image

Zakenman verliest 40.000 euro door e-mailoplichters

zondag 1 juli 2012, 10:20 door Redactie, 3 reacties

Een Belgische zakenman heeft 40.000 euro verloren nadat aanvallers het e-mailaccount van een leverancier hadden gekraakt. Patrick van Bogget, directeur van het Belgische Vabotec, ontving een e-mail van zijn Oosterse fabrikant dat hij een lading moest betalen voordat die in Rotterdam arriveerde. Van Bogget werkte al zeven jaar met de fabrikant samen, maar had niets door.

"Zonder dat ik het wist, ben ik met de hackers beginnen mailen. Door de verschepingsdocumenten kenden ze het juiste facturatiebedrag. Ze lieten me weten dat het bedrijf momenteel een audit ondergaat en vroegen me dit keer op een ander rekeningnummer te storten. Wij hadden niets in de gaten. De mails leken authentiek", aldus de gedupeerde zakenman tegenover Het Nieuwsblad.

Oplichting
Inmiddels wilde de echte fabrikant weten waar het geld bleef, waardoor de kans bestaat dat het schip alsnog in de haven wordt geblokkeerd. Van Bogget kan zijn klanten niet leveren en verwacht dan ook een probleem met de cashflow.

De Belg wisselde zeker dertig e-mails met de oplichters uit. "Ik ben zo lang aan het lijntje gehouden, hoe is het mogelijk. Met die fabrikant werk ik al zo’n zeven jaar samen. Nooit eerder waren er problemen. En ook aan de stijl van de mails was niets te merken. Het was even gebrekkig Engels als altijd."

Reacties (3)
01-07-2012, 15:22 door spatieman
vooral die laatste zin...
01-07-2012, 20:41 door Anoniem
Ligt Friesland in België?
02-07-2012, 09:14 door Anoniem
misschien moeten de minder technische figuren ook maar gewoon even leren hoe je pgp gebruikt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.