image

Google verwijdert Android-apps met agressieve adware

dinsdag 22 oktober 2013, 11:27 door Redactie, 0 reacties

Google heeft verschillende apps van Google Play verwijderd waarin een agressieve vorm van adware werd aangetroffen. De nu verwijderde apps waren meer dan 6 miljoen keer gedownload voordat Google ingreep. Ook de accounts van de verantwoordelijke ontwikkelaars zijn verwijderd.

De agressieve adware werd twee weken geleden door beveiligingsbedrijf FireEye ontdekt. Het ging om een advertentiebibliotheek met de codenaam "Ad Vulna" die aan allerlei apps was toegevoegd. Naast het tonen van advertenties verzamelt Ad Vulna ook locatiegegevens en gevoelige informatie zoals sms-berichten, gespreksgeschiedenis, contactgegevens, e-mailadres en geïnstalleerde apps.

Apps updaten

De apps waarin de advertentiebibliotheek werd aangetroffen waren bij elkaar 200 miljoen keer gedownload. Een aantal van deze apps heeft de nieuwste versie van Ad Vulna geïnstalleerd, waarin verschillende van de ontdekte beveiligingsproblemen zijn opgelost. Een aantal andere apps heeft Ad Vulna helemaal verwijderd. Volgens FireEye zijn er echter zeer veel gebruikers die geïnstalleerde apps niet updaten, waardoor nog steeds miljoenen gebruikers kwetsbaar zijn.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.