image

'Microsoft rekent 200 dollar voor XP patches na 8 april'

dinsdag 27 augustus 2013, 10:05 door Redactie, 9 reacties

Na 8 april 2014 stopt Microsoft de ondersteuning van Windows XP, wat inhoudt dat er geen beveiligingsupdates meer verschijnen, althans, voor gebruikers en organisaties die geen onderdeel van het Custom Support Program zijn. Via dit programma, waarvan er twee varianten zijn, biedt de softwaregigant toch updates aan voor sommige producten die niet meer worden ondersteund.

Het gaat dan alleen om patches voor beveiligingslekken die door Microsoft als ernstig zijn bestempeld. Microsoft hanteert vier niveaus voor een beveiligingslek, waarbij "critical" (ernstig) het hoogst is. Hierna volgt important, maar als bedrijven dit soort lekken gepatcht willen hebben zullen ze extra moeten betalen. Voor de overige twee niveaus, "moderate" en "low", verschijnen helemaal geen updates meer.

Programma

Het Custom Support Progam wordt voor een periode van drie jaar aangeboden, zodat bedrijven in die tijd bijvoorbeeld naar een nieuwere versie van het besturingssysteem kunnen upgraden. In het geval van Custom Support Essentials wordt de ondersteuning slechts een jaar aangeboden.

Daarnaast moeten organisaties die hier gebruik van willen maken over een migratieplan beschikken. Deze variant van het programma is vooral bedoeld voor organisaties die over een klein aantal machines beschikken met de niet meer ondersteunde software. Voor klanten met meer computers is er Custom Support Standard.

Kosten

Voorheen rekende Microsoft bedragen van 200.000 dollar voor het eerste jaar van de extra ondersteuning. Nu zou de softwaregigant voor een model hebben gekozen waar bedrijven en organisaties per computer betalen. In het eerste jaar wordt er een bedrag van 200 dollar gerekend, aldus Michael Silver van marktvorser Gartner tegenover Computerworld.

Een IT-manager die anoniem wil blijven liet de website eerder weten dat Microsoft had verteld dat het bedrijf voor het eerste jaar van Custom Support 1 miljoen dollar moest betalen om 5.000 Windows XP machines te dekken. Voor het tweede jaar zou 2 miljoen dollar in rekening worden gebracht en het derde jaar zou 5 miljoen dollar kosten.

Analist Silver bevestigt dat het bedrag van 1 miljoen dollar overeenkomt met de bedragen die hij van andere bedrijven heeft gehoord en waar Microsoft 200 dollar per pc voor het eerste jaar rekende.

Reacties (9)
27-08-2013, 11:46 door Wim ten Brink
Vervelend is echter dat veel bedrijven nog werken met verouderde software die niet draait op nieuwere Windows versies. Of bedrijven die niet willen investeren in nieuwere hardware. In China zijn er b.v. enkele banken die internet-bankieren aanbieden via een ActiveX applicatie die draait vanuit de webbrowser, maar die dus niet werkt onder de meer moderne web browser versies en dus afhankelijk is van oudere besturingssystemen.
27-08-2013, 11:52 door Whacko
dat is toch lekker geld binnenharken. Zo krijg je voor 1 patch 5000 keer betaald. En als er dus meerdere bedrijven zo'n plan aanschaffen, wordt dat dus ook nog eens vermenigvuldigd.
Reken een uurloon van 100 Dollar voor degene die de patch maakt, dan heeft hij dus 2 uur voor de fix. En dat wordt lekker uitgemolken.
27-08-2013, 12:41 door N4ppy
Door Whacko: dat is toch lekker geld binnenharken. Zo krijg je voor 1 patch 5000 keer betaald. En als er dus meerdere bedrijven zo'n plan aanschaffen, wordt dat dus ook nog eens vermenigvuldigd.
Reken een uurloon van 100 Dollar voor degene die de patch maakt, dan heeft hij dus 2 uur voor de fix. En dat wordt lekker uitgemolken.
Wat denk je dat er aan test infrastructuur achter moet staan. Het gaat echt niet over 1 programmeur die een beetje patches aan het bakken is.
27-08-2013, 14:16 door Anoniem
Door Whacko: dat is toch lekker geld binnenharken. Zo krijg je voor 1 patch 5000 keer betaald. En als er dus meerdere bedrijven zo'n plan aanschaffen, wordt dat dus ook nog eens vermenigvuldigd.
Reken een uurloon van 100 Dollar voor degene die de patch maakt, dan heeft hij dus 2 uur voor de fix. En dat wordt lekker uitgemolken.

2 uur voor de fix? Want Microsoft rekent dat ze die ene medewerker voor 1 PC gaan aanhouden? En dat deze fulltime lekker aan het dichten is? En qua infrastructuur, testers, distributie etc kost het niets?

Microsoft heeft veel liever dat men migreert naar een nieuwere versie van Windows en de resources hiervoor anders kan gaan inzetten. Die paar miljoen die ze nu omzetten zijn een druppel op de $80 miljard omzet die in 2013 gemaakt hebben.
27-08-2013, 14:48 door Anoniem
Door WorkshopAlex: ... Of bedrijven die niet willen investeren in nieuwere hardware. ...

Kansen voor Linux

Al eens eerder hier geopperd (als niet standaard Linux gebruiker overigens) denk ik dat wat betreft hier een geweldige groei kans ligt voor gratis Linux versies.
Stel je eens voor dat zelfs maar een deel van de XP gebruikers zouden overstappen, dat gaat om enorme aantallen (zouden ze zomaar eens het tweede os kunnen worden).

Dan heb je wel de kosten voor je migratie maar niet die van je 'verplichte' hardware upgrades (behalve dan die voor het uitbreiden van het werkgeheugen misschien).
Hopelijk slaan de verschillende distro's eens de handen ineen om met een gezamenlijke inspanning (marketingcampagne) dit te bewerkstelligen.

Ook goed voor het milieu misschien dat er geen massa's nog werkende stations bij het grof vuil worden gezet (energieverbruik issue even daargelaten)!
27-08-2013, 20:20 door Anoniem
tja ze moeten ergens geld vandaan halen na de clusterf*ck van windows 8 , sta er weer niet van te kijken
28-08-2013, 10:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door WorkshopAlex: ... Of bedrijven die niet willen investeren in nieuwere hardware. ...

Kansen voor Linux


Extra inspiratie voor de twijfelaars : "Zo kies je de juiste Linux-distributie"
http://computerworld.nl/open-source/79023-zo-kies-je-de-juiste-linux-distributie
28-08-2013, 12:43 door schele
Ah, daar is weer een stem voor linux migraties. Keep it up!

On topic: ik betwijfel of MS dit echt als melkkoe wil gaan zien, de prijs ligt vermoedelijk ook zo hoog omdat ze willen dat het bedrijven motiveert toch maar over te stappen op windows 7 (want waarom zou iemand naar windows 8 willen...)
01-11-2013, 12:26 door Perry Verwijst
Weet iemand of dit werkelijk aangeboden gaat worden want NCSC.nl zegt met Microsoft gesproken te hebben en daar kunnen ze geen bevestiging krijgen.
Ik zou graag een link hebben om dit bevestigd te krijgen.

Perry Verwijst
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.