image

EXE populairste bestandsextensie bij e-mailaanvallen

dinsdag 22 oktober 2013, 15:24 door Redactie, 2 reacties

Uitvoerbare bestandsextensies zoals EXE en SCR zijn het populairst bij het uitvoeren van aanvallen via e-mail. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Symantec. Het beveiligingsbedrijf keek naar welke bestandsextesies aanvallers als e-mailbijlage gebruiken.

Dan blijkt dat EXE met 35,7% het meest wordt ingezet, gevolgd door SCR met 24,2%. Dit zijn beide uitvoerbare bestandsformaten. "Hoewel het lijkt dat documentformaten zoals PDF en DOC vanuit een social engineering standpunt gezien een grotere kans van slagen hebben, blijkt dat niet altijd zo te zijn", aldus Symantec. Het bedrijf wijst erop dat 64% van de bestandsextensies die bij e-mailaanvallen wordt ingezet uitvoerbare bestandsformaten zijn.

"Sterker nog, we hebben specifieke gevallen gezien waar aanvallers PDF-bestanden verstuurden die in de aangevallen organisatie niet werden geopend. In een gerichte e-mail die hierop volgde werd het gebruikte EXE-bestand wel geopend en de lading uitgevoerd."

Weergave

In Windows worden bestandsextensies standaard niet weergegeven. Aangezien aanvallers het icoontje van een bestandstype kunnen wijzigen, kunnen ze een EXE-bestand het icoon van een Word- of PDF-document geven. Daardoor kunnen gebruikers ten onrechte denken dat het om een document gaat. Aan de andere kant blijkt uit de cijfers dat veel organisaties uitvoerbare bestanden nog altijd niet filteren en tegenhouden om zo hun gebruikers te beschermen.

Image

Reacties (2)
22-10-2013, 17:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-10-2013, 19:22 door yobi - Bijgewerkt: 22-10-2013, 19:24
Een .exe kan natuurlijk ook via een download-kanaal worden verkregen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.