image

Celstraf voor aanval op internetbankieren

maandag 2 juli 2012, 11:29 door Redactie, 0 reacties

In Groot-Brittannië zijn drie mannen uit Letland, Estland en Litouwen tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens het gebruik van malware om online bankrekeningen te legen, onder andere in Nederland. Het gaat om straffen van vijf, vier en twee jaar cel. De mannen gebruikten de SpyEye Trojan om zeker duizend computers te infecteren. Eenmaal actief op de computer onderschepte SpyEye inlogcodes voor internetbankieren en transactiecodes, waardoor de criminelen grote bedragen naar andere rekeningen konden overmaken.

Tijdens het onderzoek naar de malware ontdekten rechercheurs dat de besmette machines verbinding met een computer in Estland maakten. Ook werd hierop een alias aangetroffen dat één van de veroordeelde criminelen gebruikte. Aan de hand van verder forensisch onderzoek konden de twee andere criminelen worden opgespoord.

Creditcard
Naast inloggegevens voor internetbankieren werden ook creditcardgegevens buitgemaakt. Met deze gegevens werd de al bestaande criminele IT-infrastructuur verder uitgebreid, maar werden ook luxe goederen aangeschaft. Deze goederen werden later weer via veilingsites verkocht. Op deze manier wisten de criminelen zeker 130.000 euro te witwassen.

Eén van de criminelen werd thuis gearresteerd. Toen de politie het huis binnenviel was de man op een aantal Command & Control-servers ingelogd. "Internetbankieren is nog altijd zeer veilig. Het is wel belangrijk om tijdens internetbankieren te blijven opletten", aldus de Britse Metropolitan Police.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.