image

Ook Mac-gebruikers doelwit telefoonscam (video)

vrijdag 11 oktober 2013, 13:23 door Redactie, 2 reacties

De telefoonscam waarbij mensen thuis worden opgebeld en te horen krijgen dat er problemen met hun computer zijn lijkt zich niet alleen tot Windows-gebruikers te beperken. Anti-virusbedrijf Malwarebytes ontdekte een scam op internet die het ook op Mac-gebruikers had voorzien.

Bij de telefoonscams krijgen mensen te horen dat er problemen, zoals malware, op hun computer zijn aangetroffen. Vervolgens kan de "helpdeskmedewerker" aan de andere kant van de lijn het niet bestaande probleem verhelpen, waarvoor uiteindelijk moet worden betaald.

Mac

De onderzoekers ontdekten via een advertentie op Bing een Mac-helpdesk die mensen telefonisch kon helpen. De medewerker vroeg de onderzoeker van Malwarebytes om TeamViewer te installeren zodat hij op afstand met de Mac verbinding kon maken om de staat van het systeem te controleren. Vervolgens liet de medewerker weten dat hij ging controleren of er een virusscanner op het systeem was geïnstalleerd.

Hiervoor voerde hij echter een pingcommando naar de website protection.com uit. Het pingcommando heeft niets met een virusscanner te maken en wordt alleen gedaan om gebruikers te misleiden, aldus de onderzoekers. Die waarschuwen dat het goed mogelijk is dat de oplichters achter de telefoonscams zich in de toekomst ook op Mac-gebruikers gaan richten.

Reacties (2)
11-10-2013, 13:45 door Anoniem
Ik kreeg laatst de meldig van een klant dat ze meerdere malen door "Google" waren gebeld met de mededeling dat ze besmet waren. Ze spraken Engels en wilde perse op het lokale systeem komen.
12-10-2013, 09:18 door Briolet
De telefoonscam waarbij mensen thuis worden opgebeld en te horen krijgen dat er problemen met hun computer zijn lijkt zich niet alleen tot Windows-gebruikers te beperken.

Waar komt deze bewering vandaan, waaruit blijkt dit. In de rest van het artikel wordt nergens een voorbeeld genoemd van een macgebruiker die benaderd is met betrekking tot een mac.

Deze video gaat in elk geval over iemand die zelf dit dubieuze nummer gebeld heeft en om raad vraagt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.