image

Maandag 4 november landelijk controlebericht NL-Alert

woensdag 9 oktober 2013, 13:33 door Redactie, 5 reacties

Op maandag 4 november zal er rond 12:00 uur, tegelijkertijd met de sirenetest, een landelijke controlebericht van NL-Alert door de overheid worden verstuurd. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of zij hun mobiel goed hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen.

In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Zo kan de overheid meer mensen bereiken en informeren.

Campagne

In de aanloop naar het controlebericht is afgelopen maandag 7 oktober een landelijke publiekscampagne op radio, tv en internet gestart, met als doelstelling het informeren van het Nederlandse publiek over NL-Alert en het controlebericht. Daarnaast roept de campagne mensen op hun mobiele telefoon in te stellen voor NL-Alert.

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten, waardoor het ook werkt als het netwerk is overbelast. De overheid stelt dat NL-Alert gratis en anoniem is. Inmiddels zou het op ruim 70% van de toestellen beschikbaar zijn. "In de toekomst is NL-Alert standaard beschikbaar op bijna alle mobiele telefoons, om in een noodsituatie zoveel mogelijk mensen te informeren", zo laat de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid weten.

Reacties (5)
09-10-2013, 14:14 door Anoniem
Inmiddels zou het op ruim 70% van de toestellen beschikbaar zijn.
Ik ben benieuwd. Ik heb het (al een tijd geleden geleden) ingesteld op een toestel dat niet op nl-alert.nl beschreven wordt, maar de instructies voor sommige andere modellen van het merk kloppen goed voor mijn toestel. Bij een vorige proef heb ik echter geen bericht ontvangen, maar dat bleek toen meer voor te komen als ik me goed herinner.

Bij de veelgestelde vragen op nl-alert.nl:
Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet de telefoon geschikt en ingesteld zijn. Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Een deel van de telefoons moet echter nog handmatig ingesteld worden. Op de instelhulp staat welke mobiele telefoons al geschikt zijn. Daar vind je ook de instructies om NL-Alert op jouw mobiele telefoon in te stellen.
Dat is zo geformuleerd dat het lijkt alsof de toestellen model voor model geschikt gemaakt worden. Als je toestel er niet bijstaat:
Nieuwe toestellen worden regelmatig toegevoegd aan de NL-Alert instelhulp. Voor niet-courante oudere toestellen gebeurt dat niet.
Alleen is Cell Broadcast onderdeel van de GSM-standaard, als zowel de telco's als de telefoonfabrikanten die goed geïmplementeerd hebben zie ik niet in waarom het niet zou werken. Ik ben dus benieuwd of ik 4 november een bericht ontvang.
09-10-2013, 16:28 door Anoniem
Goed om te weten,kan ik direct controleren of ik het idd 100% uitgezet heb.
09-10-2013, 19:46 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-10-2013, 19:47
[Verwijderd]
09-10-2013, 20:53 door Anoniem
Ik ben ook benieuwd of het deze keer werkt. Ik heb aan het begin meteen de boel ingesteld op mijn bog-standard
Nokia mobieltje (Series 40) en het heeft nog nooit gewerkt.

Nou gaat de sirene hier ook om de haverklap niet goed af door allerlei domme problemen, dus ik sluit nog niks uit.
02-11-2013, 14:58 door Anoniem
waarom zou je dat uit willen zetten?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.