image

EU wil verzekering tegen hackers en virussen

maandag 2 juli 2012, 12:40 door Redactie, 9 reacties

Europese burgers kunnen van betere computerbeveiliging profiteren als er verzekeringen tegen hackers en virussen komen. Daarvoor pleit het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA). Op dit moment zouden er nog verschillende obstakels voor een cyberverzekering zijn. "Hoewel cybersecurity een belangrijke zorg voor Europese en nationale beleidsmakers, bedrijven en burgers is, wordt het digitale risico door de meeste Europese verzekeringsmaatschappijen, op een uitzondering na, niet volledig gedekt."

Volgens ENISA ontbreken er actuariële gegevens over de omvang van het risico en de onzekerheid tegen wat voor soort dreigingen er verzekerd moet worden. Om deze obstakels weg te nemen pleit ENISA voor het verzamelen van empirische gegevens over verzekeringen om toekomstige trends in kaart te brengen. Dit zou als fundament voor een cyberverzekering kunnen dienen.

Overheid
Verder moet er ook naar prikkels worden gekeken zodat bedrijven hun databeveiliging verbeteren, om zo het risico en financiële aansprakelijkheid te verminderen in het geval ze databeschermingswetgeving overtreden. Als allerlaatste optie houdt ENISA ook nog de mogelijkheid open dat de overheid als verzekeringspartij optreedt.

Reacties (9)
02-07-2012, 13:16 door SirDice
Door Redactie: Europese burgers kunnen van betere computerbeveiliging profiteren als er verzekeringen tegen hackers en virussen komen.
Dat bestaat al jaren. http://www.zdnet.be/news/2774/lloyd-s-sluit-eerste-hacker-verzekering-af/
02-07-2012, 13:55 door Spiff has left the building
Door Redactie: Europese burgers kunnen van betere computerbeveiliging profiteren als er verzekeringen tegen hackers en virussen komen.
Door ENISA: Europe’s citizens and businesses could benefit from better protection for their computer systems and data if the cyber insurance market can be kick started
http://www.enisa.europa.eu/media/press-releases/enisa-report-calls-for-kick-start-for-kick-start-in-cyber-insurance-market

Wat een merkwaardige formulering door ENISA, en overgenomen door de redactie.
Het betreft de mogelijkheid tot een betere verzekeringsmatige afdekking van financiële risico's.
Met de bescherming van de computersystemen en van de data heeft dat niets van doen, die blijft in principe gelijkwaardig goed of slecht. Alleen wanneer verzekeraars via de voorwaarden voor de verzekering een betere computerbeveiliging zouden afdwingen, dan zou als gevolg daarvan tevens de bescherming van de computersystemen en data kunnen verbeteren.
02-07-2012, 14:22 door Anoniem
over het algemeen ervaar ik dat mensen en bedrijven een stuk lakser worden als iets verzekerd is. Mocht het gebeuren wordt namelijk er gewoon uitbetaald.

Momenteel is er ook geen risico of financiele aansprakelijkheid. Als een bedrijf per ongeluk al mijn data lekt is het opeens weer goed als ze het een marketing stunt noemen (ubisoft). in het slechtste geval moet ik ze een maand gratis mijn service geven voor gedupeerde klanten (stratfort).

het voordeel is echter dat als ze verzekerd worden dat ze dan geld gaan claimen voor elke keer dat ze gehacked worden, want geld verdienen is waar het om draait als bedrijf.


De vraag is of de verzekering deze data ook zal delen, en wat dat ons gaat kosten/
02-07-2012, 15:06 door spatieman
dit is net zo iets als...
Ik heb een virus scanner, nu kan ik doen en laten wat ik wil, want mijn virusscanner beschermt mij...
02-07-2012, 15:24 door Spiff has left the building
Door spatieman: dit is net zo iets als...
Ik heb een virus scanner, nu kan ik doen en laten wat ik wil, want mijn virusscanner beschermt mij...
Ja, maar met het verschil dat een virusscanner met wat geluk nog enige bescherming biedt voor computersysteem en data, maar een verzekering uiteraard enkel een mogelijkheid biedt tot tot een afdekking van financiële risico's.
02-07-2012, 16:58 door Anoniem
Ja dat betekend dat je net zoals je een paspoort id kaart,of rijbewijs afhaald je ook dus moet betalen voor een anti hacker verzekering.
Gelukkig is deze niet verplicht,en het zal ook helemaal niet gaan werken dat plan,want je blijft altijd bezig met een kat en muisspel tussen beveiligers en hackers.
02-07-2012, 17:37 door Anoniem
Aha moeten wij gaan betalen omdat andere hun database niet up-to-data hebben dan wel beveiliging?

Het moet niet gekker worden.
03-07-2012, 07:55 door Anoniem
Men is wanhopig aan het worden. Men probeert nu verzekeringen. Straks is het wetgeving die alle software en besturings-systemen verbied die men niet kan controleren en waar men mee kan inbreken in systemen.

De politiek word te voorspelbaar.
03-07-2012, 11:43 door Spiff has left the building
@ Anoniem 07:55 uur,
Wat een onzin.
Het gaat hier slechts om een verzekeringsmatige afdekking van financiële risico's.
Dat heeft niets te maken met het verbieden van wat dan ook.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.