image

"Snowden bewaart NSA-geheimen in de cloud"

dinsdag 26 november 2013, 09:47 door Redactie, 6 reacties

Volgens Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten bewaart Edward Snowden de geheime documenten van de NSA die hij wist mee te nemen in de cloud. De klokkenluider zou de bestanden met een "geraffineerde encryptie" hebben beveiligd.

Ook vereisen ze meerdere wachtwoorden om te worden geopend. Dat laten anonieme bronnen tegenover persbureau Reuters weten. De wachtwoorden die toegang tot de bestanden geven zijn in het bezit van tenminste drie personen en zouden elke dag slechts korte tijd geldig zijn. Wie de wachtwoorden bezitten is onbekend.

Publiceren

Snowden zou pas een klein deel van de buitgemaakte documenten hebben gepubliceerd. Mogelijk heeft hij tussen de 50.000 en 200.000 geclassificeerde documenten van de NSA en Britse overheid meegenomen toen hij bij de Amerikaanse inlichtingendienst was gedetacheerd. "Het ergste moet nog komen", aldus een voormalige Amerikaanse overheidsfunctionaris.

Waar Snowden precies zijn documenten heeft opgeslagen is onbekend. Sommige Amerikanen vrezen dat de bestanden in handen van de Chinezen of Russen kunnen komen. Mocht Snowden iets overkomen, dan zal in ieder geval Guardian-journalist Glenn Greenwald toegang tot de bestanden krijgen, zo liet de journalist in juni weten.

Reacties (6)
26-11-2013, 10:05 door johanw
Een voor die journalist gevaarlijke opmerking - ze zouden beide tegelijk een "ongeluk" kunnen krijgen. Massale verspreiding via the pirate bay of zo, zoals Wikileaks gedaan heeft met hun insurance document, lijkt me veel effectiever: veel mensen hebben de data al, en een klein wachtwoord verspreiden is makkelijk. Enige vereiste is dat je de gebruikte encryptie vertrouwt gedurende je levensduur. Nu kan een geheime dienst proberen er op te gokken dat ze iedereen kennen die toegang zou hebben en die tegelijk opruimen.
26-11-2013, 10:24 door schele
Er is niet zoiets als "de cloud". Snowden heeft ze in een cloud. En dat zegt helemaal niks, mijn eigen FTP server die ik vanuit mn werk benader is ook een cloud.

En kom op, het ergste moet nog komen? Dus ze weten dat alles wat ie nog naar buiten kan brengen gaat aantonen dat het nog erger is dan we dachten. Dus ze beseffen maar al te goed hoe de wereld over hun activiteiten zou denken, maar dat heeft ze nooit tegengehouden.

Kan iemand de VS even laten zien dat ze de wereld niet overheersen? Want obv de reacties tot nu toe denk ik niet dat de VS veel stimulans heeft om er mee te stoppen.
26-11-2013, 11:25 door johanw
Wat ook blijkt is dat bijna alle "bondgenoten" van de USA beter handlangers genoemd kunnen worden. Engeland al helemaal, maar Nederland zal ook aardig meegedaan hebben. De politici worden pas boos als blijkt dat ze zelf afgeluisterd werden (Merkel), wat er met het gepeupel gebeurt is niet belangrijk zolang ze niet in opstand komen of op een ander gaan stemmen.

Leve het Zwitserse model: daar zou je dus met een referendum steun van de eigen diensten aan de USA per direct kunnen intrekken, of maatregelen invoeren die de USA echt vervelend vind zoals het stricte bankgeheim weer invoeren. Als je zoiets aan elkaar ontmoetende regenten overlaat doet toch niemand er iets tegen.
26-11-2013, 11:37 door Anoniem
Door schele:
Kan iemand de VS even laten zien dat ze de wereld niet overheersen? Want obv de reacties tot nu toe denk ik niet dat de VS veel stimulans heeft om er mee te stoppen.

Kan jij dat niet "even" dan?

Het probleem hier is dat de VS in veel situaties wel degelijk de wereld overheersen. Dat ze het recht daartoe niet hebben, is een heel ander verhaal. De praktijk is dat het wel zo is.
26-11-2013, 11:52 door schele
@ anoniem

Dat is nu net de houding die er voor zorgt dat het zo blijft. Wij (Europa) zijn geen onderknuppels van de VS en als men nu eens met de vuist op tafel zou slaan, verdragen op zou zeggen, ambassadeurs het land uit gooit (overdreven? Vergeet niet alle europese instellingen en sommige leiders zijn afgeluisterd, een grotere inbreuk op de relatie met je "allies" is amper mogelijk). Het is helemaal niet zo moeilijk, maar niemand durft het.
26-11-2013, 12:11 door Anoniem
"Een voor die journalist gevaarlijke opmerking - ze zouden beide tegelijk een "ongeluk" kunnen krijgen."

Tja, dan zijn er nog meer personen met toegang. Daarnaast zou het te obvious zijn.

"Vergeet niet alle europese instellingen en sommige leiders zijn afgeluisterd, een grotere inbreuk op de relatie met je "allies" is amper mogelijk). Het is helemaal niet zo moeilijk, maar niemand durft het."

Vergeet niet dat ten eerste de meeste van deze leiders partners zijn in het afluisterprogramma van de Amerikanen, en dat ten tweede ieder land leiders van andere landen afluistert.

Wat dat betreft is het niets nieuws, men moet vooral verontwaardigd doen om de kiezer tevreden te stellen.

"als men nu eens met de vuist op tafel zou slaan"

Moet Nederland dan bijvoorbeeld met de vuist op tafel slaan om de Amerikanen te melden dat zaken als het Prism programma, waarin Nederland participeert als Tier-B partner, niet acceptabel zijn ?

Ik denk niet dat we erg serieus genomen zouden worden ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.