image

Opstelten maakt weg vrij voor elektronisch strafdossier

donderdag 31 oktober 2013, 09:30 door Redactie, 12 reacties

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil een elektronisch strafdossier invoeren om zo de stukkenstroom in het strafproces te verbeteren en te versnellen. De minister heeft vandaag een wetsvoorstel voor advies naar verschillende instanties gestuurd, zoals de Raad voor de rechtspraak.

Volgens de minister is digitalisering een belangrijke voorwaarde om strafzaken beter af te wikkelen. Dossiers zouden daardoor sneller beschikbaar moeten komen, de administratieve rompslomp verminderen en zaakstromen beter volgbaar moeten maken. Het is de bedoeling dat het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en de partners in de tenuitvoerlegging in 2016 processtukken elektronisch uitwisselen.

In datzelfde jaar zullen naar verwachting ook de voorzieningen zijn gerealiseerd voor elektronische uitwisseling van processtukken door het Openbaar Ministerie en de rechtspraak met de burger en de advocatuur. Het wetsvoorstel maakt de stapsgewijze overgang van papieren naar elektronische processtukken mogelijk. Elektronische uitwisseling is in 2016 de norm, maar de burger kan desgewenst nog papieren stukken opsturen.

Elektronische handtekening

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat een verdachte, zijn raadsman, een slachtoffer of een getuige, er baat bij kunnen hebben om via internet contacten te leggen met het Openbaar Ministerie of het gerecht. Ze kunnen dan sneller en eenvoudiger communiceren, bijvoorbeeld om aangifte te doen, verzoeken in te dienen of in hoger beroep te gaan.

Wel moet bij elektronische verzending vast te stellen zijn van wie het stuk afkomstig is en of het authentiek en betrouwbaar is. In het wetsvoorstel staan daarvoor regels. Het gebruik van een beveiligd webportaal is verplicht en, als er ondertekend moet worden, een elektronische handtekening die voldoende betrouwbaar is.

Reacties (12)
31-10-2013, 09:32 door Anoniem
Ik ben niet alleen tegen,maar vind het zelfs de moeite om hier een petitie tegen te beginnen :[

Wordt vervolgd...
31-10-2013, 09:44 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 31-10-2013, 09:45
[Verwijderd]
31-10-2013, 10:10 door Anoniem
We hebben net in het nieuws gezien dat het een zooitje is bij het om en de rechterlijke macht. Daar wordt tegeningebracht dat ze aan het verherreorganiseren zijn en dus nog even doorbijten. Aangezien het nooit geen zooitje is daar, klinkt mij dat niet geloofwaardig in de oren.

Maar laten we even kijken hoe dit nu gebracht wordt: Het is een zooitje en dus moet de technologie soelaas bieden. En daarom moet iedereen die ook maar iets met de rechterlijke macht te maken heeft of krijgt, te beginnen met bedrijven maar ook de burgers* ook aan de digitaal.

Dat is, net als ronald zijn slimme plannetje, gewoon weer compleet de omgekeerde wereld. Automatiseer wat je wil maar val er de rest van de wereld niet mee lastig. Bied mogelijkheden maar verplicht niet iedereen tot die ene brakke webinterface die je de goedkoopste bieder hebt laten klussen. Als ik per handgeschreven brief wil litigeren dan moet dat kunnen, en het is aan de overheid dat maar aan te nemen en in hun systemen op te bergen -- en niet kwijt te raken -- wat die systemen ook mogen zijn. Hoe de overheid intern haar ding doet mag ze de burgerij niet mee lastigvallen.

Plus dat het de zoveelste poging om met een ICTproject een organisatie- en dus een mensenprobleem op te lossen. Techniek kan helpen, maar niet op zichzelf onze mensenproblemen dragen, en dus is dit gedoemt tot falen. Daarbij is het een overheidsICTproject, ook al geen goed teken.

Met andere woorden een prima dag werk voor ivo&fred, minister&staatssecretaris van de rechtstaatafbraak.

