image

Opstelten: heleboel landen slaan reisgegevens op

vrijdag 8 november 2013, 16:51 door Redactie, 22 reacties

Het is heel normaal om de reisgegevens van alle Nederlanders op te slaan, omdat dit ook in "heleboel" andere landen wordt gedaan, aldus minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. De minister vertelde dat in een toelichting op een brief die hij gisteren naar de Tweede Kamer stuurde.

Opstelten is van mening dat de huidige kaders voor het gebruik van reisgegevens het lastiger maken om jihadreizigers, die vaak via luchthavens buiten Nederland reizen, te detecteren. "De huidige situatie maakt eens te meer duidelijk dat álle operationele diensten beter zicht moeten krijgen op de reisbewegingen van jihadisten en vooral van terugkeerders naar Europa", zo schrijft de minister. De AIVD liet eerder weten dat het om een groep van 50 tot 100 man gaat.

"Het is dan ook noodzakelijk om op korte termijn de mogelijkheden om reisgegevens te kunnen gebruiken uit te breiden en de internationale samenwerking hierop te intensiveren", aldus Opstelten. "Op dit moment is dat op Europees niveau niet te realiseren. Daarom ga ik het gebruik van reisgegevens nationaal mogelijk maken. Voor de realisering hiervan zijn inmiddels middelen gevonden via een Europese call."

Motief

Opstelten liet verder in zijn toelichting weten dat er niet naar het motief wordt gevraagd, maar dat de overheid alleen de boekingsgegevens wil weten. "In afwachting van Europese voorstellen zijn we door de Europese Commissie uitgenodigd dat op nationaal niveau te doen", aldus de minister, die verder opmerkte dat Nederland hiervoor geld krijgt van de Europese Commissie.

Reacties (22)
08-11-2013, 16:55 door softwaregeek
Het is een kanon afschieten op een mug!
08-11-2013, 17:14 door Anoniem
"maar andere landen doen het ook!" ja en als andere landen reisgegevens opslaan moet Nederland dat ook doen. het is hetzelfde liedje als met die drones, andere landen gebruikte die, ook dus Nederland moest het ook proberen. de laatste keer dat ik checkte las ik dat dat ook was ge eindigt in een fiasco.
08-11-2013, 18:31 door Anoniem
Zit een voordeel aan de redenatie "alle anderen doen het ook", immers als zij in het water springen, springt Ivo ook in het water. Nu maar hopen dat dat op 1 januari zal zijn, lekker koud.
08-11-2013, 19:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-11-2013, 19:49 door sjonniev
Resultaten van de microscoop waar elke Nederlander zomaar onder gelegd kan worden op basis van opgeklopte verdenkingen kunnen uiteraard met "bevriende" buitenlandse "veiligheidsdiensten" "geruild" worden.
08-11-2013, 19:52 door KwukDuck
Ik moet bijna huilen, dit geeft me toch echt herinneringen aan mijn jeugd en de reactie van m'n moeder als ik weer iets kudt's had gedaan omdat anderen dat ook deden. Vast voor meer mensen bekend. :p
08-11-2013, 20:23 door Anoniem
Door Peter V.:
Het is heel normaal om de reisgegevens van alle Nederlanders op te slaan, omdat dit ook in "heleboel" andere landen wordt gedaan, aldus minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Een heleboel Duitsers stonden in de jaren 40 ook met hun handje gestrekt omhoog.

Is het daarom normaal wat de meerderheid doet???
Misschien was dat de reden dat ook heel veel Nederlanders dit toen ook zijn gaan doen? Beetje jammer dat hier niks van wordt geleerd... Misschien een idee voor "onze" overheid om zelf na te gaan denken en zelf verantwoording te gaan nemen?
08-11-2013, 20:57 door Anoniem
Wel, het meest vriendelijke dat ik over de heer Opstelten kan zeggen is dat hij de lat wel heel laag legt. Er zijn landen die dit wel doen en landen die dit niet nodig hebben en toch een vergelijkbare of lagere dreiging van terrorisme bereiken. Blijkbaar vindt de heer Opstelten het genoeg om bij de eerste groep te horen en niet de extra kwaliteit om bij de laatste groep te blijven...

