image

"Opslag metadata geen inbreuk op privacy"

maandag 11 november 2013, 12:43 door Redactie, 17 reacties
Laatst bijgewerkt: 12-11-2013, 17:33

Het opslaan van metadata door inlichtingendiensten is geen inbreuk op de privacy, aldus Rob de Wijk, directeur van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) en professor Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Volgens De Wijk helpt het verzamelen van metadata juist.

Metadata zijn gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven, bijvoorbeeld wanneer iemand belt, met wie en hoe lang. De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat inlichtingendiensten op grote schaal metadata verzamelen. Overheidsinstanties stellen dat de privacy hierbij niet in het geding is, omdat de inhoud van bijvoorbeeld telefoongesprekken niet wordt afgeluisterd.

Privacygroepen stellen echter dat metadata een zeer persoonlijk beeld van iemands leven kan scheppen. Zo is aan de hand van de metadata te bepalen dat iemand om één uur 's nachts met een sekslijn heeft gebeld, of de zelfmoordhulplijn in de buurt van een druk spoor belde. Ook is bijvoorbeeld te zien dat iemand in hetzelfde uur een SOA-kliniek, vervolgens de dokter en toen de verzekering belde, zo stelde de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) eerder dit jaar.

Onderzoek

Volgens De Wijk vormt metadata juist een belangrijke aanleiding om verder onderzoek te starten. "Het is een grote berg met hooi en daar moet je een speld in zien te vinden. Die metadata is al hooi dat moet je allemaal aan de kant schuiven om die speld te vinden. Dat kun je alleen als je daar dwars doorheen gaat, dus je moet proberen om zoveel mogelijk data te onderscheppen", zo laat hij tegenover de NOS weten. Daarbij zou de privacy niet meteen in het geding zijn. "Dat gebeurt pas echt als je de diepte in gaat."

Aanslagen

De Wijk stelt dat metadata juist helpt bij de bestrijding van terrorisme. "Je kunt echt constateren dat de inlichtingendiensten enorme vorderingen hebben gemaakt bij het voorkomen van terroristische aanslagen. Er gebeurt bijna niets meer op dit vlak en dat is toch echt dankzij de inlichtingendiensten." Andere experts zijn het daar niet mee eens. Het plegen van terroristische aanvallen is helemaal niet zo eenvoudig als soms wordt voorgedaan.

Daarnaast stelt De Wijk dat inlichtingendiensten niet altijd melden als ze een aanslag verijdelen, maar dat is volgens beveiligingsexpert Bruce Schneier niet waar. In de VS werden de afgelopen jaren zelfs de kleinste aanwijzingen opgeblazen om angst te verspreiden, aldus Schneier. Als er werkelijk aanslagen zouden zijn voorkomen had de overheid hier veel meer aandacht aan besteed merkt hij op.

Terrorismebestrijding

Schneier stelt verder dat al het geld dat aan terrorismebestrijding wordt uitgegeven op geen enkele manier in verhouding staat met het daadwerkelijke risico. Zo hebben Amerikanen een veel grotere kans om in hun eigen badkuip te verdrinken dan bij een terroristische aanslag om het leven te komen.

Toch heeft de VS al een biljoen dollar aan terrorismebestrijding uitgegeven. "Denk eraan, de terroristen willen dat we bang zijn, en ze hebben juist deze tactiek gekozen omdat we allemaal een cognitieve vooroordeel hebben om hun acties te vergroten. We kunnen terugvechten door ons niet te laten terroriseren", adviseert Schneier.

Reacties (17)
11-11-2013, 12:51 door Anoniem
Dus dat is de nieuwe tendens... Gewoon doorgaan met verzamelen en heel hard roepen dat het geen inbreuk maakt op de privacy.

Kenmerk van privacy is nou juist dat ik bepaal wie wat over mij weet. Dus als ik bepaal dat meneer de Wijk niks met mijn metadata te maken heeft, dan schendt hij door daarin toch te grasduinen mijn privacy. Ingewikkelder dan dat is het niet, meneer de Wijk.

En voor de duidelijkheid: U heeft helemaal niks in mijn metadata (of in enige andere vorm van data van mij) te zoeken. U schendt dus mijn privacy.
11-11-2013, 13:05 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 11-11-2013, 13:08
[Verwijderd]
11-11-2013, 13:06 door Wadjinn
Het is niet de terrorist die wil dat we bang zijn maar de overheid. Angstige mensen doen vaak dingen die je wilt als je een goed leider bent. Bang maken geeft mogelijkheden die er niet zijn wanneer een mens niet bang is. Terrorist worden gecreëerd door overheden. Er worden nietszeggende namen bedacht en er wordt af en toe geroepen dat ze iemand hebben. Wie controleert dat? Wie kan dit controleren? Data vergaren gaat over inkomsten genereren.

