image

Europees Parlement wil doorgifte bankgegevens aan VS staken

woensdag 23 oktober 2013, 16:49 door Redactie, 11 reacties
Laatst bijgewerkt: 23-10-2013, 23:37

Het Europees Parlement wil dat het SWIFT-akkoord, dat de doorgifte van bankgegevens aan de Verenigde Staten regelt, gestaakt wordt. Het initiatief voor het opschortingsvoorstel was door D66-Europarlementarier Sophie in 't Veld ingediend.

Uit beelden van een Braziliaans televisieprogramma zou blijken dat de NSA de servers van SWIFT, die onder andere in Zoetermeer staan, zou aftappen. "Eindelijk heeft het Parlement haar tanden laten zien. Dit is een krachtig signaal naar de Amerikanen, zo ga je niet met Europa en haar burgers om. Ik ga ervan uit dat de Europese Commissie dit signaal serieus neemt", aldus In 't Veld.

Akkoord

Het SWIFT-akkoord is het eerste grote internationale akkoord gesloten onder het verdrag van Lissabon waarbij het Europees Parlement formeel instemming verleend heeft. Nu het Parlement die steun intrekt, kan de Commissie niet anders dan de opzeggingsprocedure opstarten.

"Het doel van het SWIFT-akkoord is gegevensoverdracht aan regels te binden, maar via de achterdeur worden alsnog alle gegevens afgetapt door de Amerikanen en gebruikt voor allerlei zaken anders dan terreurbestrijding. Het akkoord is zo een wassen neus geworden, en dus feitelijk vervallen", merkt de D66-Europarlementarier op.

Onderzoek

D66 vond al dat vanwege de vermeende spionage het akkoord moest worden opgeschort en had hier minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ook om gevraagd, maar de minister zag hier geen aanleiding voor. Ook is de bewindsman niet van plan om naar het vermeende aftappen een onderzoek in te stellen, tot verbazing van In 't Veld.

"In Nederland weigeren Opstelten en Plasterk zelfs een technisch onderzoek in te stellen. Dat is te bizar voor woorden, waarom willen ze niet weten wat er is gebeurd, welke gegevens zijn afgetapt? De beide heren wijzen telkens op een ambtelijke werkgroep met de VS, maar daar wordt niets onderzocht. Daar wordt enkel de vraag gesteld of de Amerikanen afgetapt hebben. Drie keer raden wat dat antwoord zal zijn."

Reacties (11)
23-10-2013, 17:00 door Anoniem
Klein stapje.
23-10-2013, 17:57 door Anoniem
Hier komt nog een keer de Amerikaanse lobby overheen en poef weg "wilde" plannen om onze privacy te beschermen.

Valt me wel vies tegen dat het daar in eurocratië (en in denhaagistan) zo vol zit met mensen die dit niet hebben zien aankomen. Zaten zeker allemaal te snurken op hun intekengeld, uit te buiken van de schepschotel.
23-10-2013, 18:50 door Anoniem
Swift zit toch zowel in Europa als in de USA? Dan kan de EU wel zeggen dat ze de gegevensoverdracht aan banden leggen, Swift kan nog gewoon de gegevens in de USA opslaan. Leg maar eens uit hoe ze dan in Europa gaan voorkomen dat de Amerikanen ongevraage en in het geniep datagraaien op eigen bodem
23-10-2013, 19:40 door johanw
Laast ze dan wel eerst die Swift computers de-amerikaniseren, anders leest de NSA ze alsnog gewoon uit zonder verdrag.
23-10-2013, 21:14 door Anoniem
Het Europees Parlement heft hier helemaal NIETS over te beslissen. Foute kop dus.
23-10-2013, 22:20 door Anoniem
Er is nog helemaal niets besloten, verkeerde berichtgeving dit.
24-10-2013, 07:47 door Anoniem
Door Anoniem: Swift zit toch zowel in Europa als in de USA? Dan kan de EU wel zeggen dat ze de gegevensoverdracht aan banden leggen, Swift kan nog gewoon de gegevens in de USA opslaan. Leg maar eens uit hoe ze dan in Europa gaan voorkomen dat de Amerikanen ongevraage en in het geniep datagraaien op eigen bodem

Joh, dat is toch allemaal schijn. Natuurlijk moet er wat geroepen worden om ons klootjesvolk het idee te geven dat zij er in ieder geval iets aan gedaan hebben. Allemaal gelul in de ruimte want er is natuurlijk geen enkel land dat het lef heeft om tegen de VS in te gaan, en al zeker die draaikonten in ons eigen landje niet. Met SEPA hebben ze toch ook ons gehele betaal verkeer in de handen van de VS gelegd dus wie neemt nu wie in de maling?
24-10-2013, 09:28 door Marcel-Jan
En toch zeg ik: goed dat er parlementariërs zijn die ervoor willen vechten.
24-10-2013, 11:15 door Anoniem
Wat ook een oplossing is om vanaf nu de SWIFT servers continu te flooden met exorbitant hoge volumes aan bogus transactie gegevens. Geef de NSA wat te doen door ze gigantische hoeveelheden onzin te voeden vanuit Europa, zodat het voor de Amerikaanse overheid economisch en technisch onwerkbaar wordt om deze (criminele) wetsovertredende organisatie genaamd NSA verder te ondersteunen in hun zinloze activiteiten.
25-10-2013, 14:57 door Anoniem
Volgens mij is het probleem zo opgelost als ook blijkt dat hun telefoons zijn afgetapt. ben benieuwd of ze dan hetzelfde blijven roepen.
28-10-2013, 15:28 door Anoniem
parlementaire enquêtecommissie starten
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.