image

Officier van Justitie: perfecte cybercrime nog niet gezien

woensdag 6 juni 2012, 14:25 door Redactie, 11 reacties

Landelijk Officier van Justitie Cybercrime Lodewijk van Zwieten is de perfecte cybercrime nog niet tegengekomen, zo liet hij gisterenavond tijdens BNR Juridische Zaken weten. "Zodra er mensen bij zijn betrokken worden er sporen achtergelaten. En op dat moment moeten wij kunnen ingrijpen", aldus Van Zwieten. Hij werkt nauw samen met het team High Tech Crime van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Dat team bestaat nu uit zo’n dertig rechercheurs die volgens Van Zwieten het klassieke recherchewerk in de vingers hebben, maar ook als een hacker kunnen denken en over dezelfde technische kennis beschikken als de vaak nog adolescente cybercriminelen. Het aantal rechercheurs moet in 2014 zijn verdrievoudigd.

Grenzen
Aangezien cybercrime zich niet aan bestaande landsgrenzen houdt, ging Van Zwieten ook in op het hacken van buitenlandse computers. "“Als wij besluiten om een computer in het buitenland te hacken dan moet ik daar goede gronden voor hebben die naderhand tegenover de rechter overeind blijven."

Reacties (11)
06-06-2012, 14:30 door Anoniem
Nog niet gezien nee. Maar de perfecte crime zie je ook niet slimmerd.... Daar is je data weg van 5 jaar geleden zonder dat je er op de dag van vandaag achter komt. Rechercheur??? Of scripkiddie met opsporingsbevoegdheid???
06-06-2012, 14:54 door Anoniem
Misschien dat ze hem nog niet gezien hebben omdat ie perfect is.
06-06-2012, 14:56 door Anoniem
Het hele idee van een perfecte cybercrime zou toch juist zijn dat je het niet ziet? :-)
06-06-2012, 15:16 door Anoniem
En nu denken een aantal slimme hackers: "Challenge accepted".

Maar zoals hierboven beschreven, is het niet ontdekken misschien wel een aanwijzing dat een cybercrime perfect is. Hoewel de afwezigheid van een aanwijzing geen bewijs is natuurlijk ;) Dat gezegd hebbend kan een cybercrime nog steeds perfect zijn, ook al wordt hij opgemerkt. Je moet er gewoon mee weg komen zonder dat ze weten wie het heeft gedaan.
06-06-2012, 15:54 door Anoniem
Hebben wij dan in Nederland de perfecte 30 rechercheurs. Ze beschikken over dezelfde technische kennis?
06-06-2012, 16:40 door Anoniem
"Goede gronden die bij de rechter overeind blijven" voor het *hacken* van buitenlandse computers. Lijkt me niet dat die Nederlandse rechter bevoegd is voor het buitenland.
Met andere woorden: ze zijn gewoon strafbaar bezig.

(Cue terrorisme, kinderporno als redenen waarom dit toch zou mogen en waarom dit zo snel mogelijk in een internationaal verdrag bekrachtigd moet worden...)
06-06-2012, 16:47 door Anoniem
Het is perfect zolang politie en justitie onvoldoende hebben om er bij de rechter een straf uit te slepen. Gezien de zaken zijn er voldoende zaken waar Van Zwieten zijn vingers niet aan wil branden en daarmee bewijzen dat perfect niet nodig is om straffeloos weg te komen met een misdrijf?
07-06-2012, 00:06 door Anoniem
"“Als wij besluiten om een computer in het buitenland te hacken dan moet ik daar goede gronden voor hebben die naderhand tegenover de rechter overeind blijven."
Tot nu toe heeft Van Zwieten nog nooit enige goede grond laten weten om de souvereiniteit van een ander land te schenden en geeft hij nergens aan hoe , laat staan dat hij het in zijn hoofd moet halen om nog voor er meerdere rechters over beslist hebben het kunstje zou moeten flikken nog voor er meerdere rechters over geoordeeld hebben. Van Zwieten en het team high tech crime zijn slechts simpele ambtenaren die in het buitenland evenveel rechten en plichten hebben als iedere andere burger.hij soevereiniteit meeneemt in enige mening over opsporing. Erger nog: een rechter of officier van justitie heeft geen klap te zeggen over wat je wel of niet als Ned, laat staan dat hij het in zijn hoofd moet halen om nog voor er meerdere rechters over beslist hebben het kunstje zou moeten flikken nog voor er meerdere rechters over geoordeeld hebben. Van Zwieten en het team high tech crime zijn slechts simpele ambtenaren die in het buitenland evenveel rechten en plichten hebben als iedere andere burger.erlands persoon in het buitenland mag uitvreten. Vanaf het moment dat je er als Nederlander voor kiest om opsporing te doen in een systeem in het buitenland ben je gebonden aan zowel Nederlandse wetgeving, Internationale wetgeving en niet in de laatste plaats de wetgeving die in het land geld waar je binnendringt. Alleen al het feit dat Van Zwieten daar niets over kwijt wil en ook niet zelf over begint op het moment dat hem gevraagd wordt hoe hij dat ziet doet sterk denken aan de IRT-affaire waarbij de ambtenaren speurneuzen en offieren van justitie in beginsel de wetten maar aan hun laars lapten in de stellige overtuiging dat zij genoeg boven de wet stonden dat een rechter het later wel met ze eens moest zijn. Maar zo werkt opsporing niet, de wet is er voor iedereen en als je in het buitenland wil rommelen moet je meer respect hebben voor de betrokkenen dan je eigen belang om te scoren. Van Zwieten durft dat niet aan en lijkt bijna aan te geven dat hij zich boven de wetten van Nederland en wel ander land dan ook mag begeven als dat hem nog voor welke rechtzaak dan ook zo uitkomt. Zeer kwalijk en schadelijk voor Nederland en ons rechtstelsel.En als jet niet uitkijkt valt het gedurende een onderzoek ook allemaal onder strikt geheim en vrij van enige transparantie omdat dat Van Zwieten een stukje makkelijke uitkomt dan je te moeten verantwoorden naar wie dan ook.
07-06-2012, 10:14 door Anoniem
Ik dacht zo dat Flame toch aardig in de buurt komt :P
07-06-2012, 13:23 door spatieman
Officier van Justitie: perfecte cybercrime nog niet gezien
no shit !, dat betekend dus dat die niet ontdekt is worden..
08-06-2012, 00:22 door _____
Ah, gelukkig, de man schept vertrouwen.

Slaap lekker...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.