image

Nederlander geeft zichzelf een 7 voor cyber security bewustzijn

maandag 28 oktober 2013, 15:46 door Redactie, 7 reacties

De Nederlander geeft zichzelf gemiddeld een 7 voor cyber security bewustzijn, zo blijkt uit overheidsonderzoek naar het cyber security bewustzijn onder diverse groepen. Internetgebruikers worden echter gewaarschuwd voor zelfoverschatting op het gebied van digitale veiligheid.

Zo weet 66% van de consumenten niet hoe de pc via het internet te misbruiken is. "Desondanks vinden consumenten vinden zichzelf redelijk ‘cyber secure’ met een gemiddeld rapportcijfer van 7 en overschatten daarbij hun eigen kunnen", aldus het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook basale beveiligingsregels worden genegeerd. Zo voldoen bijvoorbeeld wachtwoorden vaak niet aan de aanbevolen veiligheidsaspecten en gebruiken tamelijk veel mensen sommige wachtwoorden voor verschillende accounts.

Bedrijfsleven

Het onderzoek keek tevens naar werknemers in het bedrijfsleven, waaronder bedrijven in de vitale sectoren zoals de water- of energievoorziening, de rijksoverheid en gemeenten. De digitale veiligheid van de werkgever wordt met een gemiddeld cijfer van 8,1 hoger ingeschat dan thuis. Daarbij vindt men zichzelf op het werk ook online veiliger (7,9) dan de collega’s om zich heen (7,4). "Goed en veilig gedrag valt dus aan te leren. Het onderzoek onderschrijft daarmee het belang van herhaling van de boodschap om veilig en bewust online te zijn", zo stelt het ministerie.

Reacties (7)
28-10-2013, 16:05 door Anoniem
Ik als hobby-computerreparateur kan zeggen dat dit inderdaad zware zelfoverschatting is, de meeste mensen klikken maar wat raak en kijken totaal niet waar software vandaan komt (wat ook resulteert in een flink aantal toolbars etc.).
28-10-2013, 16:21 door Anoniem
Ernstig eigenlijk, ik ben absoluut geen expert, maar ik weet wel heel zeker dat ik meer dan de gemiddelde Nederlander weet/besef op het gebied van online security en privacy.

Als ik mezelf op dit gebied zou moeten beoordelen zou ik mezelf echter nog geen 7 durven te geven, misschien een mager zesje... Er is zoveel meer om nog te leren!
28-10-2013, 16:29 door meinonA
... maar wel een dikke onvoldoende voor spelling.

"cybersecuritybewustzijn" is namelijk gewoon 1 woord.
28-10-2013, 18:10 door Briolet - Bijgewerkt: 28-10-2013, 18:11
Mijn ervaring met nieuwe onderwerpen is, dat je jezelf steeds meer als expert gaat zien. Deze zelf toegekende expertise gaat echter maar omhoog tot dat je er echt verstand van krijgt. Dan pas merk je hoeveel je nog niet weet.

Dat zal hier niet anders zijn: Een goede leek geeft zichzelf een 7 à 8 en de echte expert zien zijn tekortkomingen en geeft zichzelf weer een 6 à 7.
28-10-2013, 22:20 door Flashback956
Als ik Nederland mag beoordelen dan geef ik het een 3 tot 4. Ik kom vaak zat bij verschillende mensen over de vloer en die hebben een hoop ellende op de PC. Outdated software (java, adobe reader, adobe flash, etc), verlopen AV, missen van updates, toolbars, illegale windows versie, slecht wachtwoord op hun WiFi en ga zo maar door. Heel veel mensen missen de basis kennis.
29-10-2013, 09:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-10-2013, 09:19 door nothing_is_secure
Zou je mij uit kunnen leggen waarom een illegale windows versie veiliger is dan een legale ?

Ben zeer nieuwschierig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.