image

Google ontwikkelt veiligere software wegens NSA

woensdag 6 november 2013, 10:58 door Redactie, 1 reacties

Werknemers van Google die op eigen titel spreken zijn zeer verbolgen over het feit dat de NSA de verbindingen tussen de datacentra van Google afluisterde, maar zeggen dat de zoekgigant hierdoor wel veiligere software aan het ontwikkelen is.

De Washington Post kwam onlangs met de onthullingen over de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst. De krant baseerde zich op documenten van klokkenluider Edward Snowden. Op de slides die Snowden wist te bemachtigen was te zien hoe de NSA zich op de verbindingen tussen de datacentra richtte en zo gegevens van miljoenen gebruikers zou hebben onderschept. Maandag werd er een aanvullende analyse en nieuwe informatie afkomstig van de documenten gepubliceerd.

Aanvallen

Brandon Downey van het Google Security Team liet via Google Plus weten dat hij de afgelopen tien jaar van zijn leven bezig is geweest om gebruikers van Google tegen allerlei verschillende dreigingen te beschermen. "Ik heb onderdrukkende regeringen gezien die door de staat gesponsorde aanvallen tegen dissidenten uitvoerden. Hoewel we dachten dat dit [afluisteren door NSA] gebeurde, maakt het me zeer verdrietig omdat ik in Amerika geloof."

Downey heeft dan ook een boodschap voor de NSA: "Fuck these guys." Een boodschap die door Google-werknemer Mike Hearn herhaald wordt. "Ik sluit me bij hem aan en heb een grote 'Fuck You' voor de mensen die deze slides maakten. Ik ben geen Amerikaan, ik ben een Brit, maar dat maakt geen verschil. GCHQ [Britse inlichtingendienst - red] blijkt nog erger te zijn dan de NSA."

Wetten

Hearn merkt op dat het systeem dat Google ontwikkelde bedoeld is om criminelen buiten de deur te houden. Ook stelt hij dat het systeem om een gerechtelijk bevel te verkrijgen als het werkt een balans biedt om de staat in toom te houden en criminaliteit te beheersen. "Het omzeilen van dat systeem is voor een goede reden illegaal."

"Helaas leven we in een wereld waar wetten maar al te vaak voor de kleine mensen zijn. Niemand bij de GCHQ of de NSA zal zich ooit voor een rechter moeten verantwoorden voor het op grote schaal ondermijnen van het juridische proces", gaat Hearn verder.

Hij stelt echter dat door de afwezigheid van een werkende wetshandhaving, internet-engineers doen wat ze altijd al hebben gedaan, namelijk veiligere software ontwikkelen. Zo is het verkeer in de slides die de Washington Post toonde inmiddels helemaal door Google versleuteld.

Reacties (1)
06-11-2013, 11:41 door Anoniem
Versleuteling gaat niet helpen. De NSA wil alles kunnen lezen en heeft alle middelen om dat doel te kunnen bereiken. Ze bewaren alles, ook wat ze nu nog niet kunnen lezen. Straks kan dat immers wel. Wiesbaden, daar gaat dat gebeuren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.