image

Opstelten wil SWIFT-akkoord met VS niet opschorten

donderdag 17 oktober 2013, 18:21 door Redactie, 6 reacties

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ziet geen aanleiding om het SWIFT-akkoord, dat de voorwaarden vastlegt voor de doorgifte van bankgegevens tussen de EU en Verenigde Staten, tijdelijk op te schorten vanwege vermeende spionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

SWIFT is de organisatie die het internationaal betalingsverkeer faciliteert. Uit beelden van een Braziliaans televisieprogramma zou blijken dat de NSA de servers van SWIFT zou aftappen. D66-Kamerleden Schouw en Koolmees stelden hierop vragen en stelden dat het SWIFT-akkoord moest worden opgeschort.

De bankgegevens die de VS en EU met elkaar onder het SWIFT-akkoord uitwisselen, ook bekend als het Terrorism Finance Tracking Program (TFTP), zouden worden gebruikt voor het bestrijden van terrorisme. Volgens D66 blijkt uit stukken dat de SWIFT-gegevens niet alleen worden gebruikt voor de strijd tegen terreur, maar ook tegen allerlei andere vaag omschreven doeleinden.

Spionage

D66 vindt dat vanwege de vermeende spionage het akkoord moet worden opgeschort. "Wat is de waarde van deze -toch al wankele- juridische basis als de NSA via de achterdeur onbeperkt grasduint in de financiële gegevens van onschuldige Europeanen? Burgers horen de overheid te controleren, niet andersom", aldus D66-Europarlementarier Sophie in ’t Veld. "Totdat deze kwestie tot de bodem is uitgezocht moet de uitwisseling van bankdata met de VS worden bevroren."

Opstelten laat echter weten dat hij de berichtgeving over het aftappen van SWIFT door de NSA niet kan bevestigen. Daarnaast zou hij van SWIFT te horen hebben gekregen dat de onderneming geen bewijs heeft gevonden voor de suggestie dat er ooit ongeautoriseerde toegang tot het systeem of de gegevens van SWIFT is geweest.

Overleg

Vanwege de onthullingen heeft Eurocommissaris Malmström de Amerikaanse autoriteiten op 12 september per brief om opheldering gevraagd. "Ik wacht de uitkomsten van het naar aanleiding van de nieuwsberichten gestarte overleg tussen de Amerikaanse autoriteiten en Eurocommissaris Malmström af. Vooralsnog zie ik geen aanleiding voor tijdelijke opschorting van de TFTP-overeenkomst", aldus Opstelten.

Reacties (6)
17-10-2013, 18:32 door Anoniem
Ik denk dat het key-word hier 'geen ongeauthoriseerde toegang' is. Dit riekt naar een politiek aal-gladde opmerking waar taal deskundige 'Dr Clavan' nog een puntje aan kan zuigen. Hiermee geeft onze vriendelijke vriend eigenlijk aan dat hij al lang weet (net als de rest van de wereld trouwens) dat ze gewoon geauthoriseerd zijn tot toegang en dat er dus van aftappen geen sprake is, maar van kopieren of simpel inzien wanneer nodig.
17-10-2013, 19:09 door Anoniem
Sinds wanneer gaat Veiligheid en Justitie in plaats van Buitenlandse Zaken over akkoorden met het buitenland?
17-10-2013, 19:23 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-10-2013, 20:33
[Verwijderd]
17-10-2013, 21:05 door schele
Wat ie eigenlijk bedoelt maar niet wil zeggen om gezichtsverlies te voorkomen: "Dit is iets waar Nederland volstrekt niets meer over te zeggen heeft en op Europees niveau geregeld is."

Al zou tie willen, hij kan dat helemaal niet stop zetten.
17-10-2013, 21:26 door Anoniem
Nederland is een satelliet-staatje van de VS. Face it...
17-10-2013, 22:36 door Anoniem
En de banken konden en kunnen tientallen jaren geldstromen, die wettelijk niet kloppen, doorsluizen en het supertapsysteem Swift ziet dat niet ?

Apart
Heel apart ...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.