Wat hier ook opvalt is de uiterst kwalijke rol van de Europese Commissie. Ik kan wel vermoeden waarom zij de nationale weg volgen, namelijk dat ze geen meerderheid in het Europees parlement kunnen krijgen en dat dus buitenspel proberen te zetten... Tegen een dergelijke minachting voor en samenzwering tegen een gekozen lichaam kan maar een gepast antwoord bestaan, namelijk een gelijktijdige motie van wantrouwen tegen en de Europese Commissie en de Nederlandse regering. Helaas zal het vermoedelijk niet zo ver komen...
08-11-2013, 21:42 door Anoniem
"omdat dit ook in "heleboel" andere landen wordt gedaan"

Kuddedier....

Er zijn tijden geweest, dat Nederland het voortouw nam in bepaalde zaken. Nu is het alleen nog "afkijken" en "meelopen" met wat je vriendjes, de Amerikanen, graag willen...
Ik schaam me bijna een Nederlander te zijn. En destijds had ik dat zeker niet...
09-11-2013, 10:12 door Anoniem
Laten we ook martelen toestaan, dat doen de Amerikanen en een heleboel andere landen ook. Censuur mag ook want dat doen ze ook in veel andere landen. Alles in naam van anti terrorisme.
09-11-2013, 11:12 door Anoniem
Als Ivo Nivo van 1 miljoen reizigers de gegevens wil bewaren terwijl maar 0,0000001% daarvan potentiele terroristen zijn dan is het overduidelijk dat de ware bedoelingen van deze databank niet dezelfde zijn als wat hij doet voorkomen, en deze man dus niets anders is dan een grote hypocrite leukenaar met een verborgen agenda.

Dit wordt er nu met een smoes zo snel en zo stil mogelijk doorgedrukt om deze databank vervolgens binnen enkele jaren voor heel andere dingen te gaan gebruiken en te koppelen aan andere databanken bijvoorbeeld van de belastingdienst, sociale diensten en politieregister etc.

De politiek denkt tegenewoordig decennia vooruit en weet feilloos hoe ze daar nu alvast bepaalde zaken er door kunnen drukken, en het klootjesvolk is zich daar totaal niet van bewust.
09-11-2013, 11:14 door Anoniem
Het is ook heel normaal om te hard te rijden op de snelweg. Heel veel mensen doen dat.
09-11-2013, 11:16 door Mekong - Bijgewerkt: 09-11-2013, 12:19
Als Ivo Nivo van 1 miljoen reizigers de gegevens wil bewaren terwijl maar 0,0000001% daarvan potentiele terroristen zijn dan is het overduidelijk dat de ware bedoelingen van deze databank niet dezelfde zijn als wat hij doet voorkomen, en deze man dus niets anders is dan een grote hypocrite leugenaar met een verborgen agenda.

Dit wordt er nu met een smoes zo snel en zo stil mogelijk doorgedrukt om deze databank vervolgens binnen enkele jaren voor heel andere dingen te gaan gebruiken en te koppelen aan andere databanken bijvoorbeeld van de belastingdienst, sociale diensten en politieregister etc.

De politiek denkt tegenwoordig decennia vooruit en weet feilloos hoe ze daar nu alvast bepaalde zaken er door kunnen drukken en het stemvee is zich daar totaal niet van bewust. Met twee stappen vooruit en een stap achteruit wordt de verborgen agenda van de overheid geheel volgens plan afgewerkt en gaan we langzaam maar zeker naar een controlestaat waar burgers geen enkele privacy en zeggenschap meer hebben en niet veel meer zijn dan ondergeschikten van het systeem.
09-11-2013, 11:30 door Anoniem
Mekong heeft 100% gelijk maar niemand komt nog op voor zijn privacy. De redenering is dan: wie niets te verbergen heeft heeft ook geen privacy nodig.
Al opgemerkt dat alle maatregelen die eigenlijk niet zuiver op de graat zijn worden "verkocht" onder het mom van veiligheid of milieu ?
En als dat niet helpt gooi je er wat angst bij, een ongelukkig kindje en een verwaarloosd hondje en je je haalt je slag altijd binnen. De grote meerderheid heeft niet eens door dat ze op die manier gemanipuleerd worden.
09-11-2013, 11:37 door Anoniem
Weer een ijzersterk argument van Heer Ivo.
09-11-2013, 13:50 door Anoniem
Balonnetjes van deze minister kan je weer even vergeten, dat is alweer achterhaald en verbleekt bij het nieuwste nieuws.
http://tweakers.net/reviews/3308/datahonger-de-nederlandse-geheime-dienst-wil-alles-weten.html
09-11-2013, 14:36 door Anoniem
Wat mij opvalt is dat de laatste tijd allemaal extra dingen gelegaliseerd worden die justitie en de opsporingsdiensten "nodig hebben".

Gezien de timing met de verhoogde aandacht op de legaliteit van de opsporingsdiensten is het heel erg waarschijnlijk dat deze gegevens al lang worden geregistreerd en gedeeld met anderen.

Het moet nu alleen op eens legaal omdat ze anders niet meer kunnen zeggen dat ze binnen de kaders van de wet functioneren...
09-11-2013, 16:24 door Anoniem
"Andere landen doen het ook."

Welke anderen landen? In ieder geval niet veel landen in de Europese gemeenschap anders hadden die er wel voor gezorgd dat het Europees geregeld werd.

Peter
09-11-2013, 17:51 door Anoniem
Reisgegevens worden al gemonitord. Vliegtuig, auto, trein, brommer, motor door camera's en databases. Alleen op de fiets en te voet kun je in beperkt bereik nog ergens komen zonder geregistreerd te worden. Het wachten is op onderhuids aangebrachte chips.
11-11-2013, 11:27 door Anoniem
Door Anoniem: Reisgegevens worden al gemonitord. Vliegtuig, auto, trein, brommer, motor door camera's en databases. Alleen op de fiets en te voet kun je in beperkt bereik nog ergens komen zonder geregistreerd te worden. Het wachten is op onderhuids aangebrachte chips.

Iedereen draagt vrijwillig een apparaatje mee dat dag en nacht doorgeeft waar je bent. Chips zijn dus niet nodig. RFID lijkt me onpraktisch om mensen te volgen want je moet ze van nogal dichtbij uitlezen, het is al lastig om dat bij een kat of een hond te doen en die moet je daarvoor in het nekvel beet hebben.

Ik vind de camera's ook een issue, maar het lijkt me vooral tijd om het Internet op te heffen maar daar zullen de meeste gebruikers toch wel tegen zijn want dan mis je weer zoveel.
11-11-2013, 16:16 door Anoniem
Door Anoniem: Iedereen draagt vrijwillig een apparaatje mee dat dag en nacht doorgeeft waar je bent.
Dit is vooralsnog vrijwillig en dat als ik me daar aan wil onttrekken, dan doe ik dat. En ja, dat doe ik.

Daarnaast is impliceren dat omdat je nu vrijwillig volgbaar bent* dit dus toestemming geeft je overal maar te mogen volgen niet een klein beetje onheus. "Ik heb mezelf wel eens een keertje op de foto gezet dus mag iedereen mij altijd overal fotograferen." Dezelfde soort redenering, die net zo hard niet klopt.


* Op zichzelf contentieus want daar doe je het niet voor; dat het wel kan is veeleer een probleem dat opgelost moet worden.
11-11-2013, 23:20 door Anoniem
Opstelten: heleboel landen slaan reisgegevens op

Iwan Blaskovitch: iedereen deed mee aan de uitroeing van 60 miljoen Russen, vnl. Christelijk in de Gulag

Jan Leul in HOL land: Als m'n buurman in de sloot springt, doe ik dat ook, ik heb immers niets te verbergen en heb er geen probleem mee om m'n gehele doopceel op twitter, facebook en verlinkedin te zetten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.