image

Waarom Nigeriaanse scammers uit Nigeria komen

vrijdag 22 juni 2012, 11:22 door Redactie, 8 reacties

In de e-mails van Afrikaanse generaals die grote bedragen beloven wordt bewust vermeld dat de afzender uit Nigeria afkomstig is. Dat beweert Microsoft onderzoeker Cormac Herley. De e-mails beweren dat door een onvoorziene omstandigheid er een groot bedrag moet worden veiliggesteld. De ontvanger van de e-mail kan een deel van de miljoenen krijgen als hij aan de transactie wil meewerken. De oplichters vragen het slachtoffer vervolgens om geld voor administratieve kosten en om corrupte functionarissen om te kopen. Het slachtoffer blijft de bedragen betalen in de hoop het grote geldbedrag te kunnen ontvangen, wat nooit gebeurt.

In 51% van de scams wordt Nigeria genoemd, gevolgd door 34% van de berichten waarin de afzender uit Ivoorkust, Burkina Faso, Ghana en Senegal komt. Herley wilde weten waarom de afzenders altijd melden dat ze juist uit Nigeria afkomstig zijn, en niet bijvoorbeeld uit Zwitserland. Dat zou namelijk meer reacties opleveren. Voor de meeste internetgebruikers die met de Nigeriaanse scam bekend zijn is dit juist een teken dat het om een scam gaat.

Dat is volgens de onderzoeker van Microsoft Research juist ook de opzet van de scammers. Door zelfselectie reageren alleen de mensen die echt denken het geld te kunnen krijgen, waardoor de scammers een hogere slagingskans hebben om het slachtoffer op te lichten.

Reacties (8)
22-06-2012, 11:46 door Anoniem
stuur ze ff een mailtje terug en vertel het ze, dan weten zei het ook meteen!
22-06-2012, 12:19 door Anoniem
Interessante gedachte.

Ik heb ooit wel eens langdurige en oncontroleerbare lachstuipen opgelopen door http://www.419eater.com/ te lezen. Die website wekt sterk de indruk dat Nigeriaanse scammers zelf ook niet bepaald snugger te noemen zijn. Dat doet vermoeden dat de zelfselectie twee kanten op werkt: de scammers die door hun eigen domheid zulke doorzichtige scams opzetten dat alleen extreem goedgelovige mensen er intrappen zijn het meest succesvol en blijven ermee doorgaan, terwijl slimmere scammers door gebrek aan succes hun heil in andere bezigheden (misschien andere vormen van oplichting) zoeken.
22-06-2012, 13:29 door N4ppy
Wij stonden allemaal rond de eerste fax te kijken kwam er zo'n 419 fax.

Ach die krijgen we al jaren per brief :)
22-06-2012, 13:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik heb ooit wel eens langdurige en oncontroleerbare lachstuipen opgelopen door http://www.419eater.com/ te lezen
Ik ook nu XD die mensen zijn zo dom en grappig:P
22-06-2012, 16:36 door Anoniem
Ik reageer meestal als zijnde de koning van Nederland, en dat ik ze graag wil helpen maar dat mijn geld vast staat op de bank en dat ik eerst 5000 nodig heb om mijn fondsen vrij te krijgen. Als zij die dan voorschieten wil ik hun wel betalen.
Ik hoor nooit iets terug.
22-06-2012, 17:48 door SirDice
Ik vermoed dat het gewoon komt omdat die Nigerianen er als eerste mee kwamen. De rest heeft gewoon het "idee" grotendeels gekopieerd en hier en daar een beetje aangepast. De 419 gerefereerd aan een artikel van de Nigeriaanse wetgeving. En vandaar dat dit soort oplichtingspraktijken een 419 of Nigerian scam word genoemd.
24-06-2012, 11:18 door d4mn
Vind de titel wel aardig. Om dezelfde reden dat Chinese hackers uit Russia komen natuurlijk!

Je moet wel heel goedgelovig zijn om die scams te geloven (of bar slecht in Engels). Spellingscontrole kan helpen. Heb nog geen van dit soort mails gezien die taaltechnisch door de beugel kunnen. Geldt niet alleen voor nigeriaanse mails... mail van wat voor bedrijf ook met typos behandel ik niet eens.
24-06-2012, 14:07 door Anoniem
"Waarom Nigeriaanse scammers uit Nigeria komen"

Omdat Nigeriaanse scammers Nigerianen zijn, en Nigerianen meestal uit Nigeria komen ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.