image

"Britten bespioneerden reserveringen diplomatenhotels"

zondag 17 november 2013, 14:11 door Redactie, 1 reacties

De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft de reserveringssystemen van honderden hotels gemonitord om zo diplomaten, overheidsfunctionarissen en andere afgevaardigden te kunnen bespioneren, zo meldt de Der Spiegel vandaag. De Duitse krant baseert zich op documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Het programma met de codenaam "Royal porter" was vooral gericht op de systemen van 350 hotels die vaak door diplomaten worden gereserveerd. Dagelijks zouden de GCHQ-analisten informatie over hotelreserveringen en reisplannen van diplomaten en andere afgevaardigden verwerken en analyseren.

E-mailadressen

In de reserveringssystemen werd naar bekende e-mailadressen van overheden gezocht, bijvoorbeeld met "gov.xx" in de naam. De informatie zorgde ervoor dat de technische afdelingen van de Britse inlichtingendienst maatregelen konden nemen, om bijvoorbeeld de telefoon en internetverbinding in de kamer af te tappen.

Volgens de documenten van Snowden zouden de resultaten van het programma ook voor "Humint operaties" kunnen worden gebruikt, wat voor "human intelligence" staat en waarbij mensen worden ingezet om gegevens te verzamelen in plaats van elektronische systemen. GHCQ wilde het bestaan van het programma niet ontkennen of bevestigen.

Reacties (1)
17-11-2013, 17:21 door Anoniem
Lijkt mij wel goed Mulvad,ik wil dat ook graag gaan gebruiken tegen de bewaarplichtdrift van de EU.
Ik heb niks te verbergen maar dat geggraai in data wordt ik gewoon moe van.
Maar ik kan nergens de kosten vinden,wat het per jaar of per maand zou kosten op de mulvad site.
Nu gebruik ik nog opendns,en dnscrypt op mijn Imac en macbookpro.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.