image

Apple verwijdert eerste malware uit App Store

vrijdag 6 juli 2012, 11:04 door Redactie, 2 reacties

Apple heeft voor het eerst malware uit de Apple App Store verwijderd nadat het door een anti-virusbedrijf was ingelicht. De app, die ook op Google Play werd aangeboden, heet 'Find and Call'. In werkelijkheid gaat het om een Trojaans paard dat het adresboek steelt en e-mail en sms-spam verstuurt. Iets waar gebruikers in App Store ook over klagen. In de spamberichten wordt reclame voor de applicatie zelf gemaakt.

Volgens Kaspersky Lab, dat de app onderzocht, is dit de eerste malware in App Store. "Malware in Google Play is niks nieuws, maar dit is de eerste keer dat we malware in de Apple App Store zien", zegt analist Denis Maslennikov. Hij merkt op dat sinds de App Store vijf jaar geleden gelanceerd werd, er geen enkel malware-incident heeft plaatsgevonden.

Verwijderen
Een Russische website benaderde de ontwikkelaar van de app en kreeg te horen dat de app een bug bevatte waardoor de sms-berichten spontaan werden verstuurd. Toch blijft Maslennikov erbij dat het hier om malware gaat. Inmiddels hebben zowel Google als Apple de app verwijderd.

Beveiligingsbedrijf AegisLab adviseert iPhone-gebruikers om de app direct van het toestel te verwijderen. "Mogelijk is je gevoelige informatie al gelekt", zo waarschuwt de beveiliger.

Reacties (2)
06-07-2012, 22:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-07-2012, 09:43 door Whacko
Volgens mij mist hier een stukje relevante informatie.
De app zelf stuurt zelf geen SMS berichten. Het adresboek wordt naar een server gestuurd, welke de sms berichten verstuurd. Ook niet wenselijk, maar om het nou direct als trojaans paard te zien... En aangezien de ontwikkelaar gewoon beschikbaar is om commentaar te geven, en zegt te werken aan een fix, lijkt het me een beetje opgeblazen verhaal.
Kaspersky wil gewoon software verkopen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.