image

"Toezichthouder op AIVD is schoothondje"

dinsdag 12 november 2013, 21:26 door Redactie, 4 reacties

De toezichthouder op de Nederlandse inlichtingendiensten is niets meer dan een schoothondje, aldus Martin Koning van de Privacy Barometer. Koning reageert op opmerkingen van Bert van Delden, voorzitter van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten ( CTIVD).

In een interview met de Volkskrant liet de voorzitter weten dat hij het 'niet gek' vindt dat de AIVD apparatuur aanschaft waarmee dingen kunnen worden gedaan die bij wet verboden zijn. De inlichtingendiensten kochten voor miljoenen euro's een verboden spionagesysteem om op grote schaal internetverkeer op te slaan, ook al is dit nog niet toegestaan.

De Koning is dan ook verbaasd door de uitspraak van Van Delden. "Een belangrijke eigenschap voor toezichthouders is afstand bewaren tot de instelling waar zij toezicht op moeten houden. Als je dat niet doet kun je niet kritisch en onafhankelijk blijven. Al vaker bleek dat onze toezichthouders teveel op schoot zitten bij de organisaties waar ze toezicht op moeten houden."

Schoothondje

Als de AIVD apparatuur koopt om dingen te doen die bij wet verboden zijn, moet de waakhond daar op aanslaan en gaan blaffen, merkt Koning op. "Niet vergoeilijken en zeggen dat de wet misschien toch wel een keer verruimd gaat worden." Concluderen dat de wetgever binnenkort toch wel nieuwe bevoegdheden aan de AIVD zal geven om het hele internet af te luisteren is volgens Koning dan ook drie stappen te ver.

"De regering heeft nog geen voorstel daartoe gedaan en de Tweede en Eerste Kamer moeten vervolgens hun oordeel ook nog geven. Gezien de laatste onthullingen, staat de uitkomst daarvan allerminst vast." Koning stelt dan ook dat door het interview Van Delden door de mand is gevallen.

"De waakhond blijkt op schoot te zitten bij de AIVD. Hij gedraagt zich als de woordvoerder in plaats van als toezichthouder. Op dit moment doet Van Delden in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek naar de rol die de AIVD heeft in de PRISM-affaire. Begin 2014 wordt zijn rapport gepubliceerd. Daar hoeft de Tweede Kamer weinig van te verwachten."

Reacties (4)
12-11-2013, 23:22 door CSO. - Bijgewerkt: 12-11-2013, 23:24
Wat een druiloor inderdaad, deze Bert van Delden. Ik heb me ook hogelijk verbaast over zijn vergoelijkende uitspraken over een wetsovertredende instantie. 'Meegaan met de techniek' ipv wet, beleid en doelstellingen als uitgangspunt te nemen en op naleving toe te zien. En in dezelfde adem vooruitlopen op wetswijzigingen, wat een marionet!

Deze meneer is volstrekt gecorrumpeerd en ongeschikt gebleken voor de toezichthoudende rol.
13-11-2013, 01:27 door hx0r3z - Bijgewerkt: 13-11-2013, 01:27
Door CSO.: Wat een druiloor inderdaad, deze Bert van Delden. Ik heb me ook hogelijk verbaast over zijn vergoelijkende uitspraken over een wetsovertredende instantie. 'Meegaan met de techniek' ipv wet, beleid en doelstellingen als uitgangspunt te nemen en op naleving toe te zien. En in dezelfde adem vooruitlopen op wetswijzigingen, wat een marionet!

Deze meneer is volstrekt gecorrumpeerd en ongeschikt gebleken voor de toezichthoudende rol.

Ben het er helemaal mee eens. Meer kan ik er ook niet over zeggen.
Mr.Druiloor(Draaideur) mochten ze wel eens vervangen door een ander(beter) persoon dat zich daadwerkelijk naar de moraal van het verhaal verdiept en niet zich eruit werkt.

Sowieso denk je niet dat de AIVD en NSA(PISRM) samenwerken? Ik heb sterk het goevoel van wel hoor.
Anders zou zoiets zeker niet kunnen blijven bestaan en zich voort zetten. Wat denk je wat daar aan kosten in zitten.

Veel heel veel.
13-11-2013, 15:28 door Anoniem
Door hx0r3z:Sowieso denk je niet dat de AIVD en NSA(PISRM) samenwerken? Ik heb sterk het goevoel van wel hoor.
Anders zou zoiets zeker niet kunnen blijven bestaan en zich voort zetten. Wat denk je wat daar aan kosten in zitten.

Samen werking tussen US en UK is te zeer in het openbaar gekomen. NSA heeft dus andere inlichtingendiensten nodig die grootschalig kunnen tappen.

Peter
14-11-2013, 15:18 door Anoniem
Als Bert van Delden onderzoek doet naar de samenwerking tussen AIVD en NSA is hij een slager die zijn eigen vlees keurt.

Stel dat Van Delden de samenwerking ziet en constateert dat er ongeoorloofde praktijken zijn geweest, dan schrijft hij in feite dat hij zelf ook niet goed heeft toegezien wat de Dienst heeft gedaan.

Het onderzoek en dus het rapport zal niets van waarde zijn, is mijn vooringenomen conclusie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.