image

5.000 Amerikanen demonstreren tegen NSA-surveillance

zondag 27 oktober 2013, 16:37 door Redactie, 1 reacties

Een menigte van zo'n 5.000 mensen heeft gisteren in Washington D.C tegen de grootschalige surveillance door de NSA gedemonstreerd. De demonstranten riepen het Amerikaanse Congres en president Barack Obama op om de dataverzameling en surveillance door de inlichtingendienst te stoppen.

"De overheid heeft zichzelf bevoegdheden gegeven die het niet heeft", aldus Gary Johnson, de voormalige gouverneur van New Mexico. "We moeten ons hier tegen verzetten", zo liet hij de demonstranten weten. Ook NSA-klokkenluider Thomas Drake sprak het publiek toe. "Het laatste dat een vrije en open samenleving nodig heeft is een digitaal hek om ons heen."

Voormalig Congreslid Dennis Kucinich liet weten dat de Amerikaanse overheid een bedreiging voor de vrijheid is geworden, zowel in de VS zelf als daarbuiten. Honderden mensen in de menigte bedankten klokkenluider Edward Snowden voor zijn onthullingen. Uiteindelijk werd er een petitie aangeboden die door meer dan 575.000 mensen was ondertekend en het Congres opriep om de NSA-programma's te onderzoeken.

Interview

Twee dagen voor de protesttocht publiceerde het Amerikaanse Ministerie van Defensie een YouTube-interview met NSA-directeur Generaal Keith Alexander, die de programma's van de inlichtingendienst probeerde te verdedigen. Minder dan 2% van de kijkers was het met het betoog van Alexander eens voor totale surveillance en het bespioneren van de eigen burgers om zo de staatsveiligheid te beschermen, meldt Russia Today.

Reacties (1)
28-10-2013, 13:11 door johanw
Zo, weer 5000 namen op de no-fly list en de harass list van de TSA. Als dat uitlekt zal de volgende demonstratie wel minder druk bezocht worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.