image

"FBI dwong e-mailproviders om open te blijven"

dinsdag 19 november 2013, 16:50 door Redactie, 5 reacties

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI zou e-mailproviders die hun dienstverlening wilden stoppen om zo gebruikers tegen afluisteren te beschermen hebben gedwongen open te blijven, zo beweert de e-mailprovider van klokkenluider Edward Snowden.

Ladar Levison, oprichter van Lavabit, deed zijn uitspraak tijdens een "Ask me almost anything" sessie met lezers van Reddit. Begin augustus trok Levison de stekker uit Lavabit, om zo niet mee te kunnen werken aan het afluisteren van Edward Snowden, die ook van de dienst gebruik maakte. Destijds stelde Levison dat hij niet medeplichtig wilde zijn aan misdrijven tegen het Amerikaanse volk.

Bevel

Levison was door een rechtbank gedwongen om mee te werken aan het verzoek van de FBI. Dat zorgde ervoor dat hij een keuze moest maken of gebruikers liever hadden dat hun e-mails werden gelezen of dat de dienst in z'n geheel ermee stopte. De rechtbank had hem verboden om hier met anderen over te spreken, waardoor hij met niemand ruggespraak kon houden. Uiteindelijk koos Levison voor de "shutdown" optie.

Daarnaast kon hij ook niemand waarschuwen, omdat de FBI anders een gerechtelijk bevel had gehaald waarin hij werd gedwongen om open te blijven. "Als ik de dienst na het ontvangen van zo'n bevel had uitgeschakeld, was ik bijna zeker wegens belemmering van de rechtsgang aangeklaagd", aldus Levison. Die zegt dat andere serviceproviders die dreigden om ermee te stoppen soortgelijke bevelen ontvingen. Welke diensten dit zijn kan Levison niet zeggen.

Reacties (5)
19-11-2013, 17:55 door Anoniem
Dat is toch gewoon dwangarbeid. Je kunt iemand toch niet dwingen om 40 uur per week als email provider te gaan werken, op eigen kosten, omdat oom agent dat wil. Dan zal de overheid die emailservice gewoon zelf moeten opkopen en onderhouden in plaats van dat door private partijen te laten doen.

Als de rechter hier in mee zou gaan dan zou dat zeer ondoordacht zijn.
19-11-2013, 22:37 door Anoniem
Dus zelfs als je een email-provider als persoon of bedrijf zou vertrouwen, en die zelfs te goeder trouw is, dan nog weet je niet of je email door de NSA wordt gelezen. Ze mogen niet eens meer stoppen met hun dienstverlening als ze de voorwaarden waaronder ze moeten werken, niet meer acceptabel vinden.
Als dit geen misdrijf van de Amerikaanse overheid (lees: NSA) is, dan weet ik het niet meer... Totaal onethisch... Hoe bedoel je politiestaat... (of beter gezegd, politiewereld, aangezien dit wereldwijd effect heeft).
19-11-2013, 22:56 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is toch gewoon dwangarbeid. Je kunt iemand toch niet dwingen om 40 uur per week als email provider te gaan werken, op eigen kosten, omdat oom agent dat wil. Dan zal de overheid die emailservice gewoon zelf moeten opkopen en onderhouden in plaats van dat door private partijen te laten doen.

Als de rechter hier in mee zou gaan dan zou dat zeer ondoordacht zijn.
20-11-2013, 09:19 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is toch gewoon dwangarbeid. Je kunt iemand toch niet dwingen om 40 uur per week als email provider te gaan werken, op eigen kosten, omdat oom agent dat wil.

Ten eerste is dwangarbeid in de VS niet verboden -- en het is maar zeer de vraag of dit daaronder valt. Ten tweede neem ik aan dat de provider dezelfde inkomstenbron behoudt die zijn activiteit als provider eerder al voedde.

Of het nou bepaald ethisch is, is iets anders. Maar jurididsch is het ongetwijfeld wel afgedekt.
20-11-2013, 09:27 door RickDeckardt
de VS is echt de nieuwe DDR...
http://en.wikipedia.org/wiki/Stasi
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.