image

"Haal Windows XP computers van internet"

vrijdag 11 oktober 2013, 14:12 door Redactie, 6 reacties

Nog slechts zes maanden en dan stopt Microsoft de ondersteuning van Windows XP, wat inhoudt dat gebruikers die nog niet naar een nieuwer besturingssysteem zijn overgestapt moeten nadenken over andere oplossingen. Op dit moment heeft Windows XP nog een aandeel van 31%.

Microsoft hoopt dat percentage naar 13% te krijgen voordat de deadline afloopt, toch zullen miljoenen computers na 8 april 2014 geen beveiligingsupdates meer ontvangen. Voor bedrijven en thuisgebruikers die de overstap niet of nog niet kunnen maken zijn er verschillende oplossingen. In het geval speciale programma's en applicaties de reden zijn dat Windows XP gebruikt wordt, is een Virtual Machine met Windows XP een oplossing.

Hardware

Deze Virtual Machine zou niet voor surfen of e-mailen gebruikt mogen worden, adviseert Windowsvolger Ed Bott. In het geval van bepaalde hardware die niet de virtualiseren is, bijvoorbeeld bij audio-hardware, printers en scanners, krijgen gebruikers het advies om de netwerkkabel eruit te trekken zodat de machine niet meer kwetsbaar is voor aanvallen via internet en e-mail.

Het uitwisselen van bestanden kan volgens Bott voorzichtig middels USB-sticks worden gedaan. "Als je die XP-computer echt voor één doel gebruikt, laat het dan alleen voor dat doel worden ingezet."

Reacties (6)
11-10-2013, 15:25 door Anoniem
Voor thuisgebruik is Linux Mint misschien een goede optie.
11-10-2013, 22:19 door Anoniem
Als je die XP-computer echt voor één doel gebruikt, laat het dan alleen voor dat doel worden ingezet."

zoals medische apparatuur die beperkt is bijgewerkt maar toch aan het netwerk moet om de gegevens bij de arts op de computer te krijgen. Die hangen toch aan het administratieve ziekenhuis netwerk. Die zullen ook niet 1,2,3 vervangen worden.
12-10-2013, 10:01 door Anoniem
ach......... als je weet hoe hardware en software met elkaar werkt dan komt alles goed, dus ik blijf bij XP 64 bit al vanaf 2009
12-10-2013, 13:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-10-2013, 23:14 door Anoniem
Linux is geen optie, die moet eerst zorgen dat je de gaming industrie achter je krijgt, want met Linux kun je nog steeds niet fatsoenlijk gamen. En dat is slechts een van de dingen, maar wel een van de belangrijkste want de jeugd is in hoofdzaak toch de groep die bepaald welk systeem populair is. Dat ga je dus niet redden met een systeem waarop je niet je favoriete games kunt spelen die wel op windows draaien.
Laat niet onverlet dat het wel het beste systeem is voor op servers.

Als je voor thuis Debian based wilt, kun je nog beter Ubuntu kiezen, die is op multimedia en thuisgebruik toegespitst.
Linux mint is net zo goed overigens. Maar we hebben het hier niet over Linux maar over XP.

Een aandeel van 31% is nog behoorlijk groot en in elk geval tot april is er nog niets aan de hand. Daarna zal moeten blijken hoe snel men nieuwe gaten ontdekt die dan niet gedicht gaan worden.
Voor bedrijven is het wat moeilijker, die moeten tijdig zijn, maar voor thuis is men snel genoeg op windows 7 overgestapt, of windows 8 voor de liefhebber.
Een hoop koude drukte om niets dus. En Microsoft is het zelf schuld, hadden ze die Vista troep er niet tussendoor moeten gooien maar meteen een fatsoenlijke opvolger voor XP moeten maken.
14-10-2013, 04:36 door lucb1e - Bijgewerkt: 14-10-2013, 04:50
Met elk negatief bericht over XP krijg ik meer en meer zin om een XP machine op te zetten en bots het web te laten browsen om de stats eens lekker omhoog te krikken. Of gewoon zelf XP te gaan dualbooten naast Linux (heb dit overigens al geprobeerd op m'n laptop, maar de SSD wordt niet ondersteund en bluescreent tijdens de installatie).

XP is veilig. Er is support. Nog tot volgend jaar. Nou hou eens op met zeiken, en met name Microsoft zelf. Het is inmiddels wel duidelijk dat na Surface jullie ergens geld vandaan willen trekken, en denken dat nieuwe Windows licenties een prima manier zijn.

De eerstvolgende die zegt dat XP onveilg is, mag proberen een door mij opgezette XP-installatie te hacken (in een VM). Ik ga er niks speciaals mee doen, gewoon installatie, wachtwoord erop, firewall uit, firefox gebruiken, alle updates doorvoeren, en je krijgt zelfs flashplayer van me cadeau (java helaas niet, dat heb ik inmiddels overal gedeïnstalleerd). Dan ga ik een week daarmee uitgebreid het internet rondsurfen, geef ik jou mijn IP-adres (dyndns ofzo), en ik wil zelfs best naar enkele geprepareerde websites surfen voor je, maar bij dat laatste gaat wel een virusscanner aan. Wanneer je een praktische hack vind die enkel werkt op XP (dus wanneer je met Windows 7 of 8 veilig zou zijn, zoals elk nieuwsbericht over XP claimt), dan vind ik dat je jezelf gewonnen mag verklaren. Het aanbod loopt tot en met 8 april 2014.

Microsoft hoopt dat percentage naar 13% te krijgen
Lol, wat een opmerking. Ga dan korting geven op nieuwere Windows licenties, of deel Linux cd's uit als je zo bezorgd bent over je gebruikers. De gebruikers die duur betaald hebben voor een licentie (€135) en je best klantenservice mag bieden.

Roepen dat je een betaalde oplossing hebt voor een probleem (waarvan het bestaan betwistbaar is) noem ik op zijn allerminst spam (het is namelijk niet meer dan reclame), of in het ergste geval oplichterij (mensen wijs maken dat ze moeten betalen voor iets wat niet nodig is). En ja, hiermee impliceer ik ook dat deze nieuwsberichten niet thuishoren op een respectabele nieuwswebsite.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.