image

Europol wil betere samenwerking met 'digitale brandweer'

woensdag 20 november 2013, 16:55 door Redactie, 0 reacties

Europol wil dat er een betere samenwerking komt tussen Computer Emergency Response Teams (CERT) en Europese opsporingsdiensten. CERTs, ook aangeduid als 'digitale brandweer', houden zich bezig met het bestrijden en onderzoeken van computerincidenten.

Volgens Europol zouden opsporingsdiensten en CERTs op strategisch en operationeel niveau nauwer met elkaar moeten samenwerken. Het gaat dan om zaken als contactpunten, wederzijdse trainingen, het uitwisselen van tools en diensten, het gebruiken en verbeteren van procedures en checklists en hoe het vertrouwen tussen beide gemeenschappen kan worden opgebouwd.

Uitwisselen

Ook het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) stelt dat ondanks vruchtbare samenwerking, CERTs nog steeds met obstakels te maken hebben als ze beveiligingsinformatie willen uitwisselen en delen. "Juridische en technische barrières alsmede een gebrek aan interesse van cybersecurity-belanghebben met betrekking tot het delen van informatie vormen de grootste problemen voor het uitwisselen van informatie", aldus ENISA.

Volgens ENISA-directeur Udo Helmbrecht maken de steeds complexer wordende aanvallen het noodzakelijk dat CERTs effectiever informatie over de grenzen gaan uitwisselen. "Het effectief delen van informatie bespaart tijd en moeite bij het reageren op en analyseren van incidenten."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.