussiëren en met de beste ideeën komen mogen een dag op pad met de landelijk cybercrime-officier. Volgens het OM kunnen de reacties en ideeën van jongeren aanknopingspunten bieden voor de ontwikkeling van maatregelen waarmee cybercrime onder jongeren kan worden voorkomen en bestreden.

Reacties (1)
07-10-2013, 20:17 door Anoniem
Er zijn heel veel jongeren die aan cybercrime doen: cracking,hacking van pc's.School,leraren,klasgenoten,maar vaak ook buren en soms gaat het nog verder en praten we al over (semi)professionele (cyber)crime.Ook hacken en tappen van andermans mobieltjes is erg populair.Maar ja daar mag je in NL niet over praten.Dat wordt onder het tapijt geschoven.De praktijk wijst uit dat de politie er weinig tot niks aan doet,die hebben de handen al vol aan de ernstigere vormen van cybercrime waarbij grote geldsommen,terrorisme,maffia e.d zijn betrokken en ook pedofilie en kinderporno.De vele zaken die worden afgedaan met taakstrafjes maken nog eens duidelijk dat cybercrime door de jeugd door politie en justitie niet serieus wordt genomen.Laten de heren en dames politici,rechters,officieren van justitie,politiemensen e.a. eens gaan beseffen dat hier hetzelfde geldt als voor de offline criminaliteit onder de jeugd: wat begint met vandalisme en diefstalletjes groeit uit tot een maffiagangster-carriere,nu geldt dit evenzeer voor de beginnende cybercrimineel,het begint met schoolrapport of zelfs examen cijfers te veranderen en het mondt uit in een professionele cybercrime-carriere.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.