image

Mobiele virusscanner maakt gehakt van Androidmalware

dinsdag 27 augustus 2013, 10:34 door Redactie, 5 reacties

De meeste mobiele virusscanners zijn zeer effectief in het detecteren van Androidmalware, zo blijkt uit een omvangrijke test van het Oostenrijkse testorgaan AV-Comparatives. De 16 anti-virusprogramma's werden naast de detectie van mobiele malware ook op het batterijverbruik getest. Verder volgde er ook nog een test met legitieme apps.

De test met mobiele malware bestond uit zo'n 2500 kwaadaardige applicaties. De meeste virusscanners wisten meer dan 96% van de kwaadaardige apps te detecteren. Avast!, Bitdefender, Baidu, ESET, Kaspersky, AhnLab en Kingsoft herkenden zelfs 99% en meer. Ikarus en Qihoo zetten met respectievelijk 91% en 93,6% de laagste score neer.

Ook qua batterijverbruik weten de virusscanners het toestel nauwelijks te belasten. Alleen bij Webroot en Qihoo lag het verbruik tussen de 3% en 8%. De overige producten zaten onder de drie procent. In het geval van Qihoo werd dit door allerlei animaties veroorzaakt, terwijl de real-time scanner bij Webroot de oorzaak van het batterijverbruik was.

Besmettingsrisico

Als laatste werd er gekeken of de virusscanners 100 legitieme apps niet als geïnfecteerd beschouwden, een zogeheten "false positive test". Bij deze test ging geen enkel pakket in de fout. De vraag blijft echter hoe groot de kans is dat een Androidsmartphone met malware besmet raakt. Dat hangt volgens AV-Comparatives van verschillende factoren af.

In westerse landen is het risico, als er alleen officiële marktplaatsen zoals Google Play worden gebruikt veel kleiner dan in veel Aziatische landen. Wie in westerse landen officiële app stores gebruikt en zijn telefoon niet root, loopt dan ook een klein risico. "We willen echter benadrukken dat een klein risico niet hetzelfde is als geen risico", aldus de testers.

Image

Reacties (5)
27-08-2013, 11:13 door Anoniem
Tis natuurlijk leuk om te weten dat elke week weer Avast of een andere leuke virusscanner dan weer goed en dan weer slecht is.
Zo herinner ik mij dat Avast weer minder was een week of 2 terug en Qihoo weer beter.
Ik zou het liefst een plot graph willen zien zodat je over het jaar kan zien welke AV het meest consistent goed of slecht presteert.
Van daaruit zou ik dan een keuze kunnen maken, met dit soort wekelijkse scans kan ik vrij weinig aangezien het elke keer weer wijzigt.
27-08-2013, 11:44 door MI-10 - Bijgewerkt: 27-08-2013, 11:56
Aan dit soort tests heb je dus niets aan.

Voorbeeld: McAfee en TrustGo worden niet getest, terwijl bij TrustGo standaard find my phone in de software zit, terwijl je dat bij Avast apart moet gaan downloaden.(los van de vraag of je smartphone wel voldoende opslagruimte heeft, maar dat terzijde)

Wat is in hemelsnaam de zin om niet alle scanners te testen?
Statistisch gezien een wangedrocht.

Link AV-comparatives september 2012:
http://www.av-comparatives.org/wp-content/uploads/2012/09/avc_mob_201209_en.pdf
27-08-2013, 13:20 door Anoniem
de AV bedrijven moeten betalen om mee te kunnen doen in deze tests.
28-08-2013, 02:43 door Anoniem
Voorbeeld: McAfee en TrustGo worden niet getest, terwijl bij TrustGo standaard find my phone in de software zit, terwijl je dat bij Avast apart moet gaan downloaden.(los van de vraag of je smartphone wel voldoende opslagruimte heeft, maar dat terzijde)
Dus als ik met "Find my phone" de locatie van mijn telefoon kan achterhalen, ben ik opeens beter beschermd tegen mobiele malware? Die feature lijkt me nu niet bepaald relevant als het gaat om het opsporen van malware.
02-09-2013, 19:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.