Hier gaat het echt om : http://www.metronieuws.nl/nieuws/zwartspaarders-biechten-552-miljoen-euro-op/xlkmkk!KqtoywYHbnB2MVTL7YIw/
11-11-2013, 13:41 door Anoniem
"Dat gebeurt pas echt als je de diepte in gaat."
Voor iemand op zo'n hoog denk- / werk- / leer-niveau, vind ik dit toch echt een hele domme uitspraak... Tenzij hij hier meer mee bedoelt dan dat hij toegeven wil, in dat geval vind ik het wel "slim," maar nog steeds niet correct.

Zolang de overheid ondoorzichtig is, blijf ik dat ook...
11-11-2013, 14:15 door Anoniem
Wat leuk. Een charmeoffensief. Dat gevoelige slurpdata eigenlijk helemaal niet gevoelig is. Dus mag het gewoon.

Als je gaat kijken naar de wetenschappelijke literatuur dan zie je eigenlijk alleen maar bevestigingen dat de meeste "anoniemen" danwel "onschuldige" data helemaal niet zo anoniem danwel onschuldig is als je zou denken. Zeker niet als je handig infereert met de data, bijvoorbeeld door combinatie van gegevens uit meerdere bronnen.

En laten de dataslurpers nou meesters zijn in zoveel mogelijk verschillende bronnen aan te boren.

De hele premisse van deze Leidsche strateeg is dan ook prima facie een abjecte leugen.
11-11-2013, 14:17 door john west
Het geld dat aan terrorismebestrijding wordt uitgegeven op geen enkele manier in verhouding staat met het daadwerkelijke risico,........helemaal juist.
Ze zijn zo bang dat ze iedereen als terrorist zien,wie is dan gestoord?

Wat ik me afvraag welke terrorist of ander soort gestoorde gaat nu nog gebruik maken van e-mail,telefoon,andere digitale
communicatie terwijl hij weet dat iemand (NSA) of andere gestoorde terroristen jagers alles opnemen en af luisteren ?
Weg gegooid geld,en tijd.
Terroristen zijn nu paranoïde voorzichtig.
11-11-2013, 14:17 door Anoniem
Dat het verzamelen en analyseren van metadata geen inbreuk op de privacy zou maken is echt klinkklare onzin. Als inlichtingendiensten langs die weg geen wetenswaardige zaken over mensen boven tafel zouden krijgen zouden ze niet in metadata geïnteresseerd zijn, en als er wel wetenswaardige zaken over mensen boven tafel komen langs die weg is het per definitie een inbreuk op de privacy, want dan zitten ze in iemands leven te neuzen. En dat doen ze ook als het neuzen volautomatisch in iedereens leven plaatsvindt, dan is het een volautomatische grootschalige privacyschending.

Op zich is elk onderzoek door politie, justitie of inlichtingendiensten naar personen een privacyschending. Er moet daarom een zwaarwegende reden zijn om dat te mogen doen, het moet nooit iets laagdrempeligs of automatisch worden. En dat is nou net wat hier wel gaande is.

Dat het geen privacyschending zou zijn maar juist nuttig suggereert een tegenstelling tussen privacyschending en nut die helemaal niet aan de orde is. Het is niet het een óf het ander, het is het een én het ander, en het is de vraag of het ene belang (veiligheid) zwaar genoeg weegt om het andere belang (privacy) aan de kant te zetten. Degenen die met veiligheid bezig zijn vinden vaak van wel, maar ze maken nooit aanschouwelijk hoe dat dan in zijn werk gaat en wat voor resultaten ze er concreet mee boeken, en evenmin hoe de waarborgen tegen de risico's van de privacyschendingen ingericht zijn en functioneren. In plaats daarvan doen ze nu of de privacy niet geschonden wordt. Dat wekt geen vertrouwen, en geen vertrouwen is geen basis om dit maar te accepteren.

Bij vergaande bevoegdheden hoort een vergaande openheid in hoe die bevoegdheden gebruikt worden. Macht moet controleerbaar zijn, en voor iedereen moet zichtbaar zijn dat die controle functioneert. Macht die niet controleerbaar is is zelf een risico, macht die niet zichtbaar controleerbaar is wordt terecht als een risico beschouwd.
11-11-2013, 14:49 door Anoniem
Metadata zijn gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven, bijvoorbeeld wanneer iemand belt, met wie en hoe lang.