* Tenzij ze te ziek en zwak zijn om met een digid te zwaaien en per decreet is niemand dat. Stigmatisering in de fundamenten van het rechtsapparaat ingebakken, chapeau.
31-10-2013, 10:14 door Anoniem
Mag ik ook net als de EPD weigeren? :P

TheYOSH
31-10-2013, 10:40 door Anoniem
Dus ook als je onschuldig wordt bevonden, liggen je gegevens op straat.
Of zou dit net zo goed beveiligd gaan worden als de Bonuskaart, DigiD of het EPD?
31-10-2013, 15:18 door Anoniem
Dossiers zouden daardoor sneller beschikbaar moeten komen, de administratieve rompslomp verminderen en zaakstromen beter volgbaar moeten maken. Het is de bedoeling dat het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en de partners in de tenuitvoerlegging in 2016 processtukken elektronisch uitwisselen.

Wordt het niet eens tijd dat de overheid nog linksom of rechtsom verboden wordt ook nog maar iets aan nieuwe digitaliseringsplannen op te starten zolang ze niet hun eigen ict op orde krijgen en de digitale beloften die ze de afgelopen jaren hebben gemaakt eerst inlossen?

Ik denk dan aan het kunnen garanderen van verantwoord veilig digitaal beheer en een digitale privacy garantie.
To dusver komt men beloftes niet na, schuift ze door naar voren en lukt het niet om haar eigen ict op landelijk, provinciaal en gemeente niveau acceptabel op orde te krijgen.

Eerst die ict op orde, digid niet vergeten svp, en eerst eens bijvoorbeeld heel basaal zelf stoppen met gebruik van XP of oudere systemen.

Op basis van reacties onder artikel "Overheid en Microsoft: stop met gebruik Windows XP, dinsdag 29 oktober 2013 @" heb ik daar nog niet zo'n vertrouwen in.
Immers, met onveilige ict die slecht op orde is wordt uiteindelijk de rompslomp er niet minder van, of telt dat niet omdat het niet onder het kopje administratie valt?
En de vraag daarnaast is of administratieve taakstromen uiteindelijk niet al te volgbaar worden, voor minder gewaardeerde externe (malware, meespieders) partijen bijvoorbeeld.

Niet modieus doordenderen met nieuwe ballonnetjes maar verstandig stilstaan en zaken oplossen die zich maar blijven ophopen, ict-ers en andere werkzoekenden genoeg die ongewild de handen vrij hebben. Het hangt op politieke wil en prioriteitsstelling,
of is het weer een financieel excuus aangelegenheidje?

@ https://www.security.nl/posting/368239/Overheid+en+Microsoft%3A+stop+met+gebruik+Windows+XP
31-10-2013, 17:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Wordt het niet eens tijd dat de overheid nog linksom of rechtsom verboden wordt ook nog maar iets aan nieuwe digitaliseringsplannen op te starten zolang ze niet hun eigen ict op orde krijgen en de digitale beloften die ze de afgelopen jaren hebben gemaakt eerst inlossen?
Wat dacht je van de dienstverlenings- en prestatiebeloften (waar hun bestaansrecht op gestoeld is) ongeacht of dat digitaal is of niet? Laten we niet vergeten dat de overheid steeds meer kost en steeds minder oplevert, en dus steeds onrendabeler is voor het geldopbrengende volk.

Met als meest recente smoes de "participatiesamenleving", een soort van iedereen moet maar mantelzorgen alsof'ie niets beters te doen heeft. Merk op dat overheidsICT eerder bijdraagt aan verslechtering dan verbetering van die kosten/baten ratio van de overheid als geheel.

Niet modieus doordenderen met nieuwe ballonnetjes maar verstandig stilstaan en zaken oplossen die zich maar blijven ophopen, ict-ers en andere werkzoekenden genoeg die ongewild de handen vrij hebben. Het hangt op politieke wil en prioriteitsstelling,
of is het weer een financieel excuus aangelegenheidje?
Het is zowel opportunisme als een poging "naar voren te vluchten"; de redding moet komen van de nieuwerwetsigheid, niet van of het een goed idee is, of dat het middel het aangenomen probleem zou kunnen oplossen, of dat het aangenomen probleem ook iets te maken heeft met het werkelijke probleem.

