image

Romantische phishingaanval kost 1,2 miljoen euro

woensdag 4 juli 2012, 12:37 door Redactie, 0 reacties

Een internationale phishingbende heeft Amerikaanse financiële instellingen 1,2 miljoen euro gekost. Via nagemaakte websites van webwinkels, banken en betalingsverwerkers werden allerlei inloggegevens gestolen. Deze gegevens werden door een voortvluchtige Let aan een Amerikaanse man doorgespeeld. Deze Amerikaan speelde de gegevens weer door aan de 32-jarige Osarhieme Uyi Obaygbona.

Obaygbona en anderen gebruikten de gestolen gegevens om geld van online bankrekeningen op te nemen. Sommige van de gegevens werden gebruikt voor het maken van valse rijbewijzen, waarmee de criminelen hun slachtoffers bij de bank konden imiteren. Tijdens het inloggen op de rekeningen van slachtoffers kon Obaygbona de handtekening zien die de slachtoffers op cheques hadden gezet. Met deze handtekeningen kon hij vervolgens andere cheques vervalsen.

Vrouw
Daarnaast gebruikte de voortvluchtige Let de gestolen inloggegevens om op de salarisadministratie van een Amerikaanse betalingsverwerker in te loggen. De bende voegde vervolgens spookwerknemers aan de salarisadministratie toe, zodat er salaris aan deze niet bestaande werknemers werd overgemaakt. De bende gebruikte vervolgens gestolen identificatiegegevens en geldezels om het geld op te nemen.

Een bedrag van 240.000 euro werd naar een Nigeriaanse man overgemaakt. Die deed zich als Europese vrouw voor die een romantische relatie zocht. Nietsvermoedende slachtoffers werden vervolgens gevraagd om als geldezel te fungeren en een overgemaakt bedrag naar een buitenlandse rekening over te maken.

De fraude kostte verschillende Amerikaanse banken en de betalingsverwerker 1,2 miljoen euro. Obaygbona werd vorige week schuldig bevonden. Hij kan tot een maximale gevangenisstraf van 50 jaar en boete van 800.000 euro worden veroordeeld. De rechter doet op 17 oktober uitspraak.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.