image

D66: toezicht Nederlandse inlichtingendiensten schiet tekort

vrijdag 29 november 2013, 09:35 door Redactie, 3 reacties

Het toezicht op de Nederlandse inlichtingendiensten schiet tekort, waardoor onduidelijk is of die zich wel aan de wet houden, aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw. Hij wil dan ook opheldering van minister Plasterk van Buitenlandse Zaken over de rechtmatigheid van de informatievergaring door de AIVD en de MIVD.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) worden door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) gecontroleerd. De CTIVD onthoudt zich echter stelselmatig van een oordeel over artikel 27 uit de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. In dit artikel wordt bepaald dat de betrokken minister toestemming moet verlenen aan het doorzoeken van gegevens aan de hand van namen, nummers en trefwoorden, aldus Schouw.

"Het lijkt dat de CTIVD de AIVD en de MIVD niet volledig kan controleren, wij weten dus niet of onze inlichtingendiensten zich aan de wet houden. En hoe weet de minister dan of zij zich aan de wet houden? Ik wil garanties van de minister dat onze AIVD en MIVD zich wel aan de wet houden", zo laat het Kamerlid weten.

Schoothondje

Onlangs kwam er ook al kritiek op het functioneren van de CTIVD. Bert van Delden, voorzitter van de toezichthouder, liet in een interview met de Volkskrant weten dat hij het 'niet gek' vindt dat de AIVD apparatuur aanschaft waarmee dingen kunnen worden gedaan die bij wet verboden zijn. De inlichtingendiensten kochten voor miljoenen euro's een verboden spionagesysteem om op grote schaal internetverkeer op te slaan, ook al is dit nog niet toegestaan.

Volgens Martin Koning van de Privacy Barometer is de CTIVD dan ook verworden tot het schoothondje van de inlichtingendiensten. "Een belangrijke eigenschap voor toezichthouders is afstand bewaren tot de instelling waar zij toezicht op moeten houden. Als je dat niet doet kun je niet kritisch en onafhankelijk blijven. Al vaker bleek dat onze toezichthouders teveel op schoot zitten bij de organisaties waar ze toezicht op moeten houden."

Reacties (3)
29-11-2013, 13:49 door Anoniem
Citaten uit CTIVD-rapporten die de basis vormen voor Schouw's vragen (.pdf): https://cyberwar.nl/d/art27-toezicht2.pdf

Voor iets meer context, zie http://blog.cyberwar.nl/2013/11/observations-in-dutch-oversight-reports.html en
29-11-2013, 15:25 door johanw
Minister Plasterk heeft diverse keren laten merken dat hij liever helemaal niet weet of inlichtingendiensten de wet overtreden. Daar hoeven we niet veel van te verwachten vrees ik.
29-11-2013, 15:50 door Anoniem
Mede door alle spionage,van overheden ben ik ook tot maatregelen overgegaan op mijn netwerk.
Ik heb niks te verbergen,maar dat gegeluur ben ik gewoon zat,ik wil privacy.
Het gaat mensen niks aan dat ik op dit moment hier dit bericht op deze site aan het neerzetten ben bijvoorbeeld.
Ik gebruik nu maar mulvad open vpn,codeerd allle verbindingen binnen een tunnel ook nog.
Ook heb ik dus geen Nederlands ip addres,waardoor de bewaarplicht telecom en internet verkeer niet bewaard kan worden van mij.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.