image

Roemenen aangeklaagd wegens miljoenenfraude op eBay

vrijdag 25 oktober 2013, 11:11 door Redactie, 1 reacties

De Amerikaanse autoriteiten hebben zes Roemenen en één man uit Albanië aangeklaagd wegens omvangrijke fraude op marktplaatsen als eBay, Cars.com, AutoTrader en CycleTrader waar slachtoffers voor miljoenen dollars werden opgelicht.

Op de eerder genoemde websites plaatsten de fraudeurs advertenties voor auto's, motoren, boten en andere kostbare goederen van bedragen tussen de 10.000 en 45.000 dollar. Slachtoffers die de aangeboden producten wilden kopen kregen allerlei vervalste certificaten en documenten te zien dat het om bestaande goederen ging. Ook deden de oplichters voorkomen dat ze auto´s van niet bestaande autodealers verkochten, waarvoor zelfs nepsites werden gemaakt.

Factuur

Zodra de overeenkomst was gesloten kregen de slachtoffers een factuur die zogenaamd van Amazon Payments, PayPal of een andere betaaldienst afkomstig was. Wederom was de factuur zo ontworpen dat het om een legitiem document leek te gaan. De rekening waar het openstaande bedrag naar moest worden overgemaakt was echter van de oplichters. De goederen, die niet bestonden, werden nooit geleverd, waardoor consumenten over de hele wereld gedupeerd achterbleven.

De bende zou op deze manier meer dan 3 miljoen dollar via de fraude hebben verdiend. Een aantal van de bendeleden is inmiddels opgepakt en uitgeleverd aan de Verenigde Staten, maar vijf van de aangeklaagde bendeleden worden nog gezocht. Zowel de FBI als Interpol hebben inmiddels waarschuwingen afgegeven voor de aanhouding van deze vijf individuen.

Reacties (1)
25-10-2013, 16:55 door waaromdan
Bij PayPal ben je hier standaard voor verzekerd. Maar ik begrijp dat de transacties niet via deze weg zijn gedaan, maar via een externe omweg. Je wordt op marktplaatsen expliciet gewaarschuwd dit niet te doen. Wie doet dit nou bij een bedrag van 45.000 dollar? Witwaspogingen zeker..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.