image

VVD pleit voor oprichting cybercrime-teams

vrijdag 6 juli 2012, 14:47 door Redactie, 10 reacties

De VVD wil dat er speciale teams komen die zich met de bestrijding van cybercrime gaan bezighouden, zo staat in het verkiezingsprogramma waarin ook privacy aan bod komt. "Het beveiligen van digitale systemen en netwerken is belangrijk om onze economie en samenleving draaiend te houden. Zowel de cyberdreiging als de afhankelijkheid van cyberinfrastructuur neemt toe."

Volgens de partij maken criminelen steeds vaker gebruik van internet voor het plegen van misdrijven. "De VVD wil dat hier krachtig tegen wordt opgetreden. Voorlichting maar ook gespecialiseerde teams die opsporing en vervolging ter hand nemen, samen met banken en het bedrijfsleven, zijn nodig."

Privacy
In het programma is verder te lezen dat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers van groot belang is. "Vrijheid is voor liberalen een groot goed. Internet en digitale technieken maken het mogelijk grote hoeveelheden persoonsgegevens te verzamelen, of het nu gaat om het patiëntendossier of terrorismebestrijding. Te vaak moeten we maar uitgaan van de goede bedoelingen van de overheid en grote bedrijven, zonder dat voldoende garanties en waarborgen tegen misbruik worden geboden."

Inbreuken op de privacy zijn bij de VVD wel toegestaan als het gaat criminaliteitsbestrijding of terrorismebestrijding. "Het moet hierbij gaan om opsporingsactiviteiten of inlichtingenoperaties, niet om het willekeurig aanleggen of toegankelijk maken van hele databestanden. De overheid bewaakt de vrijheid en beschermt burgers tegen willekeur."

ACTA
Verder wordt er ook aandacht aan internetvrijheid gegeven. "De VVD is tegen het ACTA-verdrag zoals dat nu voorligt. Vrijheid op internet is een groot goed, daar moeten we voorzichtig mee omspringen. Het ACTA-verdrag biedt te veel interpretatieruimte om die vrijheid te beperken", zo laat de partij weten.

Deze week werd er in het Europees Parlement over ACTA gestemd. Alle Nederlandse parlementsleden stemden tegen ACTA, behalve Toine Manders (VVD) en Peter van Dalen (ChristenUnie). De twee onthielden zich van stemmen.

Reacties (10)
06-07-2012, 16:37 door [Account Verwijderd]

De VVD wil dat er speciale teams komen die zich met de bestrijding van cybercrime gaan bezighouden

In het programma is verder te lezen dat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers van groot belang is.

De VVD is tegen het ACTA-verdrag zoals dat nu voorligt
Allemaal makkelijke stemmen, waarbij na de verkiezingen weer niks mee gedaan word.
Privacy is op dit moment een hot item, maar over een half jaar moet alles weer opgegeven worden om pedofielen en terroristen op te sporen.
Dan gaan ze zo weer door waar ze mee gebleven waren.
06-07-2012, 17:41 door Anoniem
Kan er al krachtig worden opgetreden dan? Heel leuk hoor, al dat krachtige optreden maar zelfs voor de gewone zaken die in totaal waarschijnlijk meer mensen treffen en lucratiever zijn heeft men bij politie en justitie al geen tijd. Ik zie liever dat een partij aangeeft dat er meer personeel moet komen voor opsporing en handhaving in plaats van misleidende doelen te stellen.
06-07-2012, 18:10 door Anoniem
Je hoeft niet heel bijster slim te zijn om te weten wat wij er hier van denken
06-07-2012, 18:46 door MrBil
Overheid, stuur me maar een mail!
06-07-2012, 19:32 door Anoniem
Ze willen zeker sp kiezers binnenhalen.
07-07-2012, 15:36 door Anoniem
Acta is toch gesneuveld?,gelukkig.
Criminaliteit kan op een andere manier wel worden aangepakt.
Inderdaad internet moet vrij blijven,en stel dat er criminele internetactiviteiten plaatsvinden bijvoorbeeld skimmen,het hosten van kinderpornosites,botnets dan wordt dat al stevig bestreden.
Gelukkig maar ook.
07-07-2012, 22:28 door spatieman
overheid en ICT = digitale terrorisme van de overheid.
08-07-2012, 14:07 door spatieman
maar aan de andere kant.
malware veroorzaakt meeste incidenten bij overheid topic.
wie krijgt weer de schuld dadelijk, de burger.
08-07-2012, 17:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-07-2012, 10:27 door Ed Dekker
Wat een doorzichtig phishing-poging om stemmen binnen te halen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.