image

"Kabinet moet JSF-geld aan cybersecurity uitgeven"

dinsdag 12 november 2013, 12:25 door Redactie, 14 reacties

Het Kabinet zou het geld dat voor de Joint Strike Fighter (JSF) is gereserveerd aan cybersecurity moeten uitgeven, zo stelt Peter van Schelven, directeur ad interim van ICT Nederland. Volgens Van Schelven vormt cyberspionage een bedreiging voor Nederlandse bedrijven.

"De kans is reëel dat een buitenlandse inlichtingendienst interesse heeft in de laatste innovaties, belangrijke offertes of overnames. Economische spionage is een kernactiviteit van inlichtingendiensten. Hedendaagse veiligheid en defensie mag zich daarom niet beperkten tot marineschepen of straaljagers."

Dreiging

Van Schelven stelt dat de digitale dreiging misschien wel groter is dan de fysieke dreiging. Uit de Cyber Security Strategie blijkt echter dat het kabinet vrijwel geen extra middelen investeert in digitale veiligheid. "Geld is niet de enige oplossing, maar zonder kan ook niet. Gebruik desnoods JSF-geld voor meer 'cyber security'.", gaat de ad interim verder.

Naast de noodzaak voor Nederland en Nederlandse bedrijven om zich tegen cyberspionage en cybercrime te beschermen, is cybersecurity volgens Van Schelven ook een enorme groeimarkt met exportkansen voor Nederlandse bedrijven. "Door onder meer te investeren in onderwijs, onderzoek en innovatie kunnen we ons land veiliger maken en internationaal aan de weg timmeren."

Reacties (14)
12-11-2013, 12:53 door Fwiffo
Zo'n JSF is toch ook niets anders als een SCADA apparaat?! Kan geen kwaad dat goed te beveiligen. Vooral als er een kernbom onder hangt...
12-11-2013, 13:36 door RickDeckardt
@Fwiffo

achwelnee, alleen de amerikanen hebben een backdoor tot die JSF... oh wacht
12-11-2013, 13:39 door Anoniem
Jazeker, goed idee, helemaal niet arrogant ook, om dan vervolgens Cisco servers weg te zetten in een pand van HP... Briljant!
Dat ze o.a. in Estland al véél verder zijn met de ICT negeren we maar even voor het gemak.

Nederland is te klein om zelfstandig aan de ICT-weg te timmeren, zeker zolang we zelf geen hardware maken.
Misschien dat ASML nog een greintje hoop biedt, maar het zou mij benieuwen.

Ik zeg: "Schoenmaker, blijf bij je leest!" (Marineschepen bijvoorbeeld, en de internationale wapenhandel via Rotterdam, Schiphol & Eindhoven Airport bijvoorbeeld is al enkele miljarden € omzet per jaar!)
12-11-2013, 13:46 door Anoniem
Hoe zou je dit moeten invullen? Het komt al snel neer op je geheime diensten en (cyber) politie meer geld en meer bevoegdheden geven.

Nu is de huidige situatie:

1) Over uitbreiding van bevoegdheden staan de experts en privacygroepen te steigeren
2) de overheid bezuinigd ondertussen op onze geheime diensten

De conclusie is helaas dus dat we momenteel het tegenovergestelde aan het doen zijn: we breken onze capaciteit op dit gebied af en piepen over hoognodige wetswijzigingen die nodig zijn om cyberspionage te kunnen detecteren op onze netwerken.
12-11-2013, 14:15 door MackeyV
Categorie "slap gezwets in de ruimte". Bedrijven moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen door hun data afdoende te beveiligen en zodanig te isoleren dat het van buitenaf niet toegankelijk is. En daar hoeft de gemiddelde Nederlander echt niet voor te betalen.

Deel twee, ik ga nog even verder over deze categorie (en ik ga hiermee enkele mensen tegen hun zere knie aanschoppen): het geld dat al jaren gereserveerd is voor de opvolging van de F-16 is gewoon keihard nodig om Nederland ook voor andere dreigingen dan cyberattacks e.d. te kunnen blijven beschermen. Lijkt me handig als we dat met ons allen ook vooral niet vergeten want dit is evengoed van belang voor de Nederlandse economie.
12-11-2013, 14:31 door Anoniem
"Bedrijven moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen door hun data afdoende te beveiligen en zodanig te isoleren dat het van buitenaf niet toegankelijk is. En daar hoeft de gemiddelde Nederlander echt niet voor te betalen."

Alle kosten die bedrijven maken worden uiteindelijk aan de klant doorberekend. Daar komen hun inkomsten immers vandaan.
12-11-2013, 14:51 door Anoniem
Een vliegtuig die niets eens een dogfight kan aangaan met een jaren '60 vliegtuig heb je weinig aan.

Kennelijk gaat men eruit dat ze probleemloos naar een doel toe kunnen vliegen, als dat het geval is ben je met een drone + payload voordeliger uit.

Politici maken zelden besluiten om rationele reden, anders zou het wel een stuk beter gaan in Nederland.

Overigens om als overheid miljarden in iets abstracts te stoppen als "cybersecurity" is ook grote onzin.

Als er Europese wetgeving komt waarin product aansprakelijkheid ook voor software van toepassing is, heeft dan veel meer effect dan zak geld in een bodemloze put te gooien.

