image

Duizenden D-Link routers kwetsbaar door backdoor

woensdag 16 oktober 2013, 11:02 door Redactie, 5 reacties

Duizenden routers van netwerkfabrikant D-Link, waarin onlangs een backdoor werd aangetroffen waardoor kwaadwillenden eenvoudig toegang tot het apparaat kunnen krijgen, blijken toegankelijk via het internet te zijn, zo ontdekte beveiligingsonderzoeker Robert Graham van beveiligingsbedrijf Errata Security.

Dit weekend publiceerde een andere onderzoeker genaamd 'Craig' een analyse van een backdoor die hij in de firmware van de D-Link DIR-100 Ethernet Broadband Router aantrof, maar ook in andere modellen aanwezig is. Door het instellen van een speciale string in de user-agent van de browser, is het mogelijk om zonder wachtwoord toegang tot de router te krijgen.

Graham besloot op het internet naar kwetsbare modellen van D-Link te zoeken, om zo achter de omvang van het probleem te komen. Het gaat hier om routers die via het internet toegankelijk zijn en dus risico lopen. Via poort 80 ontdekte hij 2139 kwetsbare routers.

Poort 8080

De onderzoeker stelt dat er waarschijnlijk veel meer routers via poort 8080 te vinden zijn en besloot hier vannacht op te scannen. Het is echter onduidelijk of Graham hiervan de resultaten zal publiceren. "Ik had niet het internet op poort 8080 moeten scannen. Ik ben zeker een maand bezig om alles te analyseren", zo laat hij via Twitter weten. D-Link zegt voor het einde van deze maand met een firmware-update te komen om het lek te dichten.

Reacties (5)
16-10-2013, 11:09 door Anoniem
Wat voegt dit artikel toe t.o.v. het bericht van gisteren?
https://www.security.nl/posting/366647/D-Link+gaat+backdoor+in+routers+dichten
16-10-2013, 11:29 door Anoniem
Goh. Verbazend. "Duizenden" van die doosjes verkocht en ze worden gebruikt waar ze voor verkocht zijn ook nog. Ik val van m'n stoel. Nee echt. Ongelofelijk gewoon wat dit soort "onderzoekers" toch al niet aan keiharde feiten boven water weten te halen.
16-10-2013, 12:43 door Anoniem
Door Anoniem: Wat voegt dit artikel toe t.o.v. het bericht van gisteren?
Iemand maakt nu goede sier met even een scan draaien en roepen dat het probleem dus in het wild voorkomt.

Want zo heb je twee persberichten (of blogposts, is hetzelfde voor het journaille alhier) voor vrijwel dezelfde moeite. Dubbele exposure, en exposure kun je nooit genoeg hebben.

Wat, ondiep effectbejag zeg je? En jij dacht dat het in de kompjoeterbeveiligingsindustrie om de substantie ging?

Het gaat om perceptie, om FUD, om H A C K E R S ! met HOEDJES en optionele ETHIEK! en om daarmee geld binnenharken.

Zodra je serieus naar substantie op zoek gaat, blijkt dat het vooral om nieuwe kleren gaat, maar niet om de inhoud. Ga serieus eens kijken naar hoe wetenschappelijk onderbouwd en hoe methodisch hun "onderzoeksmethoden" wel niet zijn. Het is de naam "onderzoek" niet waardig, laat staan "wetenschappelijk", maar wel de state of the art in kompjoeterbeveiligingsland.
16-10-2013, 16:17 door Anoniem
Aan de klagers hierboven. Het zal allemaal wel, maar D-Link komt nu met een update. En zonder dit toneelspel had die er niet geweest.
16-10-2013, 22:44 door Anoniem
Door Anoniem: Aan de klagers hierboven. Het zal allemaal wel, maar D-Link komt nu met een update. En zonder dit toneelspel had die er niet geweest.
Het zal allemaal wel, ja. En dat is precies wat er mis is. Er wordt maar wat gedaan, dan wordt er gepiept, en wordt er maar wat anders gedaan. Nagedacht, dat toch wat minder.

Overigens was dat al iets waar wijlen(!) E.W. Dijkstra zich over verbaasde, in de meer algemene programmaqualiteitszin en niet specifiek in de kompjoeterbeveiliging. Dat de beveiligingstak zomogelijk nog minder dan de rest aan constructief vooruitdenken doet en zich helemaal toespitst op "toneelspel" is daarom niet niet minder een probleem.

Kijk, dat er jaren terug een gigantische achterdeur in sendmail zat, was tot daar aan toe. Sendmail is van helemaal het begin van het internet en dus van vóór de internetexplosie. Dat er nu nog bedrijven zijn die dit soort achterdeurtjes ongestraft denken te kunnen inbouwen, mag tot nadenken bewegen. Een "het zal allemaal wel"-reactie is dus zeer illustratief voor wat er zoal mis is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.