image

"Rusland bespioneerde G20-landen met USB-sticks"

dinsdag 29 oktober 2013, 18:41 door Redactie, 2 reacties

Rusland zou landen die vorige maand op de G20-top aanwezig waren via USB-sticks hebben geprobeerd te bespioneren, zo beweren twee Italiaanse kranten. Het ging om USB-sticks die van een Trojaans paard waren voorzien en aan delegatieleden waren uitgedeeld.

Een woordvoerder van de Britse premier laat weten dat de USB-sticks alleen voor delegatieleden waren bedoeld en niet voor de regeringsleiders van de betreffende landen. Via de malware was het mogelijk om vertrouwelijke informatie van de computers te stelen waarop de USB-sticks werden aangesloten.

Onderzoek

Daarnaast ontvingen de delegatieleden ook opladers voor de mobiele telefoon die in staat waren om de apparaten te infecteren en zo e-mails, sms-berichten en telefoongesprekken te onderscheppen. Op verzoek van de Europese president Herman Van Rompuy werden de USB-sticks onderzocht, aldus de Corriere della Sera.

De Italiaanse krant beweert dat er vervolgens een geheime memo naar de G20-landen werd gestuurd die waarschuwde dat de uitgedeelde apparatuur computer- en telefoongegevens kon onderscheppen. Het onderzoek naar de vermeende spionageapparaten zou nog lopen.

Een woordvoerder van de Europese Commissie laat tegenover de Daily Telegraph weten dat er geen bewijzen zijn gevonden die op eventuele problemen duiden. Ook de woordvoerder van de Russische president Vladimir Putin ontkent de aantijgingen en zegt dat het een poging is om de aandacht van de Amerikaanse spionagepraktijken af te leiden.

Reacties (2)
29-10-2013, 18:56 door Anoniem
Britse cybercafes die ze kunnen gebruiken. Russische opladers en USB sticks. Amerikaans internet. Die wereldleiders worden van alle gemakken voorzien.
29-10-2013, 19:43 door yobi
Alles met een USB aansluiting is niet te vertrouwen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.