image

'CryptoLocker-ransomware verspreidt zich via Skype'

woensdag 27 november 2013, 17:17 door Redactie, 0 reacties

De CryptoLocker-ransomware die bestanden op computers versleutelt zou zich nu ook via Skype verspreiden. CryptoLocker is een agressieve vorm van ransomware die foto's, documenten en andere bestanden met sterke encryptie versleutelt. Om weer toegang te krijgen moeten slachtoffers betalen.

In eerste instantie verspreidde CryptoLocker zich via e-mail, waarna er ook malware werd gebruikt die al op de computer aanwezig was. Op het forum van Bleeping Computer meldt een gebruiker dat hij CryptoLocker via de Instant Messaging-functie van Skype heeft ontvangen. Het bestand, dat een dubbele bestandsextensie met .pdf.exe gebruikte, was afkomstig van een werknemer. Ook werd CryptoLocker naar alle e-mailadressen gestuurd die deze werknemer in zijn adresboek had staan.

Verspreiding

Hoewel het nog niet bevestigt is dat het om CryptoLocker gaat, laat Mark Loman van het Nederlandse beveiligingsbedrijf SurfRight weten dat er waarschijnlijk andere malware wordt gebruikt voor het versturen van CryptoLocker naar Skype-contacten, aangezien de ransomware zelf niet over een verspreidingsmechanisme beschikt. Onlangs werd al bekend dat de bende achter CryptoLocker botnetbeheerders benaderde voor het installeren van de ransomware. Ze zouden dan 75% van het betaalde losgeld ontvangen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.