Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

heb ik een virus binnengekregen?

01-07-2012, 15:48 door NickNameEentwee, 3 reacties
Hallo,

Ik denk dat ik in een virus binnen heb gekregen door op een valse start knop te klikken,
Een grap op 30 Rock (tv programma): Volgens mijn real age test zou ik al dood moeten zijn!
Ik dacht, ik google dit even, ben namelijk ook wel benieuwd..
kwam op deze site terecht: (Site met mogenlijke spyware, je kunt hem best bezoeken, maar blijf alleen van 'de start de quiz': knop af): http://www.proprofs.com/quiz-school/story.php?title=what-is-your-real-age#
Ik vroeg me af, is dit regelrechte onzin of heb ik wellicht wat binnen gekregen?
En zoja, weet iemand een goede virusscanner voor linux (ubuntu) om deze er af te krijgen? tot nu toe heb ik in het ubuntu software center nog niks nuttigs gevonden)

Bedankt,
Niels.
Reacties (3)
01-07-2012, 15:56 door golem

k denk dat ik in een virus binnen heb gekregen door op een valse start knop te klikken,
Waarom denkt je dat ? Doet je PC "raar" ?

Website gecheckt, geen troep gevonden.
Domain clean by Google Safe Browsing:
Domain clean by Norton Safe Web:
Domain clean on Phish tank:
Domain clean on the Opera browser:
Domain clean by SiteAdvisor:
Domain clean on Sucuri IP/URL malware blacklist: proprofs.com - refere

Virusscanner : clamAV
01-07-2012, 18:08 door choi
Als je met 'virus' kwaadaardige software die zich lokaal installeert en uitvoert bedoeld dan is het zeer (zéér!) onwaarschijnlijk dat je een 'virus' hebt opgelopen op een Linux desktop machine (ik meen uit je relaas op te kunnen maken dat je Ubuntu draait).

Er zijn platformonafhankeijke aanvallen die uitsluitend aan de serverzijde worden uitgevoerd en daar kan een Linuxgebruiker uiteraard ook slachtoffer van worden. In dat geval heeft het echter geen zin om een virus-scanner in te zetten, er is nl niks geïnstalleerd (aan kwaadaardige software) en er valt dus ook niks te scannen.*

Deze aanvallen worden veelal gebruikt om accounts van webapplicaties mee te kapen (web-mail, internetbankieren enz) en hoewel ik op basis van de informatie die je verschaft geen inschatting kan maken over het mogelijke risico dat je hebt gelopen, doe je er goed aan om in ieder geval de wachtwoorden van deze accounts te veranderen (onder het motto: baat het niet dan schaadt het niet).

En zoals golem al vroeg, waaraan denk je te kunnen zien dat je mogelijk een virus hebt opgelopen, doet je computer vreemd, kan je niet meer in je webaccounts komen?


*
Daar komt nog bij dat virus-scanners op Windows virussen scannen en deze zich niet op een Linux machine kunnen installeren. Voor zover mijn kennis strekt komt er overigens ook geen malware voor Linux-desktop in-the-wild voor, en als die wel bestaat ben ik zelf nog geen concreet geval van een besmette machine tegengekomen (uiteraard kan een Linux machine wel een Windows virus doorgeven aan een andere Windows machine, dus het scannen van bestanden die je met andere Windowsgebruikers deelt is sowieso een goed idee).

Aanvulling:
Een scan op Wepawet van de website en de url achter de Start knop (want daar gaat het volgens jou om) op mogelijke exploits laat geen vreemde dingen zien: http://wepawet.iseclab.org/view.php?hash=0a14c1b77f258439f6ad9be63b970182&t=1341158992&type=js (uiteraard biedt geen enkele scan 100% garantie maar voor een eerste indruk is die wel bruikbaar).

Tevens meldt NoScript geen mogelijke XXS-aanvallen of vreemde scripts op de pagina (ook hier geen garanties maar het wordt wel steeds minder waarschijnlijk dat er iets mis is met de website).
01-07-2012, 18:34 door Anoniem
@choi @golem Bedankt voor jullie reacties,
Ik ben een paar maanden geleden in een CSRF getrapt, heb toen op een vreemde link geklikt en er is op deze manier op mijn account ingebroken.
Dit is al verholpen, maar ik ben wel voorzichtiger gaan worden op het internet. Dacht ik.
Toen ik vanochtend op een vreemde 'start knop' drukte (een 'misleidende' knop onder de oorspronkelijke) en er opeens een foutmelding verscheen op mijn laptop dacht ik, toch niet weer?
Ik kan wel prima met een computer omgaan, maar van dit soort dingen heb ik echt totaal geen verstand.
nogmaals bedankt voor de hulp, ik ga er maar van uit dat het niks is.

mvg,
Niels.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.