image

Hillen wil white hat hackers voor Defensie inzetten

woensdag 27 juni 2012, 11:09 door Redactie, 6 reacties

Defensie bereidt zich voor op het voeren van oorlog via internet, waarbij hackers een belangrijke rol spelen, zo liet minister Hans Hillen (Defensie) vandaag weten. Hillen sprak in Breda tijdens de opening van het Cybersymposium op de Nederlandse Defensie Academy. De minister benadrukte dat Defensie ook in het digitale domein offensief moet kunnen optreden. "Het uitschakelen van een tegenstander blijft de bijzondere taak van de krijgsmacht. Ook in het digitale domein."

Voor het ontwikkelen van de offensieve mogelijkheden wordt de kennis en capaciteit van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) gebruikt, zo meldt NU.nl. Volgens Hillen is het belangrijk dat het leger innoveert.

Hackers
Naast de komst van een cyberleerstoel op de Nederlandse Defensie Academie, wordt er geïnvesteerd in onderzoek en komt er een cyberlab en testomgeving om aanvallen te simuleren. "Onze krijgsmacht stelt zich nadrukkelijk open voor mensen die digitale kennis in huis hebben, maar waar de overheid nog te weinig gebruik van maakt: de 'white hat hacker'-community, ofwel de bonafide hackers", aldus de minister.

"Zij wijzen ons vaak op lekken. Daar moeten we niet boos om worden, maar gebruik van maken, want zo maken we elkaar sterker. Waarom zou een 'white hat hacker' zich niet willen inzetten om te helpen bij de verdediging van zijn eigen land? Zeker als hij daarvoor niet door de modder hoeft te kruipen, maar achter zijn computer kan blijven zitten."

Reacties (6)
27-06-2012, 11:35 door Fwiffo
En waar bergen we deze cyberwapens op? In de kluis naast de certificaten van DigiNotar? Terwijl onze bondgenoten en bedrijven kwetsbaar blijven voor nieuwe zero-day aanvallen?
Hillen bedoelt het goed (niet boos worden op degenen die lekken melden in je infrastructuur), maar ze hebben nog steeds niet door dat in cyberspace een sterke aanval niet per-sé de beste verdediging is... overleven van een aanval is veel belangrijker. Afschrikwekkend zullen we als het kleine Nederland ook nooit zijn. Hooguit in combinatie met de NAVO en die zullen wel goed nadenken voor ze ons speeltjes geven zoals Israël tegen Iran heeft gebruikt.
27-06-2012, 13:58 door Security Scene Team
Door Fwiffo: En waar bergen we deze cyberwapens op? In de kluis naast de certificaten van DigiNotar? Terwijl onze bondgenoten en bedrijven kwetsbaar blijven voor nieuwe zero-day aanvallen?
Hillen bedoelt het goed (niet boos worden op degenen die lekken melden in je infrastructuur), maar ze hebben nog steeds niet door dat in cyberspace een sterke aanval niet per-sé de beste verdediging is... overleven van een aanval is veel belangrijker. Afschrikwekkend zullen we als het kleine Nederland ook nooit zijn. Hooguit in combinatie met de NAVO en die zullen wel goed nadenken voor ze ons speeltjes geven zoals Israël tegen Iran heeft gebruikt.

juist. maar die speeltjes waar jij op doelt met israel vs iran bedoel je denk ik stuxnet/duqu mee?
ik denk dat zulke speeltjes er al zijn, en Nederland op veel vlakken er al weet van heeft. bijv met de samenwerking van israel en de vs tegen iran. sterker nog het complete westen weet er van. behalve de burgers natuurlijk.. ook denk ik dat nederland niet echt een bepaalde rol kan spelen net zoals jij aangeeft, misschien is de politieke wil er wel (aangezien mark rutte nu het schoothondje van obama is) maar heeft het niet de juiste aantal kundige mensen indienst, om mee te kunnen doen. ik bedoel je kan moeilijk een soldaat met een ak47 achter een toetsenbord schuiven..

raar verhaal, je hoort (ineens) veel berichten van verschillende landen ook de Arabische landen mee gerekend dat zij oorlog willen kunnen voeren in cyberspace. en dan te bedenken dat israel en de vs al zulke cyber wapens aan het maken zijn denk ik dat het westen zich opmaakt op een oorlog zoals wij die nog nooit hebben gezien.

bombarderende drones, kerncentrales uitschakelende virusjes, i mean whats next? O.O
27-06-2012, 14:20 door Anoniem
Als CEH en CISSP zou ik graag hieraan willen deelnemen.
27-06-2012, 22:53 door Anoniem
Dit is meer een politiek praatje. Als ze de mensen met kennis en ervaring nu nog niet in huis hebben sla ik steil achterover.
29-06-2012, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is meer een politiek praatje. Als ze de mensen met kennis en ervaring nu nog niet in huis hebben sla ik steil achterover.

Geloof me, die is er absoluut nog niet aanwezig :-)
09-07-2012, 10:01 door Anoniem
Ik denk dat het vooral een manier is om met zo min mogelijk risico's mensen in te zetten voor militaire missies. Beter 10 man thuis achter de PC's dan 10 man in Afghanistan op de grond. Of die mensen effectief zijn is niet zo belangrijk. Bij militaire missies (daar gebruiken we defensie tegenwoordig voor) is het vooral belangrijk dat je meedoet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.