image

Microsoft stopt mogelijk ook anti-virusupdates op XP

donderdag 31 oktober 2013, 16:08 door Redactie, 7 reacties

Niet alleen krijgen gebruikers van Windows XP na 8 april 2014 geen beveiligingsupdates van Microsoft meer, de softwaregigant zal mogelijk ook geen nieuwe anti-virusupdates meer voor Security Essentials op Windows XP uitbrengen. Dat laat een woordvoerder tegenover ZDNet weten.

In de verklaring stelt de woordvoerder dat Microsoft geen updates van de antimalware signature en engine garandeert nadat de ondersteuning van XP op 8 april 2014 stopt. "Het draaien van anti-virus op een niet meer ondersteund besturingssysteem is geen adequate oplossing om tegen deze dreigingen te beschermen", aldus de woordvoerder.

Overstap

In een rapport dat Microsoft deze week publiceerde bleek dat XP-gebruikers al vaker met malware te maken hebben dan gebruikers van nieuwere besturingssystemen. Daarnaast waarschuwde het team High Tech Crime van de politie dat het inmiddels signalen heeft dat er op grote schaal aanvallen op Windows XP-computers worden voorbereid.

De verwachting is dat kwaadwillenden deze zullen uitvoeren als de ondersteuning van Windows XP stopt. Zowel de overheid als Microsoft riepen Windows XP-gebruikers deze week dan ook op om naar een besturingssysteem over te stappen dat na 8 april volgend jaar nog wel wordt ondersteund.

Reacties (7)
31-10-2013, 16:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-10-2013, 16:55 door Mysterio
Oh, dus dan moeten gebruikers over op een echte virusscanner.
31-10-2013, 22:02 door Flashback956
Door Mysterio: Oh, dus dan moeten gebruikers over op een echte virusscanner.

Helaas wel de harde waarheid als we de AV-tests mogen geloven...
31-10-2013, 22:50 door Anoniem
Is eigenlijk een schande, een goed product waar Microsoft succes mee heeft om deze zelf stuk te maken. Windows 8 is te overdreven, en Windows is over paar jaar geen Windows meer maar een poppenkast met veel onzin. Wordt tijd dat ze nadenken wat een consument en bedrijven willen en niet met de machtspositie van Microsoft neerzetten om iedereen te dwingen tot een nieuw besturingssysteem
01-11-2013, 00:32 door Patje-RedFan
Jammer voor de mensen die nog xp hebben, hun veiligheid gaat er niet beter op worden .......
01-11-2013, 08:40 door FSF-Moses - Bijgewerkt: 01-11-2013, 08:46
Het zal wel niet zo lang meer duren voordat Microsoft komt met de melding dat bij een nieuwe installatie van Windows XP deze niet meer geactiveerd kan worden en na 30 dagen 'onbruikbaar' wordt. Velen die dan Windows XP opnieuw moeten/willen installeren lopen dan ook tegen dit probleem aan. De 'run' op een VLK versie zou dan ook kunnen vergroten of men gaat via bijvoorbeeld .torrents op jacht naar een activatie-hack/krack/patch. Ik weet niet of dan dan wel zo veilig is.

Het komt er gewoon op neer dat een aantal mensen zich gedwongen voelt om (met of zonder hulp) het illegale circuit induiken om tot een oplossing te komen, lijkt me. Niet iedereen heeft geld om of een nieuwe/snellere machine te kopen of up te graden naar bijvoorbeeld Windows 7 of Windows 8.

Overigens draai ikzelf al sinds enkele jaren 'gewoon' Windows XP met SP3 en geen enkele verdere security patch die daarna is uitgekomen behalve dan de Diginotar updates. Keurig voorzien van een voor mij prima werkend AV programma van aVast (9.x). Firefox als standaard browser met Ghostery en AdblokPlus. Plugins keurig up-to-date en doe gewoon mijn ding.

Uiteraard haal ik zeker wel een aparte scanner over het systeem op een regelmatige basis vanaf een door diverse AV en anti-malware producenten aangeboden boot-cd. Ook ik kom wel eens op vage/duistere/porno sites. Hey, ik ben tenslotte ook maar een vent ;)

Ik zie voor mezelf niet de noodzaak om over te stappen of in paniek te raken maar ik kan me heel goed voorstellen dat velen door deze berichtgeving mogelijk in paniek raken. Overigens verkeer ik niet in de waan ik met dit systeem voor 100% veilig en beschermd ben maar hey, dat ben je met Windows7 of Windows8 denk ik ook niet.

Ook met de nieuwere besturingssystemen lijkt het me moeilijk om je veilig op internet te begeven. Je zal, denk ik, toch wel enkele extra maatregelen moeten nemen om de schade zoveel mogelijk te beperken, ook op nieuwere besturingssystemen.

Just my 50 cents.
01-11-2013, 09:21 door Mysterio
Door Anoniem: Is eigenlijk een schande, een goed product waar Microsoft succes mee heeft om deze zelf stuk te maken. Windows 8 is te overdreven, en Windows is over paar jaar geen Windows meer maar een poppenkast met veel onzin. Wordt tijd dat ze nadenken wat een consument en bedrijven willen en niet met de machtspositie van Microsoft neerzetten om iedereen te dwingen tot een nieuw besturingssysteem
Ik snap serieus niet wat jouw probleem is. Het is een product van Microsoft en producten hebben een omlooptijd. In vergelijking met de meeste andere prima producten die in omloop zijn is Windows XP belachelijk lang ondersteunt! Er is geen autofabrikant die ruim 12 jaar garantie en onderhoud bied. Ik kan op dit moment geen producten verzinnen die maximaal een paar honderd euro hebben gekost en ruim 12 jaar volledige en gratis ondersteuning ontvangen.

Maar als het om Windows XP gaat zie ik een zeer kleine groep die niet kunnen of mogen migreren naar een ander of nieuwer OS en een enorme groep zeikerds die te lui of te gierig zijn of het gewoon leuk vinden om te zeiken op Microsoft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.