image

NS vernietigt reizigersgegevens na boete

woensdag 13 juni 2012, 15:23 door Redactie, 3 reacties

De NS heeft een dwangsom van 125.000 euro betaald omdat het reisgegevens van studenten te lang bewaarde en niet vernietigde. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) had het vervoersbedrijf in juli 2011 een last onder dwangsom opgelegd voor het in strijd met de wet bewaren van reisgegevens van studenten die reizen met de studenten OV-chipkaart. NS kreeg tot eind november 2011 de tijd om de maximale bewaartermijn van 24 maanden in te voeren.

Na afloop van deze bewaartermijn moest NS de reisgegevens vernietigen. Uit controle door het CBP in mei blijkt dat de gegevens niet waren vernietigd. NS verklaarde de reisgegevens te anonimiseren, maar het bleek dat reizigers desalniettemin (in)direct konden worden ge√Įdentificeerd. Hierdoor is het mogelijk reisgedrag voor langere tijd te volgen, aldus de privacywaakhond.

Inmiddels heeft NS alsnog de uiterste bewaartermijn ingevoerd en alle reisgegevens ouder dan 24 maanden vernietigd. Bovendien heeft het vervoerbedrijf de verschuldigde dwangsom betaald.

Reacties (3)
13-06-2012, 15:37 door Anoniem
En deze dwangsom wordt betaald door wie? de bonus van de directeur gaat met 125K naar beneden? Of gooien we gewoon weer een paar procent bovenop de vervoersbewijzen?
13-06-2012, 16:32 door Mysterio
Het is een kwestie van definitie. CPB stelt dat er geen persoonsgegevens mogen worden bewaard langer dan die 24 maanden. NS stelt dat reisgegevens zonder directe persoonsgegevens hier buiten vallen. Stel nu dat het CPB wint met de stelling dat een uniek (kaart)nummer ook valt onder persoonsgegevens, dan wordt het op veel gebieden een interessante discussie.
16-06-2012, 00:40 door Anoniem
Door Mysterio: Het is een kwestie van definitie. CPB stelt dat er geen persoonsgegevens mogen worden bewaard langer dan die 24 maanden. NS stelt dat reisgegevens zonder directe persoonsgegevens hier buiten vallen. Stel nu dat het CPB wint met de stelling dat een uniek (kaart)nummer ook valt onder persoonsgegevens, dan wordt het op veel gebieden een interessante discussie.

Het lijkt me duidelijk dat als de gegevens dusdanig precies zijn dat er op de een of andere manier te achterhalen valt wie de reiziger was, het niet anoniem is...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.