image

Google: privacybeleid schendt Europese wet niet

vrijdag 29 november 2013, 10:02 door Redactie, 6 reacties

Google houdt zich met het privacybeleid dat het vorig jaar invoerde aan de Europese wetgeving, ook al stelt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) dat het beleid in strijd met de Nederlandse wetgeving is, zo laat een woordvoerder van de zoekgigant weten.

Gisteren meldde de toezichthouder dat Google allerlei gegevens van gebruikers verzamelt. De informatie wordt via verschillende Google-diensten verkregen, zonder dat Google gebruikers vooraf goed informeert en zonder daarvoor vervolgens toestemming te vragen. "Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden", aldus CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm.

Volgens Al Verney, woordvoerder van Google in Brussel, respecteert het privacybeleid van Google de Europese wetgeving en zorgt het ervoor dat het bedrijf eenvoudigere en effectievere diensten kan aanbieden. Ook zou Google bij het onderzoek van het CBP betrokken zijn geweest en blijft het dit ook doen. Het gaat dan ook in op de uitnodiging van het CBP om een hoorzitting over het privacybeleid bij te wonen.

Reacties (6)
29-11-2013, 10:40 door Anoniem
Grootbedrijven hebben van Brussel de mogelijkheid gekregen om een enkel land hun privacywetgeving te kiezen, waarna die wetgeving voor al hun doen en laten in heel Europa geldt. Altijd leuk om even te kijken welke eurocommisaris dit op zijn (in dit geval, haar) geweten heeft.

Ik wil ook wel dat ik kan kiezen welke wetgeving er voor mij geldt, zeg. Waarom zij wel en ik niet?
29-11-2013, 10:47 door Prx - Bijgewerkt: 29-11-2013, 10:47
De mogelijkheid bestaat dat beide partijen gelijk hebben met hun uitspraken. Het CBP maakt helder dat Google zich niet houdt aan Nederlandse wetgeving. Google geeft aan dat zij zich houdt aan Europese wetgeving. Die twee hoeven natuurlijk niet identiek te zijn.
29-11-2013, 11:06 door Mysterio
Ik ben benieuwd wat de rechter er van gaat vinden.
29-11-2013, 11:59 door Anoniem
Door Prx: De mogelijkheid bestaat dat beide partijen gelijk hebben met hun uitspraken. Het CBP maakt helder dat Google zich niet houdt aan Nederlandse wetgeving. Google geeft aan dat zij zich houdt aan Europese wetgeving. Die twee hoeven natuurlijk niet identiek te zijn.
Juistem, maar de Nederlandse Wet is wel degelijk van toepassing.
29-11-2013, 16:04 door Anoniem
Gewoon blokkeren die google spyware. Moet je zien hoe snel ze zich conformeren.
01-12-2013, 09:44 door schele
Het gaat hier om Europese richtlijn die is omgezet in NL wet. Dus die zijn wel (praktisch) identiek.

En dit is geen discussie waar je kunt zeggen "i agree to disagree", ze overtreden de wet. Hun cookies verzamelen van zowel signed-in als anonieme gebruikers informatie in, het koppelen van al die profielen mag niet zonder ondubbelzinnige toestemming, de doeleinden voor de verwerking van personsgegevens zijn enkel voor het gewin van Google en ondermijnen dus de fundamentele rechten van de gebruikers. De lijst gaat zo maar door.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.