image

Google patcht Master Key-lek in Android 4.4 KitKat

maandag 4 november 2013, 11:39 door Redactie, 0 reacties
Laatst bijgewerkt: 04-11-2013, 11:51

Google heeft in Android 4.4 met de codenaam KitKat een kwetsbaarheid gepatcht die het mogelijk maakte om kwaadaardige code aan een Android-app toe te voegen zonder dat de digitale handtekening van de app veranderde, zo stelt Jay "saurik" Freeman.

Hij is de beheerder van de Cydia app store en het Cydia Substrate platform waar gebruikers van gejailbreakte iOS- en Androidtoestellen apps kunnen downloaden. Het probleem waar Freeman op wijst wordt ook het Master Key-lek genoemd, dat begin juli door beveiligingsbedrijf Bluebox Security werd onthuld. De kwetsbaarheid was in februari door het bedrijf al aan Google gemeld, zodat het voldoende tijd had om patches te ontwikkelen.

900 miljoen toestellen waren kwetsbaar voor het probleem, dat het mogelijk maakte om kwaadaardige apps te verspreiden die legitiem leken. Uiteindelijk werd het lek in Android 4.3 met de codenaam Jelly Bean verholpen. Daarnaast voegde Google maatregelen aan de Play Store toe om misbruik van het Master Key-lek tegen te gaan. Verschillende kwaadaardige apps bleken de kwetsbaarheid namelijk te misbruiken.

Broncode

Na de openbaarmaking van Bluebox in juli ontdekten Chinese onderzoekers in dezelfde maand een soortgelijk Master Key-lek. Een variant van dit probleem bleek ook in Android 4.3 aanwezig te zijn, zo ontdekte Freeman na een analyse van de KitKat-broncode. Het Master Key-lek waar Jellybean voor kwetsbaar is lijkt op het probleem dat de Chinese onderzoekers ontdekten en maakt het ook mogelijk om apps aan te passen zonder dat de digitale handtekening verandert.

"Het zou ideaal zijn om bugs eerder te openbaren, maar om eerlijk te zijn wist Google al sinds juli van deze bug. Het heeft gewoon geen prioriteit voor ze, en eerdere 'responsible disclosure' heeft dan ook geen voordeel voor gebruikers", merkt Freeman op. Nu Google het probleem middels Android 4.4 KitKat heeft gepatcht, besloot Freeman een "proof-of-concept" exploit te publiceren. Daarnaast laat hij op zijn eigen blog ook zien hoe gebruikers van Cydia Substrate het probleem kunnen verhelpen.

In een eerdere versie van deze posting werd gesteld dat het probleem in versie 4.4 aanwezig is, dit moest 4.3 zijn

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.