Het is dan ook niet een probleem van gebrek aan capabele ICTers, maar een gebrek aan visie, aan een idee hebben waar we naartoe moeten als samenleving en hoe een overheid daar het beste aan kan bijdragen, aan weten de juiste vragen te stellen. Ze hebben geld genoeg om de duurste adviezen te kunnen inkopen, maar ze weten zelf het verschil niet tussen een goede of een slechte vraag, laat staan dat ze de qualiteit van de ingekochte antwoorden kunnen beoordelen.

Zoiets doodsimpels als de meest basale randvoorwaarde of rudimentaire notie van demarcatie wordt gewoon overheen gewalst. En dat is een structureel probleem binnen de overheid.
31-10-2013, 20:33 door Anoniem
Het klinkt zo logisch, elektronisch kost minder en is sneller. dus beter. De kortste en breedste weg is de beste, etc... Maar in alles wat met veiligheid (als in security) te maken heeft, heb je met een of meerdere actieve tegenstanders te maken. Plotseling wordt de langste en slechtste weg de beste, en is papier vele malen beter dan elektronisch.

Papier is op punten van authenticiteit en integriteit een fundamenteel betrouwbaar middel dat met moeite misschien onbetrouwbaar gemaakt kan worden, bits en bytes zijn dat andersom.

Daarbij komt dat de achterliggende oorzaak van de rompslomp en andere problemen helemaal niet ligt in het gebruikte middel, maar in het fundamentele machtsverschil tussen overheid en burger.
01-11-2013, 00:00 door Anoniem
In ieder geval kent de NSA de zaak voortaan eerder dan de Nederlandse rechter. Hoef je zometeen nooit meer naar Amerika te willen als je ooit eens iets met justitie te maken hebt gehad. Ook al ben je vrijgesproken....
02-11-2013, 10:51 door Anoniem
Het risico is bij het EPD al veel te groot, laat staan hierbij. Eén keer een lek en heel nederland staat op zijn kop - al dan nietde hele wereld.
04-11-2013, 16:03 door Eric-Jan H te D
Ik kan niet begrijpen dat er in dit forum, als het over ICT-projecten (van de overheid) gaat, zo negatief gereageerd wordt. Want laten we wel wezen automatisering op terreinen zoals justitie en zorg zijn natuurlijk niet tegen te houden,

De algemene tendens zou volgens mij beter kunnen zijn: "Ja natuurlijk, maar neem nou eens deskundigen in dienst die professioneel en integer dit soort projecten kunnen dragen". En dit soort projecten moeten als eerste met een beveiligingsraamwerk komen, dat uitvoerig gereviewd moet worden en rigoureus en compromisloos moet worden doorgevoerd. Dit raamwerk kan dan waarschijnlijk zonder veel aanpassingen op tal van gebieden die met privacy en beveiliging te maken hebben als template verplichtend kunnen worden voorgeschreven,
11-11-2013, 16:31 door Wadjinn
Door Eric-Jan H te A: Ik kan niet begrijpen dat er in dit forum, als het over ICT-projecten (van de overheid) gaat, zo negatief gereageerd wordt. Want laten we wel wezen automatisering op terreinen zoals justitie en zorg zijn natuurlijk niet tegen te houden,

De overheid gaat slecht met ICT projecten om. Het rammelt vaak aan alle kanten en het kost vreselijk veel geld. Het gaat hierbij vaak om bedragen voor een project die het bedrijfsleven laat maken voor 10% van het bedrag. Dan nog draait het bij de overheid niet goed omdat er zo weinig compassie is. (Compassie is een garantie voor herplaatsings tijdens een reorganisatie)
De rekenkamer heeft zich hier al eens over uitgelaten en dat was een bevestiging van wat de bevolking al jaren wist.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.