Hoe duidelijk laten ze hier zien dat de data wel zeker privacy gevoelig is. Als ze weten wie (telefoonnummer) belt naar wie (telefoonnummer) is de stap naar de naam achter dit nummer wel heel erg klein!

Daarbij zou de privacy niet meteen in het geding zijn. "Dat gebeurt pas echt als je de diepte in gaat."

Is je telefoonnummer niet een persoonsgegeven? In dat geval is het wel degelijk privacygevoelig!
11-11-2013, 16:12 door Wadjinn
Door john west: Wat ik me afvraag welke terrorist of ander soort gestoorde gaat nu nog gebruik maken van e-mail,telefoon,andere digitale
communicatie terwijl hij weet dat iemand (NSA) of andere gestoorde terroristen jagers alles opnemen en af luisteren ?
Weg gegooid geld,en tijd.
Terroristen zijn nu paranoïde voorzichtig.

De terroristen die ons voor gespiegeld werden en onder een CIA bedachte naam Al Quaida leven hebben kamelen zonder kenteken platen en leven in een land zonder GSM of G4 dekking. Vraag me af of ze zo geletterd zijn dat ze kunnen sms'en.
We leven in een wereld die niet meer draait om de zon maar om de gekte.
11-11-2013, 17:13 door Anoniem
Door Wadjinn:
Door john west: Wat ik me afvraag welke terrorist of ander soort gestoorde gaat nu nog gebruik maken van e-mail,telefoon,andere digitale
communicatie terwijl hij weet dat iemand (NSA) of andere gestoorde terroristen jagers alles opnemen en af luisteren ?
Weg gegooid geld,en tijd.
Terroristen zijn nu paranoïde voorzichtig.

De terroristen die ons voor gespiegeld werden en onder een CIA bedachte naam Al Quaida leven hebben kamelen zonder kenteken platen en leven in een land zonder GSM of G4 dekking. Vraag me af of ze zo geletterd zijn dat ze kunnen sms'en.
We leven in een wereld die niet meer draait om de zon maar om de gekte.
Die mannen zijn véél slimmer dan jij denkt, slimmer dan wij zelfs, want zij vechten op hun eigen grond waar wij zo "slim" zijn om iedere keer het hol van de leeuw te betreden...

Overigens gebruiken de mujahedin voornamelijk brommertjes en jeeps (mét platen) en draad- of FM-radio (achtige) middelen, en zijn zij meer ervaren met gevechtssituaties dan wij. Daarom gebruiken wij artillerie, drones, apache's en satellieten, anders kunnen we het niet winnen...

Wat mij betreft moet de definitie van terrorist dan ook aangepast worden naar "iedereen die het niet eens is met de overheid." Dán zouden de verhaaltjes van Ome Ivo wel ergens op slaan...
11-11-2013, 19:19 door Anoniem
Rob de Wijk vindt ..... deze geschiedkundige is ineens ook een expert op het terrein van privacy. Het gros van de Haagse Stolp heeft helaas een meninig uit hoofde van ondeskundigheid. Natuurlijk mag de heer van Wijk iets vinden zoals wij allemaal iets vinden. Maar iets vinden en het staven met bewijzen is iets anders. Helaas zijn er teveel wetenschappers die niet in staat blijken om met bewijzen te komen maar blijven hangen in iets te vinden en dan komen met gevoelens van veiligheid want dat verkoopt veel beter. In de VS zijn er meer geweldsmisdrijven met dodelijke afloop dan doden door terrorisme. De miljardenindustrie 'veiligheid' floreert er wel bij.
11-11-2013, 22:01 door Anoniem
Hier is hoe het werkt:

1. Bedrijven als Acxiom en Data Center Luxembourg verzamelen 1.500 data punten mbt 1 IP adres
2. Dat betreft een mix van geanonimiseerde en niet geanonimiseerde data (flinke berg)
3. Dat matchen ze met internet bankier gegevens (= identiteit + IP address + browser + device gerelateerde data etc)

