image

Belgacom ontdekt router-aanpassing bij onderzoek naar inbraak

vrijdag 18 oktober 2013, 09:46 door Redactie, 3 reacties

De Belgische telecomprovider Belgacom heeft bij het onderzoek naar de recent onthulde inbraak op de digitale infrastructuur nieuwe onregelmatigheden ontdekt. Het gaat om wijzigingen die zijn aangebracht in de software van een router bij BICS (Belgacom International Carrier Services).

Dit is de dochteronderneming van Belgacom die internationale carrierdiensten verzorgt. Volgens Belgacom kunnen de wijzigingen tijdens de recente digitale inbraak zijn aangebracht. Halverwege september liet de Belgische telecomprovider weten dat het een virus op interne computersystemen had aangetroffen.

Doelwit

Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden zou blijken dat de aanval door de Britse inlichtingendienst Government Communications Headquarters (GCHQ) was uitgevoerd en BICS het doelwit was. BICS regelt wereldwijd telefoonverkeer en richt zich voornamelijk op telefonie in het Midden-Oosten en Afrika. Bronnen lieten later tegenover de NOS weten dat het echte doel van de aanvallers was om via BICS internationale organisaties in Brussel af te kunnen luisteren.

Belgacom laat naar aanleiding van de nieuwe ontdekking weten dat het samen met externe experts het onderzoek voortzet en herstelacties voorbereidt. De bevoegde instanties, het BIPT en de Privacy Commissie, zouden daarnaast al zijn geïnformeerd en worden verder op de hoogte gehouden.

Reacties (3)
18-10-2013, 11:21 door Anoniem
Ik gok dat het een d-link router was :)
18-10-2013, 11:35 door wica128
Door Anoniem: Ik gok dat het een d-link router was :)
Nee, zeer waarschijnlijk een Cisco, waar al default een backdoor inzit voor de NSA :)
20-10-2013, 16:30 door Anoniem
Door wica128:
Door Anoniem: Ik gok dat het een d-link router was :)
Nee, zeer waarschijnlijk een Cisco, waar al default een backdoor inzit voor de NSA :)

Hoewel het woord 'router' gebruikt werd, is natuurlijk niet gezegd dat dit een IP router is.

Het ging hier blijkbaar om het afluisteren van een voice dienst , en dan is een telefoon switch een handiger plek om te tappen.
Ook een telefoon switch kun je wel een 'router' noemen, maar de kans dat het een Cisco is, is dan een stuk kleiner, want die zijn niet zo sterk in de klassieke voice markt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.