image

Duitsland geeft advies voor reizende laptopgebruikers

vrijdag 11 oktober 2013, 13:48 door Redactie, 2 reacties

Wie naar het buitenland reist en zijn laptop meeneemt moet goed op zijn hoede voor datadieven zijn, zo waarschuwt Botfrei.de, een initiatief van het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken. In het verleden is ook door de AIVD gewaarschuwd voor het meenemen van laptops naar het buitenland.

Datadieven zijn volgens Botfrei echter niet alleen op de eindbestemming actief. Al op het vliegveld en tijdens de vlucht kan worden geprobeerd om waardevolle gegevens te achterhalen. Als voorbeelden worden gegeven het meekijken op het beeldscherm en het meeluisteren met telefoongesprekken. Zakelijke reizigers krijgen dan ook het advies om nooit op openbare plekken via de telefoon vertrouwelijke zaken te bespreken.

Datadiefstal

Ook het werken aan vertrouwelijke bedrijfsgegevens in openbare locaties wordt afgeraden. Daarnaast moet na elk verblijf de wifi-verbinding worden afgesloten. Botfrei waarschuwt ook voor het verlies van de laptop of smartphone. Elk jaar wordt tien procent van alle laptops gestolen, waarbij tien procent op het vliegveld of zakenreis wordt buitgemaakt, zo laat het initiatief weten.

Daarmee zijn gestolen laptops op malware na de meest voorkomende oorzaak van datadiefstal. "Deze trend wordt verergerd door het toegenomen gebruik van smartphones op zakenreizen." Reizigers moeten gevoelige gegevens daarom altijd bij zich dragen en eenmaal aangekomen de laptop en smartphone nooit uit het oog verliezen of onbeveiligd achterlaten, aldus het advies.

Reacties (2)
11-10-2013, 18:55 door Anoniem
Mn Pa zn netbookje is gestolen.Op het vliegveld van Parijs.Toen hij het apparaat door zo'n scan tunnel moest doen.Aan het eind van die scan buis is tie waarschijnlijk weggemaakt.Ik vermoedt door de beveiligingsemployee.Een tijdje terug was er op Schiphol ook zo'n bende actief,die werkten ook bij de beveiliging.En natuurlijk had ie er geen Prey o.i.d. op staan.Dus dan kun je fluiten naar je apparaat.
12-10-2013, 01:22 door johanw
En vergeet niet de Amerikaanse douanebeambten die zich elk recht toeeigenen o je laptop grondig te bestuderen. Niet meewerken aan decryptie = laptop kwijt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.