En voila de grote berg data kan reactief ontsloten worden. En op basis daarvan hoeven ze niet eens meer je toekomstige data te ontsluiten: de data over jou van de afgelopen 10 jaar kan in afdoende mate voorspellen wat je komend jaar gaat doen.
12-11-2013, 09:16 door hx0r3z
Hou toch eens op met dat "Terrorismebestrijding" als excuus.
Onzin, het gaat men erom dat ze ons kunnen bespioneren. Zonder pardon, nikste terrorismebestrijding ... Laat dat maar weg die legen kennen we nu wel.
12-11-2013, 10:33 door Anoniem
Zou de Wijk ook stil staan bij de vraag of dergelijke databases van metadata gehacked zullen gaan worden door cybercriminelen en buitenlandse staten ? De informatie is, in tegenstelling tot wat hij beweert, zeer interessant, en het risico dat er straks bijvoorbeeld Chinese of Russische hackers in dit soort databases zitten te grasduinen is zeker niet ondenkbaar.
12-11-2013, 16:18 door Anoniem
Een aardig stuk over wat er allemaal uit metadata is te halen is http://kieranhealy.org/blog/archives/2013/06/09/using-metadata-to-find-paul-revere/. Als je maar sociaal genoeg bent, ben je verdacht.

Peter
12-11-2013, 22:39 door Anoniem
"Schneier stelt verder dat al het geld dat aan terrorismebestrijding wordt uitgegeven op geen enkele manier in verhouding staat met het daadwerkelijke risico."

Terrorismebestrijding is dan ook maar een zeer klein deel van wat de inlichtingendiensten doen. Er zou nooit zo veel geld heen gaan als ze niet vooral economische en politieke spionage zouden plegen. De redenaties over dat het allemaal relatief veel te duur is zijn dus ook onzin. Dit levert landen als geheel onder de streep gewoon heel veel geld en macht op. Het valt me dan ook tegen dat iemand als Schneier dit niet inziet.
19-11-2013, 16:47 door Anoniem
- "Volgens De Wijk vormt metadata juist een belangrijke aanleiding om verder onderzoek te starten."
De aankoop van alledaagse producten zoals waspoeders, lampenalcohol, lucifers of aanstekers, gsm's, rotjes, zelfs water... Allemaal "aanleiding om verder onderzoek te starten". Stuk voor stuk kunnen ze immers als onderdeel voor de bouw van een dodelijk wapen beschouwd worden. Iedereen met enige (basis)kennis van chemie, elektriciteit en elektronica, metaalbewerking, noem het maar, is zeker een potentiële terrorist. Mijn bejaarde moeder ook, zij bouwt graag poppenhuizen en kan dus zeer goed een bouwtekening lezen en een maquette maken. Staatsgevaarlijke kennis, als je 't mij vraagt. Kortom, eigenlijk iedereen die kan praten, lezen of schrijven is verdacht. Te gek om los te lopen, individuen als heer de Wijk. Alhoewel: paranoïde schizofrenie is behandelbaar - volgens sommigen zelfs met elektroshocktherapie :-)
- Die metadata is al hooi dat moet je allemaal aan de kant schuiven om die speld te vinden.
Zet heer de Wijk met een hooivork en bezem op een landbouwbedrijf aan het werk. Eens zien hoeveel spelden hij op die manier weet te vinden. Bitter weinig, me dunkt.
- "De Wijk stelt dat metadata juist helpt bij de bestrijding van terrorisme. 'Je kunt echt constateren dat de inlichtingendiensten enorme vorderingen hebben gemaakt bij het voorkomen van terroristische aanslagen. Er gebeurt bijna niets meer op dit vlak en dat is toch echt dankzij de inlichtingendiensten.'"
Kritische mensen vragen harde bewijzen die zo'n beweringen ondersteunen. Uiteraard kunnen deze in naam van de veiligheid niet publiek aangeleverd worden. Burgers worden beschouwd als kleine, onmondige kinderen die "waarom" vragen. Beleidsverantwoordelijken antwoorden dan met "daarom" of met "kindjes-komen-uit-de-bloemkolen"-verhalen of met een equivalent van "gaat jou niks aan" (wat uiteindelijk nog het eerlijkste antwoord is ook!)

Wie gelooft dat dit gedoe nog te stoppen is of in te perken, mag blijven dromen. "Vluchten kan niet meer" is actueler dan ooit.

En het blijft niet beperkt tot het verzamelen en opslaan van metadata. Een Antwerps procureur-generaal opperde vorige week in alle ernst dat het verzamelen van het DNA van alle borelingen en "nieuwe inwoners" een uitgelezen methode is om criminaliteit te bestrijden. De reacties op de site van (bv.) Knack waren zeer verassend...

Met vriendelijke groet,
Patrick.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.