image

Juridische vraag: mag je laptopdief bespioneren?

woensdag 6 juni 2012, 09:56 door Arnoud Engelfriet, 1 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".

Vraag: Er is tegenwoordig veel leuke software te vinden waarbij als een laptop gestolen is de GPS-coördinaten door worden gestuurd naar een andere laptop indien er op de gestolen laptop verbinding word gemaakt met het internet. Ook kun je bij veel software meekijken op het scherm, meekijken met de webcam, het geluid meeluisteren en de aangepaste bestanden downloaden. Hoe ver mag je hierin gaan? Is dit rechtsgeldig bewijs, en kan/mag de politie hiermee tot opsporing overgaan?

Antwoord: Dergelijke logs en bestanden zijn prima te gebruiken als bewijs - het is in Nederland namelijk nauwelijks mogelijk om als burger bewijs onbruikbaar te maken. Zelfs als je het steelt, is het bruikbaar. Natuurlijk kun je wel zelf vervolgd worden (in theorie) voor het stelen, maar dat los van de vraag of het bewijs rechtmatig verkregen is.

Eigenlijk hoeft alleen de politie bij het zelf bewijs vergaren daar rekening mee te houden. Als zij ergens inbreken, moeten ze een machtiging van de rechter-commissaris hebben anders is dat bewijs onbruikbaar. (En als ze een burger vragen dit voor hen te doen, dan ook. Die truc werkt dus niet.)

Wel is het de vraag wát het bewijst, en vooral hoe de politie nagaat óf het bewijs wel dat bewijst. Een logfile is snel gemaakt, en ik zie het zomaar gebeuren dat stalkers en andere onfrisse types met neplogs gaan proberen achter de locatie van hun slachtoffer te komen. Of proberen ze te swatten.

Wat betreft het meekijken, ja dat mag want een inbreker mag geen privacy verwachten bij zijn misdrijf. Dat blijkt uit Kamervragen over het publiceren van verborgen-camerabeelden, waar ik eerder over schreef:

Dit ligt anders wanneer een persoon wederrechtelijk de woning van de rechthebbende betreedt. Deze persoon zal geen aanspraak kunnen maken op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer door de rechthebbende van de woning die hij wederrechtelijk heeft betreden. Dit heeft tot gevolg dat de rechthebbende, indien deze van de inbreker beelden heeft vervaardigd met een camera waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt, niet wederrechtelijk handelt.

Het op internet zetten zodat iedereen hem kan uitlachen, is een iets ander verhaal. Zeker omdat je niet weet of je de inbreker in beeld hebt of een iets minder schuldige derde die de laptop gekocht heeft als tweedehandsje.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (1)
08-06-2012, 07:46 door Anoniem
Natuurlijk, moeten ze maar van je spul afblijven. Dan heb je geen rechten meer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.