image

OM eist gevangenisstraf voor creditcardfraude

dinsdag 15 oktober 2013, 10:40 door Redactie, 2 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen en een vrouw gevangenisstraffen geëist wegens creditcardfraude en witwassen. Het gaat om een 36-jarige man tegen wie 36 maanden gevangenisstraf waarvan twaalf maanden voorwaardelijk werd geëist voor creditcardfraude.

De officier van justitie eiste negen maanden tegen een 40-jarige man die alleen verdacht wordt van witwassen: hij had spullen die vermoedelijk van oplichting afkomstig waren in zijn bezit en zulke spullen ook verkocht. Twee jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk werd tegen een 39-jarige vrouw geëist die minder creditcardfraude pleegde dan de 36-jarige man maar ook fraude met persoonsgebonden budgeten (PGB) pleegde.

Valse creditcardgegevens

De zaak kwam aan het licht toen bleek dat op twee adressen spullen werden bezorgd die met valse creditcardgegevens waren aangeschaft. Het gaat in totaal om circa 450 pakketjes die op de twee adressen zijn bezorgd. De 36-jarige verdachte was hier volgens de officier van justitie van juni 2009 tot en met juli 2012 bij betrokken en de andere twee verdachten vanaf 2011. De bestellingen werden onder een valse naam gedaan.

Uit onderzoek bleek dat de producten die bezorgd werden vervolgens weer op Marktplaats werden verkocht. Zo werd op de dag dat er een speakerset van 800 euro werd bezorgd, een advertentie op de verkoopsite geplaatst waarin de speakerset voor 600 euro werd aangeboden. De politie kocht de speakerset van de 36-jarige verdachte.

Huiszoeking

Uiteindelijk deed de politie op de twee adressen waar de pakketten werden geleverd een huiszoeking. De politie trof computers aan en onder andere facturen die wezen op fraude. Ook vond de politie administratie waarin werd bijgehouden met welke valse naam en welk e-mailadres en welke misbruikte kaartgegevens er bestellingen werden gedaan.

De officier van justitie spreekt van een langdurige periode waarbij er veelvuldig is gefraudeerd. De officier vindt daarom een onvoorwaardelijke straf naast een voorwaardelijke straf passend, om te voorkomen dat de verdachten weer de fout ingaan. Er volgt nog een ontnemingsprocedure om het geld dat de verdachten aan de fraude verdiend hebben af te nemen.

Reacties (2)
15-10-2013, 12:15 door Anoniem
Goed bezig, en dat zeg ik niet vaak over het OM.
16-10-2013, 12:09 door Anoniem
Door Anoniem: Goed bezig, en dat zeg ik niet vaak over het OM.

Mee eens, alleen snap ik niet zo goed waarom een creditcardmatschappij zelf niet kan achterhalen waar fraudulezue bestellingen bezorgd worden?

Wie een afschrijving krijgt die niet terecht is, zal naar zijn maatschappij bellen. Die vergoeden (meestal) de schade en kunnen daarna toch kijken waar de bestelling is gedaan en dan bij dat bedrijf melden dat het om fraude gaat?

Of heeft verder niemand interesse om dat uit te zoeken (dan lijken het net de zorgverzekeringen, die ook gewoon uitbetalen al bel je dat je helemaal niet behandeld bent).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.