Maar goed, zolang directies van o.a. Microsoft gewoon gaan lunchen met presidenten (ook in Nederland) zie ik dat niet gebeuren.

Nepotisme is het grootste doorlopend gevaar voor een samenleving, daar kunnen terroristen en criminelen niet aan tippen.
12-11-2013, 15:01 door Anoniem
Door MackeyV: ...... is gewoon keihard nodig om Nederland ook voor andere dreigingen dan cyberattacks e.d. te kunnen blijven beschermen. Lijkt me handig als we dat met ons allen ook vooral niet vergeten want dit is evengoed van belang voor de Nederlandse economie.

Oorlogen worden niet meer met straaljagers uitgevochten maar met drones, boeiings & buildings. Die economie heeft een JSF niet nodig. Er zijn verstandigere middelen voor de economie. Wat denk je dat afluister schandalen voor gevolgen hebben voor de vrije economie? Afluisteren van handels tactieken, etc. en vergeet vooral niet het geschade vertrouwen waardoor ontwikkelingen vertraging oplopen of zijn gestolen en een oneerlijke concurrentie strijd moeten aangaan. Het is zelfs denkbaar dat door verkeerde beveiliging iemand kennis ontfutseld en patenten aanvraagt waar de echte ontwikkelaar recht op heeft maar nu dus moet gaan betalen. In die patenten wereld gaat veel geld om waar veel JSF's voor gebouwd gaan worden.

Iets verder kijken dan "we moeten oorlogstuig hebben om ons veilig te voelen"
12-11-2013, 16:15 door Anoniem
Kan al dat geld natuurlijk ook gewoon niet over de balk smijten. Dan zijn alle graantjemeepikkers gelijk gepikeerd. En dan kunnen we wellicht de belastingen verlagen, onze schulden afbetalen, en zo verder.

En dat vliegtuig dan? Koop Zweeds of Russisch, of maak ze zelf en koop daarvoor wellicht Zweedse en Russische kennis in. Het hoeft echt niet allemaal veelteduur Amerikaansch hoor.

En siebursekjoeritie? Ophouden met al die dure consultants in te huren die vooral dweilen met de kraan open promoten. Je moet dat structureel aanpakken en van het begin af aan inbouwen. Dat vergt wat offers. Maar kijk naar dat Amerikaansche fiasco met hun overheidswebsite voor medische zorg. Drie twintigers knutselen even een werkend alternatief inelkaar voor een kleine fractie van de kosten. Hoe kan dat? Leer daar maar van, dan heb je geen miljoenen nodig. En moeten al die dure consultants maar weer eens leren werken voor hun geld, verkapte ambtenaren dat het zijn.
12-11-2013, 16:50 door insany
"Het Kabinet zou het geld dat voor de Joint Strike Fighter (JSF) is gereserveerd aan cybersecurity moeten uitgeven, zo stelt Peter van Schelven directeur ad interim van ICT Nederland"

Ik krijg hier weer echt zon wij van wc eend adviseren wc eend idee van. Dit geld moet natuurlijk gewoon naar de burgers die de laatste tijd al behoorlijk leeggeroofd wordt door de overheid.

Verder snap ik echt wel dat wij materieel moeten hebben om niet zo maar door de chinezen onder de voet gelopen te worden mochten ze daar ooit een Chinese Hitler krijgen die vind dat heel de wereld spleetogen zou moeten hebben.

Naar mijn inzicht kunnen ze beter de marine sterker maken, met anti raket en lange afstand wapens.

dus dan maken we een deal 2 miljard naar marine en de rest de in belasting verlagingen.
12-11-2013, 17:54 door Skizmo
weer zo'n fucking zeikerd..."ik vind de JSF niks, maar wat ik doe is veel belangrijker... BLABLABLA". Waarom geven sites als security.nl dit soort fucking stoepmongolen aandacht ? Optieven met dit soort gezeik.
12-11-2013, 20:59 door Anoniem
Door Anoniem: Een vliegtuig die niets eens een dogfight kan aangaan met een jaren '60 vliegtuig heb je weinig aan.

Kennelijk gaat men eruit dat ze probleemloos naar een doel toe kunnen vliegen, als dat het geval is ben je met een drone + payload voordeliger uit.
Waarom zou een modern toestel goed moeten zijn in dogfights? Dat is zóó jaren '60 gedachte. De gemiddelde BVRAAMs hebben een bereik van vele mijlen, dus lang voordat de toestellen bij elkaar zijn is er al één van de twee neergehaald door een raket. Dogfighting is leuk voor de show, maar dat is het dan ook wel.

Drones zijn leuk voor veel doeleinden, maar je bent behoorlijk afhankelijk van de communicatie met dat ding. Vooral de wat gevaarlijkere missies zijn tegen tegenstanders die prima zijn uitgerust om dit verkeer te onderscheppen en/of te verstoren. Of je moet drones hebben die volledig zelfstandig beslissen over het afvuren van missiles, maar moeten we ook niet willen met z'n allen. Dus voor de missies tegen een technologisch geavanceerdere tegenstander hebben we nu echt nog bemande jagers nodig.
12-11-2013, 23:26 door Anoniem
Maar dan is er geen positief effect op politieke aanstellingen, dus weinig aantrekkelijk voor onze regenten
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.