image

Allereerste internetworm bestaat 25 jaar

zaterdag 2 november 2013, 17:42 door Redactie, 1 reacties

Het is precies 25 jaar geleden dat de eerste worm zich via het internet verspreidde. De Morris worm begon op 2 november met zijn opmars en wist 6.000 computers die met het internet verbonden waren te infecteren, hoewel een collega van de wormauteur stelt dat er 60.000 machines besmet raakten.

De malware infecteerde Unix-systemen via verschillende beveiligingslekken, zoals een conceptueel lek in de manier waarop r-services (rlogin, rsh en rexec) verbindingen authenticeren, een remote debug feature in Sendmail, een buffer overflow in de finger daemon en via zwakke wachtwoorden. Morris kon alleen DEC VAX machines met BSD en Sun systemen infecteren.

Bug

De worm was niet geschreven om schade te veroorzaken. De maker, Robert Tappan Morris, een student aan de Cornell Universiteit, wilde alleen de omvang van het internet meten. Vanwege het ontwerp probeerde de worm veel meer pogingen om zich te verspreiden dan nodig was, waardoor machines meerdere keren besmet konden raken en onwerkbaar traag werden.

Uiteindelijk zou de worm voor een schade van tussen de 10 miljoen en 100 miljoen dollar hebben gezorgd, aldus de Amerikaanse overheid. Morris werd als eerste onder de "Computer Fraud and Abuse" wetgeving uit 1986 tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar, een taakstraf van 400 uur en een boete van 10.000 dollar veroordeeld. Inmiddels is hij werkzaam als professor aan het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Reacties (1)
04-11-2013, 10:41 door 0tactic - Bijgewerkt: 04-11-2013, 10:42
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Morrisworm.png
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.