image

DARPA zoekt volledig autonome netwerkbeveiliging

woensdag 23 oktober 2013, 15:27 door Redactie, 3 reacties

Het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) is op zoek naar een volledig autonoom systeem om netwerken mee te beveiligen. DARPA is een instituut van het Amerikaanse Ministerie van Defensie dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van militaire technologie.

Om de autonome netwerkbeveiliging te vinden zal DARPA een speciale wedstrijd organiseren waar de winnaar een hoofdprijs van 2 miljoen dollar kan verdienen. Tijdens de Cyber Grand Challenge (CGC), het eerste toernooi voor volledig geautomatiseerde netwerkbeveiligingssystemen, zullen teams hun geautomatiseerde systemen tegen elkaar laten strijden.

Wedstrijd

De autonome systemen kunnen tijdens de wedstrijd punten verdienen door van computers op het netwerk de software te evalueren en testen, naar beveiligingslekken te zoeken, beveiligingsupdates te genereren en ze ook te installeren. Door de automatische detectie en reparatie van softwarelekken hoopt DARPA om zero-day-aanvallen, waarbij aanvallers soms dagen of weken lang onbekende beveiligingslekken kunnen gebruiken, in zero-second-aanvallen te veranderen.

De finale van de Cyber Grand Challenge staat voor halverwege 2016 gepland. De winnaar krijgt een cheque van 2 miljoen dollar, terwijl er voor de nummer twee 1 miljoen dollar is gereserveerd. De derde plek krijgt 750.000 dollar.

Reacties (3)
23-10-2013, 23:25 door Anoniem
De eerste die een drone ontwikkeld die toekomstige Snowdens opspoort en elimineert wint?
24-10-2013, 12:05 door RickDeckardt
De geboorte van SKYNET... allemaal honden aanschaffen mensen, de terminators komen eraan!
25-10-2013, 15:32 door Anoniem
"De autonome systemen kunnen tijdens de wedstrijd punten verdienen door van computers op het netwerk de software te evalueren en testen, naar beveiligingslekken te zoeken, beveiligingsupdates te genereren en ze ook te installeren. Door de automatische detectie en reparatie van softwarelekken hoopt DARPA om zero-day-aanvallen, waarbij aanvallers soms dagen of weken lang onbekende beveiligingslekken kunnen gebruiken, in zero-second-aanvallen te veranderen."

Dat wordt een stevige bibliotheek met kennis over de verschillende soorten besturingssystemen, applicaties, netwerkcomponenten en gedragspatronen van onder andere de eerder genoemde onderdelen. Ik vraag mij af wat voor soort updates het zullen zijn; Is het een systeem die het OS op je laptop, server of netwerkcomponent bijwerkt of enkel zichzelf patched om de objecten achter- of gebruikmakend van het beveiligingssysteem, te beschermen tegen hackers, SOA (Softwarematig Overdraagbare Aandoeningen) en andere meuk.

Me dunkt dat het apparaatje behoorlijk wat CPU power, RAM op de backplain moet hebben en de nodige storage capaciteit zal bevatten om de hoeveelheid data te verwerken. Ik verwacht niet dat het om een schattig LAN netwerkje van 1000 nodes zal gaan.

Het geeft wel een beetje aan in wat voor wereld wij leven. Nog even en dan hebben wij een content-filter is ons brein... dan heb je dit soort apparatuur niet meer nodig
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.