image

Kaspersky: Stuxnet infecteerde Russische kerncentrale

vrijdag 8 november 2013, 13:24 door Redactie, 2 reacties

De Stuxnetworm die ontwikkeld was om de uraniumverrijkingscentrale in het Iraanse Natanz te infecteren, besmette ook een Russische kerncentrale, aldus Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige anti-virusbedrijf. Kaspersky deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst voor Australische journalisten.

Een werknemer van de niet bij naam genoemde kerncentrale liet Kaspersky weten dat het controlenetwerk van de centrale niet op het internet was aangesloten, maar toch ernstig door Stuxnet geïnfecteerd raakte. Wat precies de gevolgen waren liet de virusbestrijder niet weten. Volgens experts was Stuxnet zo ontwikkeld dat het alleen een specifieke omgeving zou infecteren.

Door een fout in het verspreidingsmechanisme raakten duizenden computers wereldwijd met Stuxnet besmet, maar de infectie had voor zover bekend in deze gevallen geen gevolgen, omdat de omgevingen in kwestie niet overeenkwamen met de omgeving waarvoor Stuxnet was ontwikkeld.

Infrastructuur

Kaspersky merkte op dat het internet helaas geen grenzen heeft en dat aanvallen die in bepaalde gebieden plaatsvinden voor iedereen een risico vormen. "Ze hebben dezelfde computersystemen, precies dezelfde besturingssystemen, dezelfde hardware", aldus de Rus. "Helaas is het goed mogelijk dat landen niet bij conflicten betrokken zijn, toch slachtoffer worden van cyberaanvallen op hun kritieke infrastructuur."

Reacties (2)
08-11-2013, 20:32 door Anoniem
Geeft sterk te denken. De makers zullen ongetwijfeld gedacht hebben dat het doel het risico heiligde, maar wat als dit geintje een Tjernobyl had veroorzaakt...?
09-11-2013, 17:41 door Anoniem
@anoniem 20:32:

Voor zover bekend gaat het om centrifuges, dat is niet hetzelfde als een werkende kerncentrale.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.