image

Opstelten: Nederlandse providers niet gehackt als Belgacom

vrijdag 11 oktober 2013, 17:43 door Redactie, 10 reacties
Laatst bijgewerkt: 12-10-2013, 21:10

Er zijn geen aanwijzingen dat Nederlandse telecomproviders op dezelfde manier zijn gehackt als onlangs bij de Belgische provider Belgacom aan het licht kwam. Dat laten minister Opstelten, minister Plasterk en minister Kamp weten op vragen van D66-Kamerleden Schouw en Verhoeven.

Volgens de ministers doet de AIVD onderzoek naar aanleiding van de berichten die recentelijk in de media verschenen. "Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Nederland een direct doelwit is van de aanval." De D66-Kamerleden wilden ook weten of Nederlandse telecomaanbieders de afgelopen drie jaar een veiligheidsonderzoek hebben laten uitvoeren naar zeer geavanceerde malware op hun communicatie-infrastructuur.

Opstelten, Plasterk en Kamp stellen dat private partijen, waaronder aanbieders van openbare elektronische communicatiediensten, zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van hun infrastructuur zijn. Wel zouden de AIVD en het NCSC de vitale sectoren bij het beveiligen van hun ICT-infrastructuur ondersteunen.

Contact

Verder blijkt uit de antwoorden dat de regering niet weet of buitenlandse mogendheden Nederlandse telecomaanbieders hebben benaderd om toegang tot internationaal telefoonverkeer te krijgen. In het geval die benadering via de inlichtingendiensten verliep willen de ministers hier niets over zeggen. "Over contacten tussen de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten en buitenlandse diensten worden in het openbaar geen mededelingen gedaan."

Reacties (10)
11-10-2013, 18:46 door Anoniem
Hmm dat geldt dan dus voor de grote 3: KPN,T-Mobile en Vodafone.En geldt dat ook voor al die MVNO's die gebruik maken van het netwerk van 1 van die drie? Dus dan heb ik t over Telfort,Ben,Simpel,Youfone,Simyo,Lebara,Ortel,Lyca mobile,AH mobiel,Medion Mobile (Aldi Talk),etz,enz. Hoe is t met hun veiligheid gesteld?
11-10-2013, 18:50 door johanw
We zullen binnenkort het echte verhaal wel horen als Snowden documenten over Nederland vrijgeeft.
11-10-2013, 21:24 door schele
Hebben ze om te beginnen al eens overleg gehad met Belgacom?
Want als die code er bij Belgacom al jaren inzat is de kans natuurlijk vrij klein dat ze er nu zonder enige aanvullende aanwijzing magischerwijs wel in slagen iets te vinden bij ons.
11-10-2013, 22:39 door Anoniem
Waarom zouden ze die moeten hacken, als je mee werkt is die noodzaak er niet ;)
12-10-2013, 09:30 door WhizzMan
Ze zijn *niet op dezelfde manier* gehacked. Als ze op een iets andere manier gehacked zijn, is daar (nog) niets over bekend. Wat een loze uitspraak weer van Opstelten. Die meneer heeft sinds ie deze baan heeft nog geen deur ingetrapt die niet al wagenwijd open stond.
12-10-2013, 10:04 door wica128
Opstelte is net een Irakes Minster, de ontkent dat ze binnen gevallen worden, terwijl je het ziet op de achtergrond.

Maar wij worden NIET gehacked.
12-10-2013, 10:30 door Anoniem
Zoveel Nederlandse providers zijn er niet....met een beetje pech binnenkort helemaal geen eentje meer.

De regering let op zijn centjes en heeft een leuke "voordelige" deal gesloten met Vodafone (UK bedrijf) voor al hun mobiele communicatie, dus reden voor de UK om te hacken is er niet meer.

Maar het is goed om te zien dat Opstelten lekker bezig is..... met spelen dan, want daadwerkelijke actie kan je het niet noemen.
12-10-2013, 10:31 door Anoniem
Als Opstelten (of iemand anders) zegt "Er zijn geen aanwijzingen dat Nederlandse telecomaanbieders op dezelfde manier zijn gehackt" dan moeten jullie daar niet de kop "Opstelten: Nederlandse telecomaanbieders niet gehackt" boven zetten.
Dat zegt de man helemaal niet, en het is suggestief om hem die woorden in de mond te leggen.
12-10-2013, 11:46 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-10-2013, 12:02
[Verwijderd]
12-10-2013, 13:59 door Anoniem
"Dus dan heb ik t over Telfort,Ben,Simpel,Youfone,Simyo,Lebara,Ortel,Lyca mobile,AH mobiel,Medion Mobile (Aldi Talk),etz,enz. Hoe is t met hun veiligheid gesteld?"

De meeste partijen die je opnoemt zijn virtuele provider zonder eigen netwerk, waardoor de vraag irrelevant is, danwel onderdeel van de grote partijen die je noemt. Telfort is bijvoorbeeld KPN, en AH Mobiel is bijvoorbeeld een virtuele provider (reseller).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.