image

Mozilla Firefox viert negende verjaardag

vrijdag 8 november 2013, 10:05 door Redactie, 6 reacties

Groot feest bij opensource-ontwikkelaar Mozilla, want Firefox viert zijn negende verjaardag. In 2004 lanceerde Mozilla Firefox 1.0. Op het hoogtepunt had de browser een marktaandeel dat tussen de 25% en 30% lag, maar de afgelopen jaren heeft Firefox geleidelijk steeds terrein moeten inleveren.

"Mozilla maakte Firefox om een onwijs leuke, veilige en snelle webbrowser te zijn die de waardes van onze missie vertegenwoordigt om openheid, innovatie en kansen online te bevorderen", aldus de opensource-ontwikkelaar. Naast de desktopbrowser lanceerde Mozilla dit jaar ook een eigen mobiel besturingssysteem genaamd Firefox OS.

Veiligheid

Volgens Mozilla is veiligheid een belangrijk onderdeel van Firefox. Zo beschikt de browser over een Mixed Content Blocker die HTTP-content op HTTPS-sites blokkeert, om zo man-in-the-middle-aanvallen te voorkomen. Daarnaast zal de browser van Click to Play worden voorzien, waardoor gebruikers zelf kunnen bepalen welke browserplug-ins ze willen toestaan, wat moet bijdragen aan de veiligheid.

Ook werd onlangs de Lightbeam-uitbreiding voor Firefox gelanceerd, waarmee Firefoxgebruikers kunnen zien hoe ze op internet gevolgd worden. Mozilla laat weten dat het nog meer spannende dingen heeft die het binnenkort zal aankondigen, waaronder een bijgewerkte browserinterface en een geoptimaliseerde versie voor Windows 8 tablets.

Reacties (6)
08-11-2013, 10:32 door Anoniem
Gefeliciteerd Mozilla,
Vind het jammer dat jullie keer op keer niet/wilt werken met kaspersky add-ons.
09-11-2013, 01:44 door waaromdan
Ja inderdaad, telkens als deze add-ons eindelijk compatibel zijn met de nieuwe Firefox-versie, komt er wéér een nieuwe Firefox-versie. Daardoor staan de add-ons veruit het grootste deel van de tijd geforceerd uitgeschakeld.

Alle 4 de add-ons:
-Dangerous Website Blocker;
-Kaspersky URL Advisor;
-Safe Money;
-Virtual Keyboard

Beetje frustrerend wel.
09-11-2013, 10:10 door Anoniem
Gefeliciteerd met je verjaardag Firefox. Toen je begon had IE een marktaandeel van boven de 90% en was het Internet niet open door al die voor IE geoptimaliseerde sites. Zeer lastig als je zoals ik een alternatief OS gebruikte. Doordat je marktaandeel groeide konden de websitebouwers ons niet meer afschepen met de dooddoener "bijna iedereen gebruikt IE". Bedankt.
09-11-2013, 13:20 door nothing_is_secure - Bijgewerkt: 10-11-2013, 14:28
Ik geloof niet dat jullie erg goed op de hoogte zijn.

In de eerste plaats bestaat er zoiets als een ESR versie van FireFox. Deze blijft voor langere tijd het zelfde qua futures en krijgt alleen beveiligings updates. Het zou voor Kaspersky geen probleem moeten zijn om deze te ondersteunen.

Ten tweede snap ik niet dat de "normale" versie niet danwel niet goed door Kaspersky word ondersteund , andere ontwikkelaars lijken hier toch echt geen problemen mee te hebben. Voorbeelden goeg : addblockplus , https everywhere , ghostery , silverlight , flash player en de vele vele anderen. Bovendien is het niet zo dat een nieuwe FireFox versie zomaar spontaan uit de lucht komt vallen zonder dat Kaspersky dit van te voren weet. Elke nieuwe versie is voordat hij als nieuwe stabiele versie uitkomt al langere tijd beschikbaar , eerst als nightly en daarna als aurora versie. Bovendien zijn er ook nog de "gewone" beta versies . Dit alles zou Kaspersky meer dan genoeg tijd moeten bieden om zijn software op tijd compatible te maken met een nieuwe FireFox versie .

Het probleem zit dus puur en alleen bij Kaspersky , je zal daar dus moeten gaan klagen !
09-11-2013, 15:22 door cyberpunk
Door nothing_is_secure: Ik geloof niet dat jullie erg goed op de hoogte zijn.

In de eerste plaats bestaat er zoiets als een LTE versie van FireFox. Deze blijft voor langere tijd het zelfde qua futures en krijgt alleen beveiligings updates. Het zou voor Kaspersky geen probleem moeten zijn om deze te ondersteunen.

Volgens mij bedoel je "ESR" (Extended Support Release) en "Firefox".

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/organizations/all.html

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/releases/1.5.html

8. How do I capitalize Firefox? How do I abbreviate it?
Only the first letter is capitalized (so it's Firefox, not FireFox.) The preferred abbreviation is "Fx" or "fx".
11-12-2013, 08:22 door Anoniem
Hallo allemaal,

De ESR versie van Firefox :
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/organizations/faq/
Heeft de "virtueel toetsenbord en veilige toestenbordinvoer" (kaspersky add-ons) maar een dag of 2 gewerkt. Na een update van ESR deed allemaal